Amfipoli News: Ανακάλυψαν αρχαίο θησαυρό 1.650 ετών σε κατεστραμμένο δημόσιο κτίριο – Τα 94 σπάνια νομίσματα και οι ελληνικές επιγραφές

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ανακάλυψαν αρχαίο θησαυρό 1.650 ετών σε κατεστραμμένο δημόσιο κτίριο – Τα 94 σπάνια νομίσματα και οι ελληνικές επιγραφές

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αποκάλυψε πρόσφατα μια κρύπτη με πολύτιμα αρχαία νομίσματα κατά τη διάρκεια ανασκαφής.


  Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αποκάλυψε πρόσφατα μια κρύπτη με πολύτιμα αρχαία νομίσματα κατά τη διάρκεια ανασκαφής. (Φωτό: Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ/Facebook)

Αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν πρόσφατα μία “δραματική” ανακάλυψη, η οποία παρέχει ανεκτίμητη ιστορική γνώση για την ζωή των Εβραίων στην εποχή της Αρχαίας Ρώμης, αλλά ταυτοχρονα βρήκαν και έναν θησαυρό.  Αυτό που στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε είναι ένα  κατεστραμμένο δημόσιο κτίριο.

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) ανακοίνωσε την ανασκαφή χώρου στο Λοντ, στο κέντρο του Ισραήλ, την Κυριακή. Έκανε την ανακοίνωση με ανάρτηση στο Facebook. Η IAA εξήγησε ότι οι αρχαιολόγοι της ανακάλυψαν πρόσφατα τα ερείπια ενός “κατεστραμμένου Εβραϊκού δημόσιου κτιρίου” που κάποτε βρισκόταν στη Συρία, την Παλαιστίνη ή τη Ρωμαϊκή Παλαιστίνη.

“Μεταξύ των διαφόρων ευρημάτων στο κτίριο, υπήρχαν εντυπωσιακά πέτρινα και μαρμάρινα αντικείμενα. Ελληνικές, εβραϊκές και λατινικές επιγραφές και μια επιγραφή με το όνομα ενός Εβραίου από ιερατική οικογένεια, η οποία εξακολουθεί να μελετάται”, ανέφερε η IAA.

“Οι επιγραφές αυτές, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία οστών χοίρου από το σύνολο οστών που αποκαλύφθηκαν στον χώρο αυτό, επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του κτιρίου αυτού με την εβραϊκή κοινότητα”.

Τα πολύτιμα αρχαία νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ.

Τα πολύτιμα αρχαία νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ (Φωτό: Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ/Facebook).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανασκαφείς ανακάλυψαν και μια συλλογή 94 νομισμάτων, περίπου1.650 ετών. Η ΙΑΑ χρονολογεί την ανακάλυψη στην εβραϊκή εξέγερση εναντίον του Κωνστάντιου Τρεβονιανού, η οποία ξεκίνησε το 351 μ.Χ.

“Τα τελευταία νομίσματα χρονολογούνται από την εποχή της Εξέγερσης του Γάλλου (351-354 CE)”, αναφέρει η δήλωση της IAA. “Αν και τα γραπτά στοιχεία είναι λιγοστά σχετικά με αυτήν την επανάσταση, υπάρχουν κείμενα τα οποία αναφέρουν ότι σημαντικές Εβραϊκές κοινότητες όπως το Λοντ, το Ζιπόρι, και η Τιβοριάδα, καταστράφηκαν από δυνάμεις του Ρωμαίου Καίσαρα Φλάβιου Κωνστάντιου Γάλλου.”

Τα παλαιότερα νομίσματα μπορούσαν να παραχθούν ήδη από το 221 μ.Χ.. Οι ιστορικοί είπαν ότι ο θησαυρός ήταν σκοπίμως κρυμμένος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. “Σκόπιμα αποτέθηκαν εκεί — με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν για να τους πάρουν όταν ηρεμήσει η κατάσταση”, ανέφερε η IAA.

Οι εικασίες των ερευνητών 

Δυο από τους ανθρώπους που κάνουν ανασξαφές στην περιοχή, ο Shahar Krispin  και ο Mor Viezel, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το “υπέροχο” κτίριο πιθανότατα να χρησίμευσε ως τόπος κατοικίας για τους Εβραίους πρεσβύτερους της πόλης. “Από τα ταλμουδικά γραπτά, γνωρίζουμε ότι το Λοντ ήταν το σημαντικότερο εβραϊκό κέντρο μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού στην Ιερουσαλήμ”, εξηγούσε η δήλωση.

«Το κτίριο αυτό, το οποίο καταστράφηκε μέχρι τα θεμέλιά του, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η εξέγερση κατεστάλη βίαια και με βαναυσότητα, και δεν ήταν απλά ένα περιορισμένο γεγονός τοπικής εξέγερσης, όπως υποστήριζαν προηγούμενες μελέτες. Αυτός είναι ο μοναδικός ‘μάρτυρας’,  μέχρι στιγμής, σχετικά με την  έκταση και τη δύναμη της επανάστασης στο Λοντ, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της χώρας».  Ο δήμαρχος του Λοντ, Yair Revivo, χαρακτήρισε την ανακάλυψη “πολύ συναισθηματικά φορτισμένη.”

Ο δήμαρχος του Λοντ, Yair Revivo, κρατά ένα από τα αρχαία νομίσματα που ανακαλύφθηκαν.

Ο δήμαρχος του Λοντ, Yair Revivo, κρατά ένα από τα αρχαία νομίσματα που ανακαλύφθηκαν (Φωτό: Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ/Facebook).

H πολιτισμική κληρονομιά του Λοντ

“Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα κληρονομιάς του Λοντ κατά την Τανναϊτική περίοδο ως οικοδεσπότη των συγγραφέων του Mishna, και της Εβραϊκής ιστορίας του Λοντ”, δήλωσε ο δήμαρχος. “Τα ευρήματα στην περιοχή αποδεικνύουν ότι το Λοντ αποτελεί μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου”.

Ο καθηγητής Joshua Schwartz,του Συμβουλίου Αρχών Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σημείωσε ότι η ανακάλυψη θέτει και πρόσθετες ερωτήσεις.  “Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε αν αυτό το υπέροχο κτίριο χρησίμευσε ως συναγωγή, αίθουσα μελέτης, αίθουσα συνεδριάσεων των πρεσβύτερων, ή αν επιτελούσε και τις τρεις αυτές λειτουργίες ως μία”, εξήγησε ο Schwartz.

Στην ανασκαφή ανακαλύφθηκαν επίσης πέτρινα και μαρμάρινα τεχνουργήματα.

Στην ανασκαφή ανακαλύφθηκαν επίσης πέτρινα και μαρμάρινα τεχνουργήματα (Φωτό: Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ/Facebook)

“Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι το μέγεθος του κτιρίου, ο θησαυρός των νομισμάτων και το σύνολο των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από την ανασκαφή, ταιριάζουν καλά την περιγραφή του Λοντ/Diospolis  τόσο στις εβραϊκές όσο και στις μη εβραϊκές πηγές ως κέντρου της εβραϊκής ζωής με βάση την αλήθεια της  Τορά, κατά την περίοδο της Μίσνα και του Ταλμούδ”.

“Ο ρόλος του Λοντ ως κυρίαρχης κοινότητας με πρεσβύτερους, συνεχίστηκε και μετά την καταστροφή, μέχρι τη στιγμή που καταστράφηκε βάναυσα στην Εξέγερση του Γάλλου”, δήλωσε ο Schwartz.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου