Amfipoli News: Βυθισμένο μεγαλιθικό τείχος 10.000 χρόνων, σαν της Ελευσίνος, βρέθηκε στην Βαλτική Θάλασσα

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Βυθισμένο μεγαλιθικό τείχος 10.000 χρόνων, σαν της Ελευσίνος, βρέθηκε στην Βαλτική Θάλασσα

 


Μια μεγαδομή της Λίθινης Εποχής, έχει διατηρηθεί κάτω από το νερό, στην Δυτική Βαλτική Θάλασσα.

Τμήμα τοίχου, που εκτείνεται για σχεδόν μισό μίλι, βρέθηκε στον Κόλπο του Μεκλεμβούργου, στα ανοικτά των ακτών της Γερμανίας, κατά την διάρκεια έρευνας, που διεξήχθη με σύστημα σόναρ πολλαπλών ακτίνων.

Η επιθεώρηση του τείχους απεκάλυψε ότι αποτελείτο από περίπου 300 ογκόλιθους, που συνδέονται με 1.673 μεμονωμένες πέτρες, που έχουν συνήθως ύψος μικρότερο από 1 μ., τοποθετημένες δίπλα-δίπλα σε απόσταση 971 μ.

Πιστεύεται ότι κατασκευάσθηκε πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια (η νεώτερη φάση του έγινε 9.143 ± 36 χρόνια πριν από σήμερα), κοντά σε λίμνη ή έλος / βάλτος - πολύ σωστή η ελληνική ονομασία της, λοιπόν. Βαλτική!

Ο κ. J. Geersen (του Ινστιτούτου Leibniz για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας Warnemünde) προτείνει ότι το τείχος μπορεί να ήταν μέρος μιας «λωρίδας οδήγησης», που χρησιμοποιούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες στην καταδίωξη του ευρασιατικού τάρανδου (Rangifer tarandus), κατά την διάρκεια του Younger Dryas ή πρώιμης Pre-Boreal, προτού η περιοχή πλημμυριστεί σχεδόν 21 μ. κάτω από το νερό, πριν από περίπου 8.500 χρόνια (Littorina transgression).

«Όταν κυνηγάς τα ζώα, ακολουθούν αυτές τις δομές, δεν προσπαθούν να πηδήξουν από πάνω τους», είπε. «Η ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα τεχνητό σημείο συμφόρησης με έναν δεύτερο τοίχο ή με την όχθη της λίμνης», εξήγησε.

Η υπόλοιπη δομή, η οποία έχει ονομαστεί "Blinkerwall", μπορεί να είναι θαμμένη σε ιζήματα. Ο κ. Geersen και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να ψάξουν στην περιοχή για οστά ζώων και βλήματα.

Συγκρίσιμες μεγαδομές της Λίθινης Εποχής έχουν γίνει γνωστές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι σχεδόν άγνωστες στην Ευρώπη. Η τοποθεσία αντιπροσωπεύει μια από τις αρχαιότερες τεκμηριωμένες τεχνητές κατασκευές κυνηγιού στην Γη και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων γνωστών κατασκευών της Λίθινης Εποχής στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Αξίζει να αναφερθεί, πως στον Κόλπο της Ελευσίνος (βλ. Αν. Στάμου "Ιερά Ελευσίς"), υπάρχει ανάλογο βυθισμένο τείχος, ιδίας εποχής. Ενώ αρχαιότεροι τοίχοι, όχι βέβαια μεγαδομές, υπάρχουν στην Ελλάδα, στα σπήλαια Θεόπετρας Τρικκάλων και Πετραλώνων Χαλκιδικής.

ΠΗΓΗ: J. Geersen, κ.ά. «A submerged Stone Age hunting architecture from the Western Baltic Sea», 121 (8) e2312008121, https://doi.org/10.1073/pnas.2312008121, Proceedings of the National Academy of Sciences, 12.2.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.2.2024. Και Guardian.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου