Amfipoli News: Όταν οι δεινόσαυροι περπατούσαν στις Σέρρες…

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Όταν οι δεινόσαυροι περπατούσαν στις Σέρρες…



  Μοιάζει απίστευτο όμως μία εφαρμογή γεο-εντοπισμού που ανέπτυξε ο παλαιοντολόγος Ιαν Γουέμπστερ από την Καλιφόρνια μπορεί να μας δείξει την τοποθεσία οποιασδήποτε σημερινής πόλης μέχρι και πριν 750 εκ χρόνια. Ο Γουέμπστερ, δημιούργησε τον χάρτη ως μια εφαρμογή ιστοσελίδας που βρίσκεται πάνω από έναν άλλο χάρτη, ο οποίος οπτικοποιεί γεωλογικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν από τον γεωλόγο και παλαιογεωγράφο Christopher Scotese.

Ο ιστότοπος του Γουέμπστερ χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται από γεωλόγους για να απεικονίσει τις τεκτονικές ανακατασκευές πλακών και σχετικά δεδομένα μέσω του γεωλογικού χρόνου.

Η οπτικοποίηση χαρτών του Γουέμπστερ, επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τη θέση τους και στη συνέχεια συνδέει τη συγκεκριμένη θέση με τα τεκτονικά μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να δουν πού βρίσκονταν μικρές και μεγάλες πόλεις πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Κατά την αναζήτηση μιας τοποθεσίας στο χάρτη, ο τρισδιάστατος περιστρεφόμενος πλανήτης του ιστότοπου, θα επισημάνει πού βρισκόταν στη Γη η περιοχή αυτή, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο χάρτης δείχνει επίσης στους χρήστες ποιοι δεινόσαυροι ζούσαν στην περιοχή που αναζητούν, πώς ήταν οι βλάστηση και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ο χρήστης μπορεί να ταξιδέψει από την τις απαρχές του χρόνου μέχρι και την πρόσφατη περίοδο. Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για τους νεαρούς αναγνώστες αποτελεί ο Μεσοζωικός αιώνας οπότε κυριάρχησαν οι δεινόσαυροι.

Οι Σέρρες την εποχή των δεινοσαύρων

Όσον αφορά την χώρα μας δεν έχουμε να επιδείξουμε σχεδόν τίποτα καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσοζωικής περιόδου η Ελλάδα δεν είχε καμία σχέση με σήμερα όντας στο πυθμένα της θάλασσας. Ωστόσο σύμφωνα με τον χάρτη του Γουέμπστερ η χώρα μας συμπεριλαμβανομένων και των Σερρών βρισκόταν στην επιφάνεια πριν 240 εκ χρόνια στην αρχή της πρώιμης Τριασικής εποχής οπότε και πραγματοποίησαν την εμφάνιση τους οι πρώτοι δεινόσαυροι.

Συγκεκριμένα εκείνη την εποχή οι Σέρρες βρισκόντουσαν στις ακτές της υπερ-ηπείρου Παγγαία. Ήταν ένας σκληρός κόσμος, η γη ανέρρωνε από ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης ειδών γνωστή και ως «Πέρμια Εξαφάνιση». Το εσωτερικό της νέας ηπείρου ήταν απίστευτο ξηρό, μεγάλο μέρος της καλυπτόταν από αχανείς ερήμους μιας και ο υετός αδυνατούσε να φτάσει στην ενδοχώρα.. Αντίθετες εικόνες στα παράλια τα οποία συχνά πλήττονταν από σαρωτικές καταιγίδες και κυκλώνες από την Πανθάλασσα.

Μεγάλο μέρος των φυτών είχε εκλείψει με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή, η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησε ένα φαινόμενο παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Σημαντικές ανακατατάξεις είχαμε και στην πανίδα. Οι πρώτοι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στην γη αλλά ουδεμία σχέση είχαν με τα τεράστια πλάσματα που έχουμε στο μυαλό μας, στην πλειονότητα τους είχαν μικρό ανάστημα που δεν ξεπερνούσε το μέγεθος της γάτας. Την ίδια περίοδο έκαναν την εμφάνιση τους και οι πρόγονοι των σημερινών θηλαστικών.

Δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν άρδην για τον Ελλαδικό χώρο, απότομες μεταπτώσεις στον φλοιό του πλανήτη βύθισαν την ευρύτερη περιοχή στον βυθό της Τηθύος θάλασσας όπου και παρέμεινε μέχρι και πριν 50 εκ χρόνια όταν όλοι οι δεινόσαυροι είχαν εξαφανιστεί.

Με πληροφορίες από το: iefimerida.gr, aveserres.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου