Απόκοσμες, παράξενες κι επιβλητικές οι μαύρες τρύπες στην Έρημο Μάνης χάσκουν σε μια αχανή ερημική έκταση κρύβοντας στο εσωτερικό τους τα μοναδικά δέντρα της περιοχής!
Πολλά τα παράξενα αυτού του τόπου κι ακόμα περισσότερα αυτά της φύσης. Φαινόμενα που δεν τα συνοδεύει απαραίτητα και κάποια επιστημονική εξήγηση ή τεκμηρίωση. Όσο λοιπόν αυτά τα φαινόμενα μένουν ανεξερεύνητα ή αναπάντητα στα κιτάπια των επιστημόνων, τόσο προκαλούν δέος.
Παράξενα φυσικά φαινόμενα σε μια σχεδόν τρομακτική περιοχή της Μάνης
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα σπηλαιοβάραθρα της Μάνης στην τοποθεσία Έρημος. Η περιοχή είναι αυτό ακριβώς που μαρτυράει το όνομα, μια παράξενη έρημος. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση με πολύ χαμηλή, άγρια βλάστηση και πέτρες.
Σε αυτή την αχανή έκταση λοιπόν υπάρχουν μερικές μαύρες τρύπες (3 επισκεφτήκαμε εμείς) που τις συναντάς ξαφνικά μέσα στη γη. Το πιο παράξενο απ’ όλα είναι πως μέσα σε αυτά τα σπηλαιοβάραθρα (διαστάσεων 50×30 μέτρα περίπου το καθένα) υπάρχουν μικρά δάση.
Η βλάστηση εκεί μέσα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ερημικό τοπίο που περιβάλει τις τρύπες. Βέβαια σε αυτό βοηθάει το γεγονός πως μέσα στη σπηλιά δεν “πέφτει” πολλές ώρες ο ήλιος με αποτέλεσμα να κρατάει το έδαφος υγρασία. Αυτά λοιπόν είναι και τα μοναδικά δέντρα της περιοχής!
Μια θεωρία λέει πως αυτά τα σπηλαιοβάραθρα συνδέονται με το σπήλαιο του Δυρού το οποίο δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα σε όλο του το μήκος. Δεν υπάρχει όμως επίσημη μελέτη που να επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.
Μαύρες τρύπες στην Έρημο Μάνης: πως θα φτάσουμε εκεί
Για να βρούμε το σπηλαιοβάραθρο Βαθιά Μουζί (φωτογραφία εξωφύλλου) που είναι και το πιο εύκολο, πρέπει να φτάσουμε στο χωριό Έρημος της Μάνης (5 κάτοικοι – απογραφή 2011). Από εκεί κατευθυνόμαστε νότια και στην πρώτη διχάλα που συναντάμε (περίπου 300 μέτρα από το χωριό) στρίβουμε δεξιά στο χωματόδρομο. Μέχρι να στρίψουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο.
Από δω και πέρα όμως ο δρόμος δε συνίσταται για συμβατικό αυτοκίνητο και δεν το προτείνω. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να πάμε περπατώντας. Η απόσταση μέχρι τη Βαθιά Μουζί είναι 1 χιλιόμετρο και δε θα περπατήσουμε πάνω από 15 λεπτά.
Ένα ακόμη σπηλαιοβάραθρο συναντάμε 80 μέτρα νότια από τη Βαθιά Μουζί, προς την πλευρά της θάλασσας. Με τα πόδια δηλαδή χρειαζόμαστε 5 λεπτά περπάτημα πάνω από θάμνους και πέτρες. Η θέα από δω προς το Τηγάνι και το κάστρο είναι εκπληκτική!
Μια ακόμη τρύπα (επόμενη φωτογραφία) συναντάμε με το που στρίψουμε δεξιά (ερχόμενοι από Αρεόπολη) για να πάμε στο χωριό Έρημος. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πρώτο μπάσιμο αριστερά του δρόμου και περπατάμε με τα πόδια. Το σπηλαιοβάραθρο είναι πίσω από τα σπίτια που βλέπουμε.
Σημείωσε πως εκτός από το σπηλαιοβάραθρο Βαθιά Μουζί που είναι σχετικά εύκολο να το βρεις, στα άλλα δυο ίσως ταλαιπωρηθείς και μπορεί τελικά να μην τα βρεις. Αν δεν είσαι τύπος του “ψάχνω και δε σταματάω αν δεν το βρω” πήγαινε μόνο μέχρι το πιο εύκολο.
Προσοχή όμως αν έχεις παιδιά μαζί σου ή αν κάποιος πάσχει από υψοφοβία. Το θέαμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν προσέξουμε. Γι αυτό μην υποτιμάς το άγριο έδαφος και την αγκαθωτή βλάστηση.
Μάθε να εξερευνάς το κάθε μέρος που επισκέπτεσαι, μη μένεις μόνο στους #must προορισμούς. Έναν τόπο τον μαθαίνεις μόνο όταν τον περπατάς στην κυριολεξία.
- Σε αυτό το άρθρο, ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο, μας το παραχώρησε ο Νίκος Τσιακαλάκης τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδιάς!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου