Amfipoli News: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ πριν 6.000 χρόνια στην ΕΛΒΕΤΙΑ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ πριν 6.000 χρόνια στην ΕΛΒΕΤΙΑ

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Η ανάλυση των λειψάνων 49 ανθρώπων, που θάφτηκαν πριν από περίπου 6.000 χρόνια[1], στην νεκρόπολη του οροπεδίου Barmaz, της έκτασης που καταλαμβάνει νυν η δυτική Ελβετία, δείχνει ότι όλα τα άτομα είχαν ίση πρόσβαση σε τρόφιμα.

Η D. Rosselet-Christ (του Πανεπιστημίου της Γενεύης) μελέτησε την χημική σύνθεση θραυσμάτων σμάλτου των δοντιών, που σχηματίστηκαν κατά την παιδική ηλικία, και δείγματα κολλαγόνου, που ελήφθησαν από οστά, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων τους σε ισοτόπια άνθρακα, αζώτου, θείου και στροντίου, για να προσδιορίσει τι έτρωγε το κάθε άτομο όπου είχε μεγαλώσει.

Οι περισσότερες από τις αναλογίες ισοτόπων στα δείγματα του σμάλτου των δοντιών ήταν παρόμοιες μεταξύ τους, εκτός από το 14% των ατόμων, που πιστεύεται ότι είχαν μεγαλώσει κάπου αλλού.

Τα επίπεδα ισοτόπων στα δείγματα κολλαγόνου υποδηλώνουν ότι όλα τα άτομα έτρωγαν μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς διαφορές στην διατροφή των γυναικών, ούτε μεταξύ εκείνων που είχαν μεγαλώσει τοπικά και εκείνων που είχαν μεταναστεύσει στην περιοχή αργότερα στην ζωή τους.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επομένως ίση πρόσβαση σε πόρους τροφίμων, μεταξύ των διαφορετικών μελών της ομάδος, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το φύλο τους», είπε η Rosselet-Christ.

ΠΗΓΗ: Journal of Archaeological Science: Reports. Πανεπιστήμιο της Γενεύης, 

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Θυμίζω, πως στην Ελβετία, ο αρχαιολογικός χώρος του Châble-Croix, στην περιφέρεια Monthey στο καντόνι του Valais, χρονολογείται πριν από 8.880 – 8.330 χρόνια.

arxeion-politismou.gr,

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου