Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής) του Τριωδίου. Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα.
Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.εμείς θα σας προτείνουμε το μενου που θα τους αφήσει όλους ευχαριστημένους.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
– 1 μπούτι αρνίσιο
– 2 λεμόνια
– 1/2 κούπα ελαιόλαδο
– Πιπεριές πράσινες ή διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο)
– 2 κρεμμύδια (προαιρετικά)
– Λίγη ρίγανη
– Αλάτι και πιπέρι
– Καλαμάκια για σουβλάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από το χασάπη μας να ξεκοκαλίσει το μπούτι. Τα κόκαλα τα φυλάμε για να φτιάξουμε άλλη φορά μια νόστιμη σούπα. Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κομμάτια μεγέθους περίπου μισού αντίχειρα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου μισή ώρα. Σε ένα βαζάκι που να κλείνει καλά χτυπάμε (σαν νες καφέ) το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη.
Κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια μεγέθους όσο και τα κομμάτια του κρέατος. Περνάμε στα ξύλινα καλαμάκια εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε και κρεμμύδι, του βγάζουμε τις στρώσεις και τις κόβουμε όπως τις πιπεριές. Αυτές τις στρώσεις τις περνάμε εναλλάξ όπως και με το κρέας και την πιπεριά. Ψήνουμε τα σουβλάκια μας στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά αλείφοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το λαδολέμονο.
Χοιρινή τηγανιά με ημίσκληρο τυρί
Υλικά:
1 κ. χοιρινή τηγανιά από μπούτι
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
ι πιπερια
1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
60 γρ λιαστές τομάτες
1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα Νάξου
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά την τηγανιά, ανακατεύοντας για 6′-7′ ή μέχρι να ροδίσουν καλά όλα τα κομμάτια.
Όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπερια και σοτάρουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄-3′ να εξατμισθεί.
Xαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λεμόνι, την λιαστή τομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλ.τσ. νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να πιει τα υγρά και να μαλακώσει το κρέας.
Διαλύουμε τη μουστάρδα σε λίγο από το ζουμί του τηγανιού και τη ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το θυμάρι.
Κόβουμε την γραβιέρα σε κύβους την προσθέτουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5′ λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε την τηγανιά μας πασπαλισμένη με το μαϊντανό.
Λουκάνικα σαγανακι
πηγη φωτο syntagesthspareas.gr
2 λουκάνικα χωριάτικα μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη ή κέρατο, για πιο πικάντικη γεύση
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του κρασιού κρέμα γάλακτος
2-3 κουτ. σούπας μουστάρδας
Aνάλογο αλατοπίπερο
1 πρέζα ρίγανη
Τρόπος παρασκευής:
1- Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο, τα λουκάνικα, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
2- Σοτάρετε και σβήστε με το κρασί και προσθέστε τη μουστάρδα
3- Μόλις τα υγρά μειωθούν ρίξτε την κρέμα γάλακτος το αλατοπίπερο και την ρίγανη.
4- Ανακατέψτε τα όλα μαζί και αφήστε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Πανσέτες στο γκριλ ή τη σχάρα με νόστιμη μαρινάδα
10 πανσετες
αλάτι
για την μαρινάδα
3 κ.σ. κέτσαπ
10 σταγόνες ταμπάσκο (κατά βούληση)
1 κ.γ. μέλι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα κόκκινη γλυκιά
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας όλα μαζί και αλείφουμε με αυτή τις πανσέτες μας.
Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 8 ώρες. Βγάζουμε τις πανσέτες και ψήνουμε είτε στα κάρβουνα είτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Δεν χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο. Σερβίρουμε ζεστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου