Του Γιώργου Λεκάκη
Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο απόστολος Παύλος βρέθηκε στην αρχαία Άκανθο – από τον 9ο αι. μ.Χ. Ερισσός / Ιερισσός Χαλκιδικής στον 40ό παράλληλο [40°23′54″N 23°52′42″E] - για να κηρύξει τον χριστιανισμό και καταδιώχθηκε από τους κατοίκους. Επειδή δεν έβρισκε πού να κρυφτεί παρακάλεσε τον Θεό να τον σώσει.
Η παράδοση αναφέρει ότι τότε άνοιξε μπροστά του ένα χάσμα στην γη – και μια πηγή. Στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα το ξωκκλήσι-μετόχι στον 40ό παράλληλο [40°38′N 23°89′E]. Για να το βρει κανείς, αρκεί από το λιμάνι της Ιερισσού να πάρει τον δρόμο που οδηγεί προς την Τρυπητή (Πορθμείο Τρυμητής) και στο ιστορικό «Μαύρο Αλώνι» της Ιερισσού (και συνεχίζει προς τον Θρόνο του Ξέρξη)
Από αυτό το χάσμα ο άγιος Παύλος, με προσευχή και άμεση εμφάνιση και βοήθεια αρχαγγέλων, ευρέθη εν σώματι στο Αγίασμα του Αγίου στις αρχαίες Κλίταις – νυν Νέα Φώκαια[1] (επίσης Χαλκιδικής) – 52 χλμ. σε ευθεία απόσταση.
Οι παλιοί Ιερισσιώτες έλεγαν, πως έριξαν δέρας αρνιού στην πηγή και βγήκε στην πηγή του αγιάσματος Νέας Φώκαιας!
Το σπήλαιο – χάσμα στην Ιερισσό, υποστηρίζει ο κ. Ιω. Παπάγγελος, είναι αρχαία στοά υδρομαστεύσεως (συγκέντρωση νερού σε πηγή) σκαμμένη στον μαλακό ασβεστολιθικό βράχο. Ο Ιω. Αποστολίδης γράφει ότι στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαίο μαντείο του Απόλλωνος. (Ένα ακόμη υδρομαντείο του θεού). Την εικασία αυτή, ότι κάποιο ιερό υπήρχε κατά τους αρχαίους χρόνους, ενισχύει η ανακάλυψη από τους οικοδόμους του ναού, το 1872, δύο ανάγλυφων αρχαίων αγαλμάτων στον χώρο της σημερινής εκκλησίας.
Δυστυχώς, τα ανάγλυφα αυτά θρυμματίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό!...
ΠΗΓΗ: εφημ. «Νεολόγος» Κωνσταντινουπόλεως, 25.12.1872, σελ. 1. Π. Παντζίκης. Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.6.2024.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Στην θέση της νυν Νέας Φώκαιας επίσης στον 40ό παράλληλο [40°07′52″N 23°23′49″E] υπήρχε οικισμός με το όνομα Άγιος Παύλος. Ο βυζαντινός πύργος του 1407, εκτίσθη επάνω στον λόφο, όπου ανακαλύφθηκε ένας νεολιθικός - προϊστορικός οικισμός 7.000 χρόνων (από το 5000 π.Χ.)!
Υπάρχει και εδώ αγίασμα (του Αγίου Παύλου) και μικρό σπήλαιο με λείψανα παλαιοχριστιανικής εκκλησίας με τοιχογραφίες. Το χωριό του Αγίου Παύλου κατεστράφη μεταξύ 1321 και 1407 μ.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου