Συνταγή για στριφτά λουκανικοπιτάκια. Αφράτα ψωμάκια γεμισμένα με λουκάνικο, μουστάρδα και κέτσαπ για το κολατσιό σας στη δουλειά, καλύτερα και από του φούρνου.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ζαχαρη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 100 ml χλιαρό νερό
- 200 ml χλιαρό γάλα φρέσκο
- 100 ml ηλιέλαιο
- 1 ολόκληρο αυγο
- Ασπραδια 1
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλατι
- 650 - 670 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γραμμάρια κρύο βιτάμ
- 1 Κρόκο αυγού
Για το άλειμμα
- Λουκάνικο 15-20 περίπου
- Μουσταρδα 100 γραμμάρια περίπου
- 100 γραμμάρια περίπου κετσαπ
Για τη γέμιση
- Σουσαμι κατά βούληση
- Λουκανικοπιτάκια, στριφτά με ψωμένια ζύμη για το κολατσιό των μεγάλων, καλύτερα και από του φούρνου. Κι επειδή το λουκανικοπιτάκι το θέλει το κάτι της του για να γλιστράει, τα γεμίσαμε και με λίγη μουστάρδα και κέτσαπ.
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε την ζάχαρη, την ξερή μαγιά, το χλιαρό νερό, το χλιαρό φρέσκο γάλα, το ηλιέλαιο, το ολόκληρο αυγό και το ασπράδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σιγά σιγά, δουλεύοντας τη ζύμη παράλληλα.
Στο τέλος προσθέτουμε και το βιτάμ κομμένο σε κυβάκια και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βιτάμ στη ζύμη. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνουμε και πάλι την ζύμη, την τυλίγουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στην συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο και αλείφουμε το μισό φύλλο με κέτσαπ και μουστάρδα. Βάζουμε και από 1 ή από 1/2 λουκάνικο. Το άλλο μισό φύλλο το χαράζουμε λοξά με ένα μαχαίρι και ρολάρουμε με τις χαραματιές απέξω.
Χτυπάμε τον κρόκο και αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο τα ψωμάκια. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Tips για τα στριφτά λουκανικοπιτάκια
Αφού ψηθούν, σε σακούλες τροφίμων, αποθηκεύονται και στην κατάψυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου