Του καθηγητή Στέλιου Μανωλιούδη
Και εγένετο φως!
Ο Ήλιος γέμισε το άνοιγμα κάτω από τον Καβαλλάρη (άη Γιώργη;) και μας έδωσε τις πιθανές ημερομηνίες των τελετουργιών που γίνονταν στον λαξευμένο ναό, στον Άγιο Θωμά(*) Ηρακλείου Κρήτης.
Ή αρχές Νοέμβρη (3-6) - Μαιμακτηριών - με το Διός κώδιον(**) και τον Άη Γιώργη τον μεθυστή;
07.23 π.μ. Ένδεκα λεπτά μετά την ανατολή! Μαγεία! |
Η ημερομηνία βρέθηκε στην τέταρτη πρωινή προσπάθεια, στον παγωμένο αέρα του Καβαλλάρη.
Ο Ναός είναι του Διονύσου.
Αναζητούνται αρχαίες πηγές για τις ερμηνείες. Αξίζει να το δουν όλοι και να νοιώσουν αυτό που εμείς αισθανθήκαμε σήμερα.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.2.2024.
07.12 π.μ. Με δύο λεπτά καθυστέρηση, λόγω του λόφου, ο ήλιος-Θεός αρχίζει το ανέβασμά του στον ουράνιο θόλο, δίνοντας ζωή στον πλανήτη της ζωής. |
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
(*) Σημαντικό κέντρο της θεάς Δήμητρος[***], απ' όπου, ίσως, ξεκίνησε η πανελλήνια και είτα παγκόσμια λατρεία της. Αλλά και ιστορικό κέντρο των Κρητών, απ' όπου ίδρυσαν αποικίες σε όλα τα κεντρικά Βαλκάνια, τουλάχιστον (βλ. Πανονία).
Ο δε χριστιανός άγιος Θωμάς, είναι η προσωποποίηση της διδυμολατρείας (και του Αστερισμού των Διδύμων) - βλ. Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".
Το όνομα Γεώργιος σχετίζεται με την γεωργία, θεά της οποίας ήταν η Δήμητρα[***].
(**) κώδιον (< μυκηναϊκή kowo > κῶFος, κώας, κως < κύτος;) προβιά, δέρμα μαύρου προβάτου[****] / κριαριού που είχε θυσιαστεί υπέρ του Μειλιχίου Διός. Μεταφορά του γινόταν και στα Σκιροφόρια / Σκιραφόρια / Σκίρα στην αρχαία Αθήνα, προς τιμήν της θεάς Αθηνάς Σκιράδος, του Φυταλμίου Ποσειδώνα, καθώς και των Ελευσινίων Δήμητρας[***] και Κόρης, στο τέλος του έτους του αττικού ημερολογίου, την 12η ημέρα του μήνα Σκιροφοριώνα, δυο μέρες πριν από τα Διιπόλεια (Μάιος-Ιούνιος).
[****] Στον Δία θυσίαζαν μαύρο πρόβατο εξ ου και η παροιμιώδης φράση "αυτός είναι το μαύρο πρόβατο" δηλ. αυτός ο οποίος θα θυσιαστεί.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου