Amfipoli News: 24 αλήθειες για την Αρχαία Ελλάδα που δεν μας έμαθαν στο Σχολείο

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

24 αλήθειες για την Αρχαία Ελλάδα που δεν μας έμαθαν στο Σχολείο

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μπροστά από την εποχή τους όσον αφορούσε τις ιδέες, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά και την λογοτεχνία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πολιτισμούς της εποχής.

Δείτε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες αλήθειες που βρήκαμε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό:

1. Στα αρχαία ελληνικά, η λέξη ‘ιδιώτης’ χαρακτήριζε οποιονδήποτε δεν ήταν πολιτικός.

2. Στην αρχαία Ελλάδα, τα ενωμένα φρύδια ήταν δείγμα εξυπνάδας και ομορφιάς σε μια γυναίκα. Κάποιες γυναίκες που δεν είχαν αυτά τα φρύδια τα ζωγράφιζαν με μακιγιάζ.

3. Κανένας πόλεμος δεν επιτρέπονταν τον μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς έτσι ώστε να μπορούσαν οι θεατές να ταξιδέψουν προς την Ολυμπία χωρίς φόβο. Επίσης, ήταν απαγορευμένο να εκτελεστούν θανατικές ποινές ή να λυθούν νομικές διαφορές.

4. Στην αρχαία Ελλάδα, το κόκκινο κραγιόν έδειχνε πως μία γυναίκα ήταν εταίρα. Εάν μία εταίρα έβγαινε έξω χωρίς κόκκινο κραγιόν, τότε μπορούσε να τιμωρηθεί.

5. Τα κολάρα με καρφιά για τα σκυλιά είχαν εφευρεθεί στην αρχαία Ελλάδα. Τα είχαν φτιάξει για να προστατεύουν τα σκυλιά τους από δαγκώματα λύκων ενώ προστάτευαν τα πρόβατα.

6. Στην αρχαία Ελλάδα το να πετάς ένα μήλο σε κάποιον ήταν δήλωση αγάπης και σε μερικές περιπτώσεις το χρησιμοποιούσαν και σαν πρόταση γάμου.

7. Το 1990, μία ομάδα ανθρώπων επανίδρυσε την Δωδεκαθεϊστική θρησκεία και πλέον λατρεύουν τους αρχαίους Έλληνες Θεούς.

8. Τα αρχαία Ελληνικά ήταν η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας μέχρι το 1976.

9. Το να πίνουν κρασί χωρίς νερό στην αρχαία Ελλάδα ήταν μεγάλο λάθος και όσοι το έκαναν θεωρούνταν άνθρωποι χωρίς αρχές και ηθική. Συνήθως έβαζαν κρασί με νερό σε αναλογία 3:1. Πιο δυνατά μίγματα χρησιμοποιούνταν σπάνια, συνήθως σε όργια ή ιδιαίτερες εορταστικές εκδηλώσεις.

10. Οι προπαγανδιστές των Ναζί επινόησαν την Ολυμπιακή φλόγα για να συνδέσουν το 3ο Ράιχ με την δόξα της αρχαίας Ελλάδας. Οι ναζί ήταν επίσης εκείνοι που δημιούργησαν το σύμβολο με τους 5 κύκλους που όλοι γνωρίζουμε.

11. Το μεσαίο δάχτυλο ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα.

12. Κάποιοι κάτοικοι της αρχαίας Ελλάδας ζούσαν πάνω από 100 χρόνια λόγω της μεσογειακής διατροφής, της άσκησης και της υγιεινής.

13. Οι εταίρες στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν σανδάλια που άφηναν τις λέξεις ‘ακολούθησέ με’ στο πάτωμα καθώς προχωρούσαν.

14. Οι άντρες με μεγάλη κοιλιά θεωρούνταν πολύ καλοί ηγέτες.

15. Ανάλογα την περίοδο, περίπου το 40-80% του πληθυσμού της Αθήνας ήταν σκλάβοι.

16. Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης είχε δημιουργηθεί στην αρχαία Ελλάδα.

17. Πήγαιναν στα γυμναστήρια γυμνοί. Γι’αυτό κιόλας ονομάστηκαν ‘γυμναστήρια.’

18. Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε ένα σύστημα όπου οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν τον εξορισμό ενός πολιτικού για 10 χρόνια.

19. Η Δημοκρατία που δημιούργησαν οι αρχαία Έλληνες κράτησε μόνο 185 χρόνια πριν δώσει την σκυτάλη στην τυραννία.

20. Τα αγόρια στην αρχαία Αθήνα πήγαιναν στο σχολείο στην ηλικία των 7. Στην ίδια ηλικία, οι Σπαρτιάτες στρατιώτες έπαιρναν τα αγόρια από τις μητέρες τους, τα έβαζαν να μένουν με άλλα αγόρια και τα εκπαίδευαν για να γίνουν στρατιώτες. Δεν είχαν το δικαίωμα να ζήσουν με την οικογένειά τους μέχρι να τελειώσουν την στρατιωτική τους θητεία στην ηλικία των 30.

21. Οι αρχαίοι Έλληνες πολύ συχνά αγόραζαν σκλάβους με αλάτι.

22. Η θεωρία πως οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από την ήλιο προτάθηκε από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο τον 3ο αιώνα π.Χ.

23. Εάν κρινόσουν ένοχος για μοιχεία, ο άντρας της γυναίκας με την οποία διέπραξες το αδίκημα είχε το δικαίωμα να βάλει στον πρωκτό σου ραπανάκια.

24. Η λέξη ‘μουσική’ προέρχεται από τις Μούσες, τις θεές της τέχνης στην αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου