Amfipoli News: Βυθισμένος οικισμός 8.200 χρόνων στην Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ιερού Όρους του Διός, Καρμηλίου, όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας!

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Βυθισμένος οικισμός 8.200 χρόνων στην Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ιερού Όρους του Διός, Καρμηλίου, όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια τοποθεσία ενός χωριού, που έχει πλέον βυθιστεί, υποδηλώνει ότι κατοικήθηκε πριν από περίπου 8.200 χρόνια, κατά την διάρκεια μιας απότομης αλλαγής του κλίματος που ονομάζεται «Γεγονός 8.2ka».

Είναι γνωστό ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας του πριν 8.200 χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των παράκτιων οικισμών στο νότιο Λεβάντε.

Η τοποθεσία είναι γνωστή ως Habonim North. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια στα ανοιχτά της ακτής του Καρμηλίου Όρους / Carmel στην νυν έκταση του Ισραήλ. Ερευνήθηκε προσφάτως μέσω βυθοκόρησης και δειγματοληψίας ιζημάτων και καταγράφηκε με φωτογραμμετρία. Κατασκευάσθηκαν επίσης τρισδιάστατα μοντέλα της υποβρύχιας τοποθεσίας. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα των ανακτημένων οστών άγριων και εξημερωμένων ζώων και απανθρακωμένων σπόρων άγριων φυτών και καλλιεργειών, όπως σιτάρι και φακές, έδειξε ότι η τοποθεσία κατοικήθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του φαινομένου «8.2ka».

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι πρώτοι αγρότες του χωριού προσαρμόσθηκαν στην κλιματική αστάθεια. Διότι στις θαλάσσιες και εμπορικές δραστηριότητές τους, βρέθηκαν βάρη για δίκτυα ψαρέματος, μαχαίρι με τελετουργική κεφαλή και εργαλεία από βασάλτη, τα οποία δεν βρέθηκαν αλλού σε αυτήν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η κοινωνία της πρώιμης νεολιθικής κεραμικής στο Habonim North επέδειξε πολυεπίπεδη ανθεκτικότητα, που της επέτρεψε να αντέξει την κρίση “8,2ka”», εξήγησε ο κ. A. Yasur-Landau (του Πανεπιστημίου της Χάιφα).

ΠΗΓΗ: «Scientists Show Ancient Village Adapted to Drought, Rising Seas - Underwater excavation reveals human resilience through Neolithic-period climate change», Πανεπιστήμιο της ΚαλιφόρνιαΣαν Ντιέγκο

 ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.5.2024. Antiquity.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου