Amfipoli News: 12χρονο αγόρι έφτιαξε ένα αντίγραφο της ακτίνας θανάτου του Αρχιμήδη

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

12χρονο αγόρι έφτιαξε ένα αντίγραφο της ακτίνας θανάτου του Αρχιμήδη

 


Ένα 12χρονο αγόρι έφτιαξε ένα αντίγραφο της Ακτίνας του Θανάτου του Αρχιμήδη, ενός όπλου που λέγεται ότι χρησιμοποιείται για να καίει πλοία σε πολέμους.

Ένας μαθητής της 8ης δημοτικού από τον Καναδά βοήθησε να διευθετηθεί μια μακροχρόνια ιστορική συζήτηση αποδεικνύοντας ότι η «ακτίνα θανάτου» που σχεδίασε ο αρχαίος Έλληνας λόγιος Αρχιμήδης όντως λειτούργησε.

Αναφέρεται ότι το όπλο, το οποίο υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσε το φως του ήλιου για να κάψει εχθρικά πλοία, χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Ρωμαϊκού Ναυτικού και είχε μοιραία αποτελέσματα, αλλά οι ερευνητές δεν κατάφεραν ακόμη να καταλάβουν αν αυτός ο αρχαίος μηχανισμός υπήρχε στην πραγματικότητα.

Για να βοηθήσει στην επίλυση των συζητήσεων, ένα 12χρονο αγόρι ονόματι Brenden Sener κατασκεύασε μια μειωμένη έκδοση αυτού του όπλου , καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ιδέα λειτούργησε και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μάχη.

Η αρχική ακτίνα θανάτου λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά των εισβολέων Ρωμαίων κατά την πολιορκία των Συρακουσών, η οποία διήρκεσε από το 213 έως το 212 π.Χ. Καθώς τα πολεμικά πλοία προχωρούσαν προς την ελληνιστική πόλη στο νησί της Σικελίας, οι ντόπιοι υπερασπιστές κατέφυγαν στις εφευρέσεις του Αρχιμήδη για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό.

Μεταξύ των μηχανισμών που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ήταν το περίφημο Νύχι του Αρχιμήδη, το οποίο φέρεται να σήκωσε τα ρωμαϊκά πλοία από το νερό πριν τα απελευθερώσει από μεγάλο ύψος. Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Λουκιανό, ο Αρχιμήδης τοποθέτησε επίσης καθρέφτες κατά μήκος του κόλπου των Συρακουσών για να εστιάσει τις ακτίνες του ήλιου στα εχθρικά πλοία, με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Αν και ορισμένοι μελετητές, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Γάλλου φιλόσοφου Ρενέ Ντεκάρτ, απέρριψαν την ιδέα ως μυθοπλασία, άλλοι προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν το όπλο με εύλογη επιτυχία. Για παράδειγμα, το 2005, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) διαπίστωσε ότι το σχέδιο του Αρχιμήδη θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα πλοίο σε μόλις 11 λεπτά.

Χωρίς εχθρό να εξατμιστεί, ο Brenden επέλεξε μια επιτραπέζια έκδοση της αρχαίας ακτίνας θανάτου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κοίλους καθρέφτες και ένα επιτραπέζιο φωτιστικό LED. Βρήκε ότι όταν χρησιμοποιήθηκαν ανακλαστήρες για να εστιάσουν μια πηγή θερμότητας 50 W σε ένα κομμάτι χαρτόνι, η θερμοκρασία του στόχου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2°C με κάθε επιπλέον καθρέφτη, έως συνολικά τρεις καθρέφτες.

Η προσθήκη ενός τέταρτου καθρέφτη προκάλεσε ένα μεγάλο άλμα θερμοκρασίας 8°C.

Όταν επανέλαβε το πείραμα χρησιμοποιώντας μια λάμπα 100 Watt, διαπίστωσε ότι η αλλαγή της θερμοκρασίας με κάθε καθρέφτη ήταν 4°C για έως και 3 καθρέφτες και επιπλέον 10°C με τον 4ο καθρέφτη.

«Με βάση τα πειραματικά ευρήματά μου, συμφωνώ με την ομάδα του MIT και πιστεύω ότι η καύση μπορεί να είναι δυνατή με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας και μεγαλύτερους καθρέφτες, όλα εστιασμένα σε τέλεια γωνία», γράφει ο νεαρός συγγραφέας της μελέτης.

Τελικά, ο Brenden καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι ιστορικές εξηγήσεις για τη χρήση της Ακτίνας του Θανάτου στις Αρχαίες Συρακούσες είναι εύλογες, αλλά δεν υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία για την Αρχιμήδεια Ακτίνα Θανάτου εκτός από αυτή που καταγράφεται στα βιβλία των Αρχαίων Φιλοσόφων».

Για το έργο του, ο Brenden τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο Matthews Hall Annual Science Fair, το Thames Valley Science and Engineering Fair Gold Medal for Physical Sciences και το Βραβείο Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Λονδίνου για την Ενθάρρυνση του Ενδιαφέροντος των Παιδιών για την Επιστήμη και την Τεχνολογία.


IFL Science. 9 Φεβρουαρίου 2024.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου