Amfipoli News: Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν χειμερινοί κολυμβητές

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν χειμερινοί κολυμβητές



Για πολλά χρόνια η χειμερινή κολύμβηση θεωρούνταν συνώνυμο της ευεξίας, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν περισσότερες χειροπιαστές αποδείξεις.

Είσαι από αυτούς που δεν τολμούν να βουτήξουν στη θάλασσα αν δεν μπούμε στα μέσα του Ιουλίου ή στέκεσαι στην ακρογιαλιά προσπαθώντας να βρεις κουράγιο για να βουτήξεις, ίσως χρειάζεται να μάθεις μερικά πράγματα για τη χειμερινή κολύμβηση για να πειστείς. Πολλοί θεωρούν ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι κάποια new age μαγγανεία σαν αυτές που προτείνουν ματζούνια κλπ, αλλά οι ρίζες της βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης αναφέρει πως βούταγε στα «μαγικά νερά» όπως έλεγε την κρύα θάλασσα κάθε φορά που ήθελε να απαλλάξει το σώμα του από κάποιον πόνο.

Πιο πρόσφατα η χειμερινή κολύμβηση έχει κερδίσει τόσους πολλούς οπαδούς, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον ερευντητών. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια παγωμένη βουτιά έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα. Το κρύο νερό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μοιάζει με άσκηση κοιλιακών.

Σκέψου μια σειρά από συναρπαστικές δραστηριότητες, από τον τζόγο, μέχρι το σεξ, το κοινό τους γνώρισμα είναι η απελευθέρωση ντοπαμίνης και αδρεναλίνης στον οργανισμό. Το ίδιο ακριβώς κάνει και αυτός ο περίεργα απολαυστικός πόνος που προκαλεί το κρύο νερό. Οι ενδορφίνες προσπαθούν να ανακουφίσουν το σώμα από το σοκ και έτσι νιώθεις όμορφα ψυχολογικά.

Χειμερινή κολύμβηση και ψυχική υγεία


Σύμφωνα με έρευνες, το κρύο νερό εκτοξέυει τα επίπεδα ντοπαμίνης μέχρι και 530% και αν συνυπολογίσουμε το όφελος από την άμεση επαφή με τη φύση που προσφέρει η συνολική εμπειρία, τότε καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο καλή η χειμερινή κολύμβηση για την ψυχική μας υγεία.

Τέλος υπάρχει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, όπου αναφέρεται ότι η χειμερινή κολύμβηση βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρώντας σαν αντικαταστάτρια των αντικαταθλιπτικών. Επίσης σημειώνεται ότι η πέφτουν τα επίπεδα του άγχους και ενισχύει την αυτοπεποίθηση.

Σμιλεύει το σώμα

Το μεγαλύτερο κέρδος από το σοκ του παγωμένου νερού, μάλλον είναι στην υγεία της καρδιάς. Αυτό γιατί καρδιά και πνευμόνια δουλεύουν στο φουλ για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός κι έτσι είναι σαν γυμναστική. Η επαφή με το κρύο νερό βοηθά στο κυκλοφορικό μέσα από τον ερεθισμό των αιμοφόρων αγγείων που προσπαθεί να αιματώσουν το δέρμα μας για να προσαρμοστούμε στο κρύο.

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο ενισχύεται το ανοσοποιητικό είναι πολύ απλός. Η επαφή με το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να αντιδράσει στην αλλαγή θερμοκρασίας κι αυτό γίνεται με την δραστηριοποίηση του κυκλοφορικού όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Όμως το σώμα δεν μένει εκεί, αρχίζει να παράγει περισσότερα κύτταρα αίματος για να το κάνει πιο αποτελεσματικά και αυτό σημαίνει και περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Η συχνή έκθεση σε κρύο νερό που προσφέρει η χειμερινή κολύμβηση κάνει διαρκή αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής κυττάρων κι έτσι το σώμα μας είναι συνεχώς έτοιμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον μεταβολισμό μας. Στην προσπάθεια του σώματος να ανταπεξέλθει στο νέο περιβάλλον καταναλώνει θερμίδες κι αν συνυπολογίσουμε την άσκηση που έτσι κι αλλιώς κάνουμε όταν κολυμπάμε, καταλαβαίνουμε το τεράστιο όφελος για το σώμα μας που προσφέρει η όλη εμπειρία.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι στο οποίο μπαίνει έτσι απλά. Πριν την πρώτη βουτιά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, να ξέρεις πόσο κρύο είναι το νερό και να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε ομάδες και συλλόγους χειμερινών κολυμβητών θα βρεις τα πρώτα σου βήματα.

Πηγή:  ratpack

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου