Amfipoli News: Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Έφεραν στο φως αρχαίο τάφο- «Προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Έφεραν στο φως αρχαίο τάφο- «Προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρου



  Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Τουρκία, καθώς βρήκαν έναν τάφο 2000 ετών που φαίνεται να «προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρων

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Θάρσα, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Κουγιούλου στην εθνική οδό Αντιγιαμάν-Σανλιούρφα.

Οι τάφοι Turus

Οι Τάφοι Turus, ανήκουν στη Ρωμαϊκή Περίοδο. Χτίστηκαν λαξεύοντας το βραχώδες υπόστρωμα. Η πρόσβαση στους τάφους γίνεται μετά από 10-13 σκαλοπάτια με κατεύθυνση προς τα κάτω. Σε μερικούς βραχώδεις τάφους υπάρχουν διάφορες μορφές και ανάγλυφα στους τοίχους και τις εισόδους.

Η Αρχαία Πόλη της Θαρσά, η οποία φιλοξενεί 60 τάφους που είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, εξακολουθεί να αποκαλύπτει νέα ευρήματα κάθε μέρα. Οι ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης, ξεκίνησαν το 2024 και η ομάδα πρόσφατα ανακάλυψε δύο επιπλέον πέτρινους τάφους.

Η συμβολική σημασία του ταύρου

Αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι τα κεφάλια του ταύρου «προστάτευαν» τον τάφο λόγω της αντίληψης ότι θα βοηθούσαν τον ιδιοκτήτη του τάφου να εξαγνιστεί από τα κακά πνεύματα. Ήταν σαν «φύλακες».

Ο ταύρος αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την πυγμή. Στα ρωμαϊκά νομίσματα, ο ταύρος συχνά χρησιμοποιούνταν για να συμβολίσει τη δύναμη και τη γονιμότητα.

Ο Mustafa Celik, υποδιευθυντής του μουσείου Αντιγιαμάν, δήλωσε: «Η Αρχαία Πόλη της Θαρσά, αποτελείται από 3 κύριες αρχαιολογικές περιοχές: Μεγάλο Ανάχωμα, Μικρό Ανάχωμα και Περιοχή Νεκρόπολης. Ξεκινήσαμε ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης το 2024. Προσθέσαμε 2 ακόμα τάφους βράχων στους ήδη ανακαλυφθέντες.

Ένας από αυτούς είναι ο τάφος που αναγνωρίστηκε πρόσφατα. Αυτός ο τάφος, έχει δύο κεφαλές ταύρου στο πάνω μέρος της εισόδου, το οποίο ονομάζαμε βουκράνιο στην αρχαιότητα. Το μεσαίο τμήμα των κεφαλών ταύρου, είναι διακοσμημένο με γιρλάντες και ροζέτες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε αυτήν την περιοχή πόλο έλξης για τον τουρισμό.»

Στόχος είναι η προσέλκυση τουριστών στην περιοχή όπου έχουν αποκαλυφθεί 60 οικογενειακά νεκροταφεία μετά τις ανασκαφές.

photo: pixabay

enikos. gr  

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου