Amfipoli News: Χρυσοφόρο Παγγαίο

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Χρυσοφόρο Παγγαίο

 


Χειμερινή εξόρμηση στο όρος Παγγαίο -στα ορεινά του νομού Καβάλας- και οι εκπλήξεις περισσεύουν…

Το χρυσάφι του Παγγαίου ήταν αυτό που εξόπλισε τις μακεδονικές φάλαγγες του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αποφασιστική τους κάθοδο για κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο και τους δυνάμωσε οικονομικά ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη μεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή. Σήμερα το πραγματικό «χρυσάφι» του μεγάλου βουνού της ανατολικής Μακεδονίας είναι η ιστορία του, η άγρια, ανόθευτη φύση του, τα τρεχούμενα νερά και τα όμορφα χωριά του.

Για τους Νοτιοελλαδίτες το Παγγαίο είναι ένας άγνωστος ορεινός προορισμός. Ομως στη Μακεδονία και στη Θράκη πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν -ιδίως αυτή την εποχή με τις αργίες των ημερών- τις ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές του και ανηφορίζουν τις κατάφυτες πλαγιές του πραγματοποιώντας ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή.

Πού βρίσκεται το Παγγαίο και πώς θα πάτε

Φωτογραφίζοντας τις χιονισμένες οξιές ψηλά στην Κοιλάδα του Ορφέα | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Στα όρια των νομών Καβάλας και Σερρών δεσπόζει η ορεινή σιλουέτα του Παγγαίου όρους με ψηλότερη κορυφή τα 1.956 μέτρα. Το όνομά του οφείλεται στον γιο του θεού Αρη, Παγγαίο. Οπως προείπαμε, το Παγγαίο ήταν το «χρυσό βουνό» του αρχαίου κόσμου αφού διέθετε πλούσια κοιτάσματα του πολύτιμου αυτού μέταλλου. Στο χρυσοφόρο όρος αναφέρονται ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο ο μυθικός βασιλιάς Μίδας έγινε ζάπλουτος εξαιτίας του πλούσιου κοιτάσματος. Ο αρχαίος μύθος, ωστόσο, ήθελε το Παγγαίο να είναι και βουνό του Ορφέα, ενώ εδώ, ο θεός Διόνυσος δίδαξε την καλλιέργεια του αμπελιού στους κατοίκους. Οι πρώτοι που ιστορικά εκμεταλλεύτηκαν τα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου ήταν οι Θράκες, ενώ ακολούθησαν οι Θάσιοι και οι Αθηναίοι. Ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β' δημιούργησε στους πρόποδες του ορεινού όγκου μια πόλη που πήρε το όνομά του και εκεί έστησε νομισματοκοπείο, το οποίο έκοβε χρυσά και αργυρά νομίσματα από τα πολύτιμα μέταλλα που εξορύσσονταν από τα σπλάχνα του βουνού. Οι στοές των αρχαίων ορυχείων είναι σήμερα ευδιάκριτες σε αρκετά σημεία του ορεινού ανάγλυφου.

Μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα, η κωμόπολη της Ελευθερούπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για τις εξορμήσεις σας προς τη νότια πλευρά του Παγγαίου όρους.

Για τη βόρεια πλευρά θα χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο το κεφαλοχώρι Νικήσιανη, που απέχει από την Καβάλα 30 χιλιόμετρα και από τις Σέρρες 60 χιλιόμετρα.

Από τη Θεσσαλονίκη η Καβάλα μέσω Εγνατίας οδού απέχει 150 χλμ. Αν έρχεστε από τη Νότια Ελλάδα μπορείτε να πάτε αεροπορικώς στην Καβάλα και στη συνέχεια να νοικιάσετε αυτοκίνητο για τις εκδρομές σας.

Οδοιπορικό Από την Ελευθερούπολη στις οξιές του Παγγαίου

Ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο από Ελευθερούπολη θα κατευθυνθείτε προς το παραδοσιακό χωριό Μουσθένη (37 χλμ. από Καβάλα και 16 από Ελευθερούπολη) που βρίσκεται χτισμένο πιθανόν στη θέση της αρχαίας πόλης Πέργαμος. Εδώ θα δείτε τη λιθόχτιστη κρήνη, το παλιό τουρκικό σχολείο -από την εποχή που το χωριό είχε μουσουλμανικό πληθυσμό-, το περίφημο «Μπλε Σπίτι» δίπλα στο πέτρινο γεφύρι του 19ου αιώνα και θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στη Μουσθένη υπάρχουν καφέ και εστιατόρια που μάλιστα είναι από τα πλέον δημοφιλή του νομού Καβάλας.

Μόλις 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μουσθένης θα βρούμε τη Μεσορόπη, όπου αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και να ανηφορίστε ώς το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας για να απολαύσετε την εξαίσια θέα. Στη συνέχεια θα καταλήξετε για φαγητό στο βραβευμένο εστιατόριο «Κλαδί Ελιάς» ή σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή ψησταριές για τις οποίες φημίζεται το χωριό. Από τη Μεσορόπη αρχινά το ορειβατικό μονοπάτι που κινείται παράλληλα με κελαρυστό ρυάκι και μικρούς καταρράκτες και που καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή του Παγγαίου.

Για πιο ορεινές εικόνες, από Ελευθερούπολη θα πάτε στο χωριό Ακροβούνι και στη συνέχεια θα ανηφορίσετε προς το Δασικό Χωριό Παγγαίου (10 χλμ.) για έναν καφέ, ποτό και ξεκούραση, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα διανυκτέρευσης (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6944360002, κ. Λευτέρης).

Τριακόσια μέτρα από το Δασικό Χωριό, πάνω σε εύκολο μονοπάτι θα δείτε το φυσικό σπήλαιο (περισσότερες πληροφορίες στον διαχειριστή του Δασικού Χωριού). Μετά το Δασικό Χωριό ο δρόμος συνεχίζει προς «Κοιλάδα του Ορφέα» και το ορειβατικό καταφύγιο (υψόμ. 1.750 μ.). Ωστόσο αν επιλέξετε αυτήν τη διαδρομή τώρα τον χειμώνα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να μη βγαίνει το σύνολό της και ο δρόμος δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

Βόρειο Παγγαίο

Το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μέτρων σε δασωμένη κόχη του Παγγαίου | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Στις βόρειες κατάφυτες υπώρειες του Παγγαίου ξεχωρίζει το σημαντικό κεφαλοχώρι Νικήσιανη, χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε σημείο που αγναντεύει προς την πεδιάδα της Δράμας. Ο οικισμός διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό, ενώ το καλοκαίρι και την άνοιξη είναι δημοφιλής προορισμός για τους ορειβάτες, αφού από εδώ ξεκινά το μονοπάτι για την Κοιλάδα των Μουσών, το ορειβατικό καταφύγιο και τις υψηλότερες κορυφές του Παγγαίου. 

Εύκολα από τη Νικήσιανη θα προσεγγίσετε το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης (6 χλμ.), σκαρφαλωμένο σε δασωμένη κόχη του βουνού, σε υψόμετρο 753 μέτρων. Από τη Νικήσιανη, αλλά και από την Καβάλα εύκολα θα επισκεφθείτε τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (15 χλμ. βόρεια της Καβάλας), ο οποίος βρίσκεται πάνω στον δημόσιο δρόμο Καβάλας- Δράμας, στο ύψος του οικισμού Κρηνίδες.

Πού θα μείνετε

Μεσορόπη
 «Culinary Boutique Hotel Kladi Elias», τηλ. 25920 93293,

Νικήσιανη
 «Νερόμυλος», τηλ. 25920 62188 

ℹ️ www.viewsofgreece.com

efsyn.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου