Amfipoli News: Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν εξωτικά έλαια για να φτιάξουν μούμιες

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν εξωτικά έλαια για να φτιάξουν μούμιες

 


Απεικόνιση του υπόγειου εργαστηρίου μουμιοποίησης στη Σακκάρα στην αρχαία Αίγυπτο. Α: Νίκολα Νεβένοφ

Η ανάλυση των υλικών που βρέθηκαν σε ένα υπόγειο εργαστήριο μουμιοποίησης στη Σακκάρα δείχνει ότι προέρχονταν από τη Νότια Αφρική ή τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ένα εργαστήριο μουμιοποίησης στη Σακκάρα στην Αίγυπτο περιέχει υπολείμματα αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μούμιων, υποδηλώνοντας ότι πολλά από αυτά προέρχονταν από τη Νότια Αφρική ή τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ένα υπόγειο εργαστήριο σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο περιέχει κεραμικά αγγεία που φέρουν ίχνη υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μούμιων. Αυτά τα αγγεία περιέχουν ρητίνες από μέρη τόσο μακρινά όπως η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία, υποδηλώνοντας ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ασχολούνταν με εμπόριο μεγάλων αποστάσεων.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε ένα ευρύ φάσμα ουσιών που χρησιμοποιούσαν οι ταριχευτές», δήλωσε ο Maxime Rageot από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. Πολύ λίγα από αυτά ήταν διαθέσιμα τοπικά.» λέει.

Το εργαστήριο, που χρονολογείται από το 600 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 2016 στη Σακκάρα, η οποία υπήρξε ο τόπος ταφής των αιγυπτιακών βασιλιάδων και των ελίτ για αιώνες.

«Αυτή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο ελίτ από τις πρώτες μέρες της αιγυπτιακής πολιτείας», δήλωσε η Elaine Sullivan από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. λέει.

Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Ramadan Hussein, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Tübingen, βρήκαν δύο κάθετους λάκκους σκαμμένους στο έδαφος κοντά στην πυραμίδα του Unas. Το ένα είχε βάθος 13 μέτρα και οδηγούσε στο εργαστήριο ταρίχευσης, το άλλο είχε βάθος 30 μέτρα και οδηγούσε στους ταφικούς θαλάμους.

Το μέλος της ομάδας Susanne Beck από το Πανεπιστήμιο του Tübingen λέει ότι αυτό είναι το πρώτο εργαστήριο αιγυπτιακής μουμιοποίησης που βρέθηκε υπόγεια. Αυτό μπορεί να έγινε για να κρατηθεί μυστική η διαδικασία, αλλά τα υπόγεια εργαστήρια είχαν επίσης το πλεονέκτημα να διατηρούν δροσερά τα σώματα που αποσυντίθενται.

Η ομάδα βρήκε 121 μπουκάλια και μπολ στο εργαστήριο. Πολλά έφεραν ετικέτα, άλλοτε με οδηγίες όπως «τρίψιμο στο κεφάλι», άλλοτε με ονόματα ταριχευτικών πρακτόρων και άλλοτε με τίτλους προπονητών.

Οι ερευνητές επέλεξαν εννέα μπουκάλια και 22 μπολ με τις πιο ευανάγνωστες ετικέτες για ανάλυση. Εξέτασαν τα χημικά υπολείμματα που έμειναν στα μπολ για να μάθουν ποιες ουσίες χρησιμοποιήθηκαν κατά την ταρίχευση και την ταρίχευση.

Δοχεία που βρέθηκαν στο εργαστήριο μουμιοποίησης. C: Saqqara Saite Tombs Project, University of Tübingen

Ένας αριθμός ουσιών έχει ανακαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ελαίων, πίσσας, ρητινών και ζωικών λιπών. Δύο παραδείγματα ήταν το λάδι κέδρου και το θερμαινόμενο κερί μέλισσας. Πολλές από τις ουσίες ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούνται στη μουμιοποίηση, αλλά μερικές ήταν νέες.

Μια νέα ουσία ήταν το dammar, μια ρητίνη που μοιάζει με κόμμι που λαμβάνεται από δέντρα στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το όνομα "Dammar" είναι λέξη της Μαλαισίας.

Η ομάδα βρήκε επίσης το "elemi": μια ωχροκίτρινη ρητίνη που μοιάζει με μέλι που προέρχεται από δέντρα στα τροπικά δάση της Νότιας Ασίας και της Νότιας Αφρικής.

Ο Philipp Stockhammer του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian, ένα άλλο μέλος της ομάδας, λέει ότι το dammar και το elemi δείχνουν ότι η μουμιοποίηση στην Αίγυπτο πυροδότησε την πρώιμη παγκοσμιοποίηση. «Έπρεπε να μεταφέρετε αυτές τις ρητίνες σε πολύ μεγάλες αποστάσεις». Τα ευρήματα ταιριάζουν με άλλα στοιχεία για το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων εκείνη την εποχή.

Ο Sullivan λέει ότι οι αρχαίες αιγυπτιακές ελίτ αγαπούσαν τα εξωτικά αγαθά όσο και οι σύγχρονοι καπιταλιστές. «Σε περιόδους που το κράτος είναι ισχυρό και οργανωμένο, βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο και συνδέσεις με τον έξω κόσμο και φέρνουμε κοντά ανθρώπους από τον έξω κόσμο».

Οι Stockhammer και Sullivan λένε ότι τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν με εμπορικές αλυσίδες. «Οι Αιγύπτιοι δεν χρειάστηκε να πάνε στην ανατολική ακτή της Ινδίας για αυτό», είπε ο Sullivan. λέει.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να μεταφράσουν δύο νέες λέξεις. Πολλά κείμενα για τη μουμιοποίηση κάνουν αναφορά στο antiu και το sefet. Το πρώτο μεταφράστηκε προσωρινά ως «μύρο» ή «θυμίαμα», το δεύτερο ως «άγιο λάδι». Ωστόσο, η αναγνώρισή τους ήταν δυνατή γιατί ήταν γραμμένα σε όστρακα που περιείχαν υπολείμματα. Προφανώς το antiu ήταν ένα μείγμα ελαίων ή πίσσας από κωνοφόρα. Το σεφέτ, από την άλλη, ήταν μια αλοιφή - αλοιφή ή λιπαντικό - που περιείχε φυτικά συστατικά.

Πολλές από τις ουσίες είχαν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνδυάζονταν σε περίτεχνα μείγματα. Σύμφωνα με τον Stockhammer, η πολυπλοκότητα των υλικών αποκαλύπτει την τεράστια προσωπική γνώση που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων μουμιοποίησης ανθρώπων.

Αυτό ταιριάζει με τις αποδείξεις κειμένου ότι οι ιερείς που επιφορτίστηκαν με την ταρίχευση ήταν σημαντικοί άνθρωποι με σημαντικές δεξιότητες, λέει ο Sullivan.

«Θα έπρεπε να έχουν πολλές τελετουργικές γνώσεις και πολλές υλικές γνώσεις. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή θρησκεία, το σώμα έπρεπε να προστατεύεται φυσικά και οι τελετουργίες έπρεπε να εκτελούνται σωστά. «Αυτό ήταν τόσο πνευματική όσο και σωματική πρακτική».


Νέος Επιστήμονας. 1 Φεβρουαρίου 2023.

Άρθρο : Rageot, M., Hussein, RB, Beck, S. et al. (2023). Οι βιομοριακές αναλύσεις επιτρέπουν νέες γνώσεις για την αρχαία αιγυπτιακή ταρίχευση.  φύση

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου