Το 2025 το ανάκτορο θα λειτουργήσει ως μουσείο – Εντυπωσιακό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού όπου παρουσιάζεται η καταγραφή των αντικειμένων
Με γοργό ρυθμό συνεχίζονται τα έργα στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, με το 2025 να θεωρείται χρονιά σταθμός καθώς τότε το ανάκτορο θα λειτουργήσει ως μουσείο. Από τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις των ειδικών φάνηκε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Εξίσου εντυπωσιακό και το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού με την υπογραφή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) όπου παρουσιάζεται η καταγραφή των αντικειμένων που πραγματοποιείται στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου.
Η ταινία παρακολουθεί το έργο των τεκμηριωτών και παρουσιάζει τον τρόπο που εργάζεται η εξειδικευμένη ομάδα καταγραφέων που απασχολείται στο έργο της τεκμηρίωσης του υλικού στο Τατόι.
Η ταινία θα παρουσιαστεί σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery που θα λάβει χώρα η διημερίδα με τίτλο «Καταγράφοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον» που διοργανώνει η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, του υπουργείου Πολιτισμού.
Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, μέρος από τα 44.000 κειμήλια που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου από το Εθνικό Αρχείο Μνημείων, το κεντρικό αποθετήριο του ελληνικού κράτους για τα μνημεία της Επικράτειας.
Στο κτήμα, καθώς και σε άλλους χώρους του φυλάσσονται, σήμερα, περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, κάθε είδους: Οικιακός εξοπλισμός, έργα τέχνης, ενδύματα, τάπητες, στρατιωτικά είδη, παράσημα, βιβλία, αρχειακό υλικό, γεωργικά εργαλεία, κ.ά. Χρονολογούνται περίπου από το 1860 έως και το 1967. Προέρχονται από τα κτήρια του Τατοΐου αλλά και τις άλλες κατοικίες της τέως βασιλικής οικογένειας.
Από τα πρώτα κιόλας πλάνα εντύπωση προκαλούν οι σπάνιες συλλεκτικές πορσελάνες, τα έπιπλα καθώς και τα σπάνια έργα τέχνης που εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην βασιλικό ανάκτορο.
Η τεράστια συλλογή περιλαμβάνει επίσης ρουχισμό, παράσημα με τα αρχικά των ονομάτων των τέως βασιλέων, μπρούτζινα αγάλματα, αλλά και διακοσμητικά πασίγνωστων οίκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου