Μια αρχαιολογική ανασκαφή φαίνεται στο dolmen στη Σουηδία το καλοκαίρι του 2023. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο προϊστορικός τάφος κατασκευάστηκε πιθανότατα γύρω στο 3500 π.Χ. (UNIVERSITY OF GOTHENBURG)
Αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφή σε τάφο της λίθινης εποχής βρήκαν λείψανα από τα οποία έλειπαν μεγάλα κόκκαλα και κρανία. Από τότε προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Ο χώρος είναι ένα dolmen και οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το DNA είναι αυτό που θα δώσει δώσει απαντήσεις.
Ο μεγαλύτερος λίθινος τάφος στην Σκανδιναβία
Όμως μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Πανεπιστήμιο του Κιέλου της Γερμανίας θέλησε να ερευνήσει περαιτέρω για να αποκαλύψει τα μυστικά του θολωτού τάφου. Το καλοκαίρι του 2023, οι αρχαιολόγοι άρχισαν ανασκαφές και η ανάλυση του τάφου που ακολούθησε έδωσε σημαντικές νέες πληροφορίες.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Neolithic Archaeology, επιβεβαίωσε ότι ο τάφος είναι ένας από τους παλαιότερους πέτρινους ταφικούς θαλάμους στη Σουηδία και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.
Οι εργασίες χρονολόγησης της ομάδας αποκάλυψαν ότι ο τάφος κατασκευάστηκε πιθανότατα γύρω στο 3500 π.Χ. κατά την πρώιμη νεολιθική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για ταφές σε δύο διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη ήταν περίπου από το 3500 έως το 3400 π.Χ., ενώ η δεύτερη από το 3400 έως το 3300 π.Χ.
Το μυστήριο με τον τάφο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα οστά στον τάφο -τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται στην πρώτη φάση- ανήκουν σε τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και ηλικιωμένων.
Αλλά το μυστήριο είναι ότι ορισμένα μέλη των ανθρώπων που είναι θαμμένοι στον τάφο λείπουν ή είναι λίγα σε αριθμό, συμπεριλαμβανομένων κρανίων και μεγάλων οστών, όπως αυτά του μηρού και του βραχίονα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά οστά των χεριών και των ποδιών αντιπροσωπεύονται καλά, μαζί με δόντια και θραύσματα πλευρών – μια ασυνήθιστη ανακάλυψη.
Γιατί ο τάφος διαφέρει από τους άλλους
«Αυτό διαφέρει από ό,τι βλέπουμε συνήθως στους μεγαλολιθικούς τάφους, δηλαδή τους πέτρινους ταφικούς θαλάμους της νεολιθικής περιόδου», δήλωσε ο Karl-Göran Sjögren, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. «Συνήθως, τα οστά που λείπουν είναι μικρότερα οστά από πόδια και χέρια». Οι αρχαιολογικές παρατηρήσεις και η ανάλυση του εδάφους στον τάφο υποδεικνύουν την ακεραιότητα των εδαφικών στρωμάτων στα οποία βρέθηκαν τα λείψανα.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα οστά που λείπουν πρέπει να απομακρύνθηκαν κατά την πρώιμη νεολιθική περίοδο, αλλά ο λόγος για τον οποίο αυτό συνέβη παραμένει μυστήριο. «Λείπουν κρανία και μεγάλα οστά που μπορεί να έχουν αφαιρεθεί από τον τάφο. Δεν ξέρουμε αν αυτό έχει να κάνει με τελετουργίες ταφής ή τι κρύβεται από πίσω», δήλωσε ο Sjögren.
Τα άλλα μυστήρια του τάφου
Δεν είναι επίσης σαφές πώς πέθαναν τα άτομα που θάφτηκαν στον τάφο, κάτι που οι ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν. «Δεν είδαμε τραυματισμούς στους ανθρώπους που θάφτηκαν, οπότε δεν πιστεύουμε ότι εμπλέκεται βία. Αλλά συνεχίζουμε να μελετάμε το DNA τους και αυτό θα δείξει αν είχαν κάποια ασθένεια», δήλωσε ο Sjögren.
Χρησιμοποιώντας την ανάλυση DNA, οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να προσδιορίσουν αν τα άτομα στον τάφο σχετίζονται μεταξύ τους. “Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το DNA στα οστά είναι καλά διατηρημένο. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να ανακατασκευάσουμε τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των ατόμων στον τάφο, και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα”, δήλωσε ο Sjögren.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου