Συνταγή για τα τυροκούλουρα του Γιώργη Ζώλη. Αφράτα τυροκούλουρα με παρμεζάνα και μιξ τυριών από τον Γιώργο Ζώλη για το σχολικό κολατσιό αλλά και το σνακ των μεγάλων.
- 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml χλιαρό γάλα φρέσκο
- 16 γραμμάρια ξερή μαγιά
- 20 γραμμάρια ζαχαρη
- 10 γραμμάρια αλατι
- 2 ασπραδια
- 50 ml σπορέλαιο
- 200 γραμμάρια μιξ τυριών που λιώνουν
- 100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζανα
- 150 γραμμάρια λιωμένο βουτυρο
Υλικά
- 2 κρόκους αυγού
- 100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζανα
Για την επάλειψη
Μερίδες 8 κουλούρια
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 25 λεπτά
Θερμίδες 818 kcal
Συνολικός χρόνος 45 λεπτά
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα ασπράδια αυγών, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε είτε στο μίξερ για 4 λεπτά, είτε στο χέρι για 6 λεπτά.
Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο σπορέλαιο, βάζουμε τη ζύμη μέσα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε λίγο να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμη μακρόστενα. Αφού ανοίξουμε το ζυμάρι, το αλείφουμε με βούτυρο (ή μαργαρίνη) και απλώνουμε λίγο από το τριμμένο τυρί πάνω του. Κλείνουμε τη ζύμη τυλίγοντάς τη σε μπαστούνι, στη συνέχεια το στρίβουμε λίγο και τέλος σχηματίζουμε ένα κουλούρι ενώνοντας τις δύο άκρες του.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα 7 κομμάτια ζύμης.
Αφήνουμε τα κουλούρια στην άκρη για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, 50 ml γάλα και τα χτυπάμε.
Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τα κουλούρια. Τέλος, πασπαλίζουμε τα κουλούρια με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Δείτε την συνταγή στο παρακάτω βίντεο:
του Γιώργου Ζώλη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου