Τι κρύβουν Σούνιο - Αίγινα - Θησείο και Δελφοί - Αίγινα - Ακρόπολη, αλλά και τι έχουν να μας δείξουν
Τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας εξάπτουν τη φαντασία των ταξιδιωτών. Εγχώριων και ξένων. Κάθε χώρα έχει και την ιστορία της και καμία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αλλά το να σταθεί κάποιος σε αυτή της Ελλάδας δεν είναι τοπικιστικό αλλά κατανοητό, αφού το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν, φανερώνει ότι κάτι ιδιαίτερο γινόταν.
Κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τότε πολιτισμό, ο οποίος εντυπωσιάζει και στο παρόν, όπως για παράδειγμα τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας. Σημεία που μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ακουμπήσει την ιστορία και να τη συνδυάσει με τη διασκέδαση, σε μια εξέλιξη που θα άφηνε ικανοποιημένους και τους αρχαίους Έλληνες…
Τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας: Ναός του Ποσειδώνα – Ναός της Αφαίας Αθηνάς – Ναός του Ηφαίστου
Σούνιο, Ναός του Ποσειδώνα
Τα γεγονότα λένε το εξής: Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο της Αθήνας δημιουργούν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Οι θεωρίες συνωμοσίας λένε… διάφορα για τους λόγους που έγινε αυτό, αλλά δεν είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει στην παρούσα στιγμή. Μην ξεχνάμε πως τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας προσφέρουν πολλαπλές εμπειρίες. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι το λιγότερο.
Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Στο κάτω-κάτω, όταν πας στο Σούνιο, το μυαλό σου αμέσως ηρεμεί, οπότε από το να προβληματιστείς γιατί δημιουργήθηκε αυτό το τρίγωνο, είναι μάλλον καλύτερο το να πας στον ναό του Ποσειδώνα για να απολαύσεις από εκεί και το ηλιοβασίλεμα. Ότι ώρα κι αν πας, πάντως, μπορείς να απολαύσεις γενικά τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο βρίσκεται και ο ναός. Αν αποφασίσεις να οργανώσεις μια μονοήμερη στο Σούνιο, αυτές είναι οι 4 στάσεις που πρέπει να κάνεις.
Πριν το ηλιοβασίλεμα, πάντως, θα είναι καλό αν έχεις επισκεφθεί την παραλία Σκαλάκια, στο 35ο χιλιόμετρο της παραλιακής Αθηνών – Σουνίου. Ένα σημείο το οποίο θα επιστρέψεις ξανά από τη στιγμή που θα το ανακαλύψεις, και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Και μιας και ο λόγος για «ανακαλύψεις»: Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου δεν είναι γνωστός σε πολλούς και αξίζει να είσαι ένας από αυτούς που θα τον έχει δει και περπατήσει. Κάπως έτσι, άλλωστε, θα ανοίξει και η όρεξη για να επισκεφθείς μετά, κάνοντας ιδανικό φινάλε, κάποια από τις ταβέρνες του Σουνίου, πολλές εκ των οποίων βλέπουν και προς τον Ναό του Ποσειδώνα.
Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους
Και αφήνοντας πίσω το Σούνιο, πάμε στην Αίγινα. Τη βασίλισσα του Αργοσαρωνικού, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το νησί που απέχει μία ώρα με το καράβι από την Αττική. Εκεί μπορείς να δεις Καποδιστριακά κτίρια, Νεοκλασική αρχιτεκτονική, εναλλακτικά μαγαζιά για ψώνια, και φυσικά τα άλογα με τις άμαξες, στο λιμάνι, για να κάνεις μια βόλτα αν θες. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το βυζαντικό εκκλησάκι του Άη Νικόλα που υπάρχει από το 1673, εμπλουτίζοντας την ιστορία του νησιού. Ένα νησί, στο οποίο αξίζει να επισκεφθείς την παλιά ψαραγορά, η οποία λειτουργεί για περισσότερες από επτά δεκαετίες.
Ταξίδι στα αρχαία τρίγωνα Ελλάδας: Ναός της Αφαίας στην Αίγινα
Και αφού τα κάνεις αυτά, πάμε στα σημεία τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Με πρώτο, φυσικά, το δεύτερο σημείο του τριγώνου. Τον Ναό και μουσείο της Αφαίας Αθηνάς, σε ύψος 160 μέτρων και απόσταση 29 χιλιομέτρων από την Ακρόπολη. Ναός που απεικονίζεται στην αρχική του μορφή στην είσοδο του μουσείου.
Η αρχιτεκτονική θα σε εντυπωσιάσει και η ιστορία θα πάρει την αναγνώριση που της πρέπει, αλλά στην Αίγινα υπάρχει και η διασκέδαση. Με διάφορες μορφές. Και μία εξ αυτών είναι το Fistiki fest. Η γιορτή που δεν διαρκεί μόνο μία ή δύο μέρες και γεμίζει τον παραλιακό δρόμο του νησιού με διάφορα προϊόντα που έχουν ως βάση το φυστίκι: Γεύσεις, αρώματα, κοσμήματα, αντικείμενα, έργα τέχνης…
Tο Μοναστήρι του Άγιου Νεκτάριου στην Αίγινα
Όπως έργο τέχνης είναι η Παλαιοχώρα, ο παλιός οικισμός της Αίγινας που χρονολογείται στο 896 μ.Χ. ή το Μοναστήρι του Άγιου Νεκτάριου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στα Βαλκάνια. Αν, πάλι, δεν θες να εστιάσεις τόσο στο παρελθόν αλλά σε ενδιαφέρει το παρόν, κανένα πρόβλημα.
Έργο τέχνης είναι και οι παραλίες της Αίγινας, όπως για παράδειγμα η Παναγίτσα, η Αύρα ή η Κολόνα, η ακρογιαλιά με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να διασκεδάσεις αλλά και να ανοίξει η όρεξη, για να ακολουθήσει μια επίσκεψη σε κάποιο εστιατόριο ή μεζεδοπωλείο για να απολαύσεις εξαιρετικό φαγητό. Θέλετε προτάσεις; Ο «Μπάμπης», το «Κάππος Έτσι», ο «Σκοτάδης», ο «Μπακαλόγατος». Αίγινα σημαίνει ένα ταξίδι με vintage ατμόσφαιρα, καλό φαγητό και νυχτερινή ζωή.
Ο ναός του Ηφαίστου μέσα στην Αρχαία Αγορά
Και αφού πάρεις το καράβι της επιστροφής, επόμενος προορισμός για να ολοκληρώσεις την «αποστολή» σε ένα από τα περίφημα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας είναι το Θησείο της Αθήνας, ο Ναός του Ηφαίστου μέσα στην Αρχαία Αγορά. Το Θησείο, το οποίο κάποτε λεγόταν Αλώνια, αφού στην πλατεία έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, υπήρχε ακριβώς αυτό: Αλώνια. Στο πέρασμα του χρόνου όμως, όπως αναμενόταν, όλα άλλαξαν. Χωρίς, όμως, η περιοχή να έχει χάσει τον γραφικό, με την καλή έννοια, χαρακτήρα της. Μια περιοχή που μοιάζει πάντα με μια παραδοσιακή γειτονιά της Αθήνας. Μια περιοχή, στην οποία μπορείς να δεις τον ναό του Ηφαίστου. Μια περιοχή, στην οποία απολαμβάνεις τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου. Μια περιοχή, στην οποία η ατμόσφαιρα των περασμένων χρόνων, δεκαετιών ή αιώνων, με την Ακρόπολη να μοιάζει πιο όμορφη από εκεί, σε ακολουθεί πάντα.
Τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας: Ναός του Απόλλωνα – Παρθενώνας – Ναός της Αφαίας Αθηνάς
Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα
Το Σούνιο – Αίγινα – Θησείο, όμως, δεν είναι το μόνο θαύμα της Αρχαίας Ελλάδας. Με τον Ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα να παραμένει στο… σχέδιο, υπάρχει και το τρίγωνο που σχηματίζει με τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και τον Παρθενώνα.
Μυστική ατμόσφαιρα στους Δελφούς
Και η περιήγησή μας εδώ δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από τους Δελφούς, τον τόπο που πάντα είχε κάτι μυστηριακό να τον ακολουθεί λόγω του Μαντείου. Πολλά είναι αυτά, βέβαια, που έχουν ειπωθεί ή γραφτεί για την Πυθία και το πώς μάντευε, αλλά δε θα πάρουμε θέση. Είναι προτιμότερο να πάρουμε το αυτοκίνητο και να απολαύσουμε την καταπράσινη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Και όταν φτάσουμε εκεί, έχουμε να πράγματα να δούμε και να κάνουμε. Αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας, αποστολή Νο 2, λοιπόν, και συνεχίζουμε…
Το Μαντείο των Δελφών
Επιλέγουμε να απολαύσουμε στο σύνολο το τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών από το 1987 έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Και πώς να μην είναι τέτοιο, όταν εκεί βρίσκεται η Κασταλλία Κρήνη, η ιερά πηγή στην οποία πλεονόταν η Πυθία, αλλά και -κυρίως αυτό- ο ναός του Απόλλωνα. Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν τα ερείπιά του, αλλά ακόμη κι αυτό αρκεί για να νιώσεις την ξεχωριστή ενέργεια. Οι Δελφοί είναι το ταξίδι στον ομφαλό της Γης που πρέπει να κάνεις. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο τη νιώθουν αυτή την ενέργεια περισσότεροι από 700.000 επισκέπτες ετησίως, λιγότεροι μόνο από αυτούς της Ακρόπολης. Τον επόμενο… προορισμό μας, δηλαδή, προκειμένου να ολοκληρωθεί και το δεύτερο από τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας.
Παρθενώνας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου
Ο Παρθενώνας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, έχοντας ιστορία χιλιάδων ετών, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς που προκαλεί δέος. Δες την παλιότερη φωτογραφία της που τραβήχτηκε πριν 180 χρόνια στην Ακρόπολη. Τι άλλο να νιώσει κανείς όταν σκέφτεται ότι αυτό που βλέπει δεν είναι ευθείες αλλά καμπύλες; Μοιάζει απίστευτο, είναι ανεξήγητο, αλλά είναι και γεγονός. Ένα πραγματικό θαύμα, το οποίο αποτελεί από τη «γέννησή» του αντισεισμική κατασκευή αντέχοντας πολλά ρίχτερ, ενώ η αρχική οροφή ήταν ξύλινη. Τρελό; Ίσως. Είπαμε, όμως. Πέντε αλήθειες που πολλοί δεν γνωρίζουν για τον Παρθενώνα. Δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική ακόμη και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, όσα έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες. Με τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας να αποτελούν ένα από αυτά τα μυστήρια…
Πηγή: exploringgreece
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου