Amfipoli News: Όταν ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης διέταξε να μαστιγώσουν τη θάλασσα ως τιμωρία

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Όταν ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης διέταξε να μαστιγώσουν τη θάλασσα ως τιμωρία



  Ο Ξέρξης Α', γνωστός και ως Ξέρξης ο Μέγας, ήταν Αχαιμενίδης βασιλιάς της περσικής αυτοκρατορίας του 5ου αιώνα.

Είναι περισσότερο γνωστός ως επικεφαλής της μαζικής εισβολής στην Ελλάδα, που σημαδεύτηκε από τις μάχες των Θερμοπυλών, της  Σαλαμίνας και των Πλαταιών. Είναι επίσης γνωστός για μερικές από τις πιο περίεργες ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένης της εντολής του για τιμωρία στη θάλασσα.

Ο Ξέρξης είχε μόλις κερδίσει τις εξεγέρσεις κατά της περσικής κυριαρχίας στην Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα και τώρα είχε στραμμένο το βλέμμα του στην Ελλάδα, πρόθυμος να εκδικηθεί την ήττα του πατέρα του από τα χέρια τους.

Το 480 π.Χ., ο τεράστιος στρατός του ταξίδεψε στα στενά των Δαρδανελίων (Ελλησπόντου), που χώριζε την Ασία από την Ευρώπη. Για να πάει γρήγορα ο στρατός του στην Ελλάδα, ο Ξέρξης διέταξε την κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας στο στενό μήκους 1,2 χιλιομέτρων (1300 γιάρδες). Αλλά πριν προλάβει ο στρατός του να περάσει, μια καταιγίδα ξέσπασε και κατέστρεψε τη γέφυρα.

Εξοργισμένος με τη θάλασσα, ο Ξέρξης διέταξε τους στρατιώτες του να την τιμωρήσουν χτυπώντας την με αλυσίδες 300 φορές και χτυπώντας την με πυρωμένα σίδερα. Χειροπέδες πετάχτηκαν επίσης στο νερό για να συμβολίσουν την υποταγή της θάλασσας στην εξουσία του. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό των μηχανικών πίσω από την κατασκευή της γέφυρας.

Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος περιγράφει στις Ιστορίες του ότι η γέφυρα ξαναχτίστηκε τότε . Πάνω από 600 πλοία ήταν δεμένα μεταξύ τους με σχοινιά από πάπυρο και λινάρι, γεφυρώνοντας τελικά το χάσμα μεταξύ των ηπείρων. Το πέρασμα του στενού χρειάστηκε ο στρατός του Ξέρξη επτά μερόνυχτα. Τραγικά για τον Ξέρξη, όλα ήταν μάταια. Οι Πέρσες υπέστησαν μια συντριπτική ήττα και καθώς υποχώρησαν πίσω στη γέφυρα, ανακάλυψαν ότι είχε καταστραφεί… πάλι.

photo: pixabay

el.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου