Amfipoli News: Πιροσκί

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Πιροσκί



  Υλικά για τη ζύμη

1 ποτήρι χλιαρό προς ζεστό νερό( 300 )
1 ξερή μαγιά (8γρ)
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι΄
και 1 φλυτζανάκι του καφέ – καλαμποκέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – όσο πάρει για να γίνει μαλακή ζύμη ( 3 ποτήρια, και παραπάνο ) μισό κιλο)
Βάζουμε το νερό σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε. Μετά βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά ( για 10 λεπτα), βουτώντας τα χέρια στο λάδι, για να γίνει μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε πολύ καλά με μια πετσέτα, από πάνω μια κουβερτούλα μικρή, και αφήνουμε για να φουσκώσει καλά.
( Για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μου, βάζω το μπολ στο προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμους( όχι παραπάνω!! δηλαδή να’ναι κάτω απ’ τους 50 βαθ.), με μια πετσέτα, μετά το καπάκι του μπολ,το κλείνουμε καλά για να μην πέρναει ο αεράς και σε 20 λεπτά η ζύμη θα’ναι έτοιμη.)

Για τη γέμιση με πατάτα
– βράζουμε 4 πατάτες, τα πατάμε, κάνουμε σαν πουρες, προσθέτοντας αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, λίγη ρίγανη και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, που πριν σ ενα μικρο τηγανάκι με ελαιόλαδο, πήρε το χρυσαφένιο χρώ
μα)

Για τη γέμιση με τυρί
– γίνεται με μυζήθρα ή με φέτα για τις πίτες, σ’ ένα μπολ – το τυρί(μυζήθρα) 300-400 γρ, το μαυρό πιπέρι και ένα αβγό, με ένα πιρούνι τ’ ανακατεύουμε καλά) και εάν χρειάστεί)) λίγο αλάτι.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, παιρνουμε μια ποσότητα της ζύμης, την χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες, τους αλευρώνουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεκουραστουν πανω σε πέτσετες (για να μην μας κολλάει η ζύμη). Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε σε μικρά φύλλα τις μπαλίτσες μ’ ένα πλάστη, όχι λεπτά και βάζουμε 1-2 κουταλιες του γλυκού από τη γέμιση. Τα κλείνουμε τα πιροσκί κάλα ετσι,( όπως στη φωτογραφία απ’το ιντερνετ, την έβαλα για να τα δείτε) και τα βάζουμε πάλι στις πετσέτες( να μην είναι κοντα το ένα με το αλλό), για να φουσκώσουν γαι 10 λεπτά ακόμα..

Για τηγάνισμα- 40-45 πιροσκί – θέλει 1 λίτρο καλαμποκέλαιο. Να’ ναι καλά προθερμασμένο, πολύ ζεστο λάδι σ’ ένα βαθύ τηγάνι και να βάζετε ετσι τα πιροσκί στο τηγάνι, ώστε να’ χουν χωρο να φουσκώσουν και να τηγανιστούν πολύ καλά και απ’ τις δυο πλευρές μέσα στο λάδι. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς μεγάλη φωτιά, μετα τα βάζουμε σ ‘ενα μεγάλο βαθύ μπολ σε απορροφητικό χαρτί από κατω, για να φυγουν τα λάδια τηγάνισματος. Τα σκεπάζετε τα πιροσκί με το καπάκι του μπολ για 5 λεπτά και μετά ένα ένα τοποθετείτε σε μια παιατέλα..!

Η ζύμη είναι ζωντανή) γι’ αυτο πάντα να την μιλάτε, θέλει αγάπη και ευχάριστη διάθεση ) και το τηγανητό αβγό που θα το ετοιμάζεις με αγάπη, για να το προσφέρεις για τους αγαπημένους σου, γίνεται το πιο νόστιμο φαγητο του κόσμου ))

Δοκιμάστε τα πιροσκί και με το κιμά
Για την γέμιση θέλει 300 γρ. κιμα μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο), ένα μεγαλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο. Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά με το κρεας, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγο νερό, μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να πιει το νερο του. (από αυτή τη γέμιση στα πιροσκί βάζετε μόνο σπό 1 κουτ. του τσαγιου)

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου