Η Ιλιάδα του Ομήρου θεωρείται συχνά ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της δυτικής λογοτεχνίας. Για πολλούς αιώνες, η Τροία του Ομήρου, η πόλη που πολιορκήθηκε από τους Έλληνες, θεωρούνταν μύθος από τους μελετητές. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ωστόσο, ένας άνδρας ξεκίνησε μια αναζήτηση για να αποδείξει ότι αυτή η θρυλική πόλη υπήρχε στην πραγματικότητα. Αυτός ήταν ο Γερμανός αρχαιολόγος, Heinrich Schliemann. Πέτυχε στην αναζήτησή του και το Hisarlik (η τοποθεσία όπου ο Σλήμαν ανέσκαψε) αναγνωρίζεται σήμερα ως η αρχαία τοποθεσία της Τροίας. Μεταξύ των τεχνουργημάτων που ανακαλύφθηκαν στο Χισαρλίκ είναι ο λεγόμενος «Θησαυρός του Πριάμου», ο οποίος, σύμφωνα με τον Σλήμαν, ανήκε στον Τρώα βασιλιά, Πρίαμο.

Ανακάλυψη του Θησαυρού του Πριάμου

Το 1871, ο Σλήμαν άρχισε τις ανασκαφές στον χώρο του Χισαρλίκ. Αφού εντόπισε ένα επίπεδο γνωστό ως «Τροία ΙΙ» ως Τροία της Ιλιάδας , ο επόμενος στόχος του ήταν να αποκαλύψει τον « Θησαυρό του Πριάμου» . Καθώς ο Πρίαμος ήταν ο ηγεμόνας της Τροίας, ο Σλήμαν σκέφτηκε ότι έπρεπε να είχε κρύψει τον θησαυρό του κάπου στην πόλη για να αποτρέψει την κατάληψη του από τους Έλληνες σε περίπτωση πτώσης της πόλης. Στις 31 Μαΐου 1873, ο Σλήμαν βρήκε τον πολύτιμο θησαυρό που αναζητούσε. Στην πραγματικότητα, ο Σλήμαν σκόνταψε τυχαία στον «Θησαυρό του Πριάμου», καθώς λέγεται ότι είχε μια ματιά χρυσού στην πρόσοψη της τάφρου ενώ ίσιωσε την πλευρά μιας τάφρου στη νοτιοδυτική πλευρά της τοποθεσίας.

Άποψη της τάφρου του Σλήμαν.

Ένας Χρυσός Θησαυρός
Μετά την αφαίρεση του θησαυρού από το έδαφος (τα αντικείμενα ήταν σφιχτά συσκευασμένα και ο Σλήμαν σκέφτηκε ότι κάποτε είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ένα ξύλινο σεντούκι που από τότε έχει σαπίσει), ο Σλήμαν έβαλε τα ευρήματά του κλειδωμένα στο ξύλινο σπίτι του. Εκτός από τα χρυσά και ασημένια αντικείμενα, ο «Θησαυρός του Πριάμου» περιελάμβανε μια σειρά από όπλα, ένα χάλκινο καζάνι , ένα ρηχό χάλκινο τηγάνι και ένα χάλκινο βραστήρα. Αν και ο Schliemann αναφέρει ότι ο «θησαυρός του Πριάμου» ήταν ένα μεμονωμένο εύρημα, άλλοι αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό, υποδηλώνοντας ότι ήταν ένα σύνθετο υλικό, στο οποίο τα πιο σημαντικά αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στις 31 Μαΐου 1873, ενώ άλλα ανακαλύφθηκαν σε παλαιότερο ημερομηνία, αλλά παρ’ όλα αυτά προστέθηκε στον θησαυρό .

Αντικείμενα από τον θησαυρό της Τροίας II (“Ο Θησαυρός του Πρίαμου”) που ανακαλύφθηκε από τον Χάινριχ Σλήμαν

Τολμηρό σχέδιο για να κρατήσετε τον θησαυρό από τα χέρια των Οθωμανών

Ανεξάρτητα από τη φύση του «Θησαυρού του Πριάμου», οι οθωμανικές αρχές ήθελαν να βάλουν στα χέρια τους τον θησαυρό. Ο Σλήμαν, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια και επινόησε ένα σχέδιο για να βγάλει τα αντικείμενα από την οθωμανική επικράτεια . Το πώς ο Σλήμαν διαχειρίστηκε αυτό το κατόρθωμα εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο, και έχουν υπάρξει πολλές εικασίες όλα αυτά τα χρόνια. Ένας θρύλος, για παράδειγμα, αποδίδει το επιτυχημένο εγχείρημα του Σλήμαν στη σύζυγό του, Σόφι, η οποία μετέφερε λαθραία τα τεχνουργήματα μέσω των οθωμανικών τελωνείων κρύβοντάς τα στα μαχαίρια της. Ο Σλήμαν μήνυσε τελικά η οθωμανική κυβέρνηση. Έχασε την υπόθεσή του και του επιβλήθηκε πρόστιμο 400 λιρών ως αποζημίωση στους Οθωμανούς. Ο Schliemann, ωστόσο, πλήρωσε οικειοθελώς 2000 £, και έχει επισημανθεί ότι αυτή η αύξηση πιθανότατα του εξασφάλισε κάτι επιπλέον, αν και τι ακριβώς ήταν αυτό είναι άγνωστο.

Πορτρέτο της Σοφίας Σλήμαν που φορά μερικούς από τους Θησαυρούς του Πριάμου. Πιστεύεται ότι βοήθησε να περάσει λαθραία τα στοιχεία του συζύγου της από τη χώρα κρύβοντας μερικούς από τους θησαυρούς στα εσώρουχά της.

Βρίσκοντας ένα σπίτι για τον θησαυρό του Πρίαμου

Μετά την ανακάλυψη του «Θησαυρού του Πριάμου», ο Σλήμαν αναζήτησε ένα μουσείο στο οποίο θα τον εκθέσει. Στο μεταξύ, τα πολύτιμα αντικείμενα φυλάσσονταν στο σπίτι του Σλήμαν, προκαλώντας του μεγάλη ανησυχία. Ήταν το 1877 που ο « Θησαυρός του Πρίαμου» έκανε την πρώτη του δημόσια έκθεση στο Μουσείο South Kensington του Λονδίνου (τώρα γνωστό ως Μουσείο Βικτώριας και Άλμπερτ). Αφού εκτέθηκε για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, ο «Θησαυρός του Πριάμου» μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Βερολίνο το 1881. Μεταξύ 1882 και 1885, τα αντικείμενα εκτέθηκαν προσωρινά στο Μουσείο Kunstgewerbe, πριν μεταφερθούν στο νεόκτιστο Εθνολογικό Μουσείο.

Ένας από τους θησαυρούς των βραβείων του θησαυρού του Πριάμου. Χρυσό διάδημα με μενταγιόν σε σχήμα «ειδώλων»

Τις επόμενες δεκαετίες, ο «Θησαυρός του Πριάμου» κατοικούσε στο Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου. Μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, ωστόσο, τα αντικείμενα εξαφανίστηκαν. Έχει υποψιαστεί ότι τα σοβιετικά στρατεύματα που κατέλαβαν το Βερολίνο ήταν υπεύθυνα για την αφαίρεση του θησαυρού, καθώς και αμέτρητων άλλων πολύτιμων αντικειμένων και έργων τέχνης, στη Μόσχα. Η κατοχή του «Θησαυρού του Πριάμου» αρνούνταν οι Σοβιετικοί μέχρι το 1993, όταν για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επίσημα ότι ο θησαυρός βρισκόταν πράγματι στη Ρωσία. Σήμερα, ο «Θησαυρός του Πριάμου» εξακολουθεί να κατοικεί στη Ρωσία. Ενώ οι Ρώσοι βλέπουν τον θησαυρό ως πολεμική λεία για να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί τον θεωρούν ως λεηλατημένα αγαθά και απαιτούν την επιστροφή του.

hellas-now.com