Amfipoli News: Ένας καλά κρυμμένος υδάτινος παράδεισος της Μεσσηνίας που αξίζει να ανακαλύψεις

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ένας καλά κρυμμένος υδάτινος παράδεισος της Μεσσηνίας που αξίζει να ανακαλύψεις

 


Τα νερά είναι άφθονα στην Κάτω Μέλπεια, έναν τόπο ο οποίος είναι γνωστός για τις πηγές και τις υδάτινες ομορφιές του.

Ενα καλά κρυμμένο μυστικό στην Άνω Μεσσηνία και μία ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες αποτελούν οι καταρράκτες της Κάτω Μέλπειας, κοντά στις λίμνες Κουτέντου, εκεί που πολλοί νέοι τα παλαιότερα χρόνια έμαθαν να κολυμπούν, όπως λένε οι ντόπιοι.

Αν και την ύπαρξη τους δεν την γνωρίζουν πάρα πολλοί, φυσιολάτρες δεν παραλείπουν να κάνουν μία στάση σε αυτό το υδάτινο μονοπάτι, σε μικρή απόσταση από το χωριό του Δήμου Οιχαλίας.

Τα νερά είναι άφθονα σε αυτό τον τόπο ο οποίος είναι γνωστός για τις πηγές και τις υδάτινες ομορφιές του. Η πρόσβαση στη λίμνη και τον καταρράκτη είναι εύκολη, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και φαράγγια, ένας συνδυασμός που προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στους λάτρεις της φύσης.

Βίντεο: nikos.tsiak

Η Κάτω Μέλπεια

Χωριό της του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, με πληθυσμό 264 κατοίκων, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Ριζωμένη σε 175 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες του όρους Τετράζιο. Απέχει 40 χλμ. από την Καλαμάτα και 15 χλμ. από το Μελιγαλά.

Ο οικισμός άρχιζε να κτίζεται το 1260 π.Χ., την εποχή του βασιλιά Νέστορα της Πύλου, στη θέση Γκρεμπένη, πάνω από τις Πηγές Κουμπέ και κάτω από το Φράγκικο Κάστρο, που χτίστηκε βέβαια πολύ αργότερα, το 1300 μ.Χ.

Το 612 π.Χ. η περιοχή κατοικήθηκε από τους Αλκμαιωνίδες, που τους εξόρισαν οι Αθηναίοι, επειδή θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο του Κύλωνα και την πόλη την ονόμασαν Γαλάζιον.

Κάτω Μέλπεια
Η Κάτω Μέλπεια (Φώτο: fb)

Έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα και ερείπια αρχαίου ναού. Κάποιες πέτρες που πιστεύεται ότι προέρχονται από το βωμό του Απόλλωνα, έχουν εντοιχισθεί στις βρύσες του Κουμπέ.

Το 748 μ.Χ. ονομάσθηκε Γαράντζα από τους Σλάβους, που στη γλώσσα τους, σημαίνει ασφάλεια και το 1927 μ.Χ., μετονομάσθηκε σε Κάτω Μέλπεια.

Η Κάτω Μέλπεια διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο με πολλά αξιόλογα εκθέματα, καθώς επίσης και δανειστική βιβλιοθήκη.

anagnostis.org

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου