Περίπου 200 χρόνια μετά
Tον Μάρτιο του 1827, ο διάσημος Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν απεβίωσε μετά από παρατεταμένη ασθένεια. Ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι από τα Χριστούγεννα, υποφέροντας από ίκτερο, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Μετά το θάνατό του, οι φίλοι του Μπετόβεν βρήκαν ένα έγγραφο που είχε γράψει 25 χρόνια νωρίτερα, ζητώντας από τους αδελφούς του να μοιραστούν τις λεπτομέρειες της ασθένειάς του με το κοινό. Ο Μπετόβεν, ο οποίος έγινε κωφός λίγο μετά την ηλικία των 40, ήθελε ο κόσμος να κατανοήσει την κατάστασή του τόσο από προσωπική όσο και από ιατρική άποψη.
Τελικά, σχεδόν 200 χρόνια αργότερα, ερευνητές εκπλήρωσαν εν μέρει την επιθυμία του Μπετόβεν, ρίχνοντας περισσότερο φως στην κατάστασή του. Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων ανέλυσαν οκτώ τούφες μαλλιών που θεωρούνται γνήσιες και αποδίδονται στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Με επικεφαλής τον βιολογικό ανθρωπολόγο Tristan Begg του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυθεντικά δείγματα μαλλιών του Μπετόβεν για να αναλύσουν την οικογενειακή του ιστορία. Ο Μπετόβεν παρέδωσε ένα τέτοιο δείγμα στον πιανίστα Anton Halm τον Απρίλιο του 1826, λέγοντάς του "Das sind meine Haare!" ("Αυτά είναι τα μαλλιά μου!"). Χρησιμοποιήθηκε επίσης μια τούφα μαλλιών που βρέθηκε σε μια επιστολή γνωστή ως " The Stumpff Lock", η οποία συνοδευόταν από ένα ποίημα: "Το κεφάλι όπου αυτές οι τρίχες φύτρωσαν βρίσκεται χαμηλά, αλλά αυτό που δημιούργησε - θα μεγαλώνει για πάντα. -του Lud. v. Beethoven".
Παρά και τις προηγούμενες εκτεταμένες έρευνες, η ακριβής αιτία της κώφωσής του παραμένει άγνωστη. Τα προβλήματα ακοής του Μπετόβεν ξεκίνησαν με εμβοές στα 20 του χρόνια και επιδεινώθηκαν σε πλήρη κώφωση μέχρι το 1818. Εκτός από την απώλεια ακοής όμως, ο Μπετόβεν υπέφερε από σοβαρούς κοιλιακούς πόνους και χρόνια διάρροια τουλάχιστον από την ηλικία των 22 ετών. Έξι χρόνια πριν από το θάνατό του, παρουσίασε σημάδια ηπατικής νόσου, η οποία πιστεύεται ότι συνέβαλε στον πρόωρο θάνατό του στα 56 του χρόνια. Μια ιατροδικαστική έρευνα του 2007 υπέδειξε ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να επιτάχυνε τον θάνατό του.
Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη του Begg και της ομάδας του από το 2023, κατέρριψε αυτή τη θεωρία, αποκαλύπτοντας ότι το δείγμα μαλλιών που είχε αναλυθεί προηγουμένως δεν ανήκε στον Μπετόβεν, αλλά σε μια άγνωστη γυναίκα! Τα αυθεντικά δείγματα μαλλιών που μελέτησε η ομάδα του, υποδηλώνουν ότι ο Μπετόβεν τελικά μάλλον πέθανε από λοίμωξη ηπατίτιδας Β, η οποία επιδεινώθηκε από τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και άλλους παράγοντες κινδύνου ηπατικής νόσου.
Ωστόσο, η μελέτη έφερε στην επιφάνεια και μια αναπάντεχη έκπληξη:
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν και ένα…ρήγμα στην επίσημη καταγωγή του μουσικού μαέστρου, γνωστό ως "συμβάν εξωσωματικής πατρότητας", το οποίο συνέβη "μεταξύ της σύλληψης του γιου του Aert van Beethoven, Hendrik, στο Kampenhout του Βελγίου, το 1572, και της σύλληψης του Ludwig van Beethoven επτά γενιές αργότερα, το 1770, στη Βόννη της Γερμανίας".
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη γενιά στην οποία έλαβε χώρα η εξωσυζυγική σχέση, πράγμα που σημαίνει ότι είτε ο Μπετόβεν ήταν άμεσο προϊόν απιστίας, είτε η σχέση αυτή έλαβε χώρα νωρίτερα στην οικογενειακή γραμμή.
Η έρευνα αναρτήθηκε στο Current Biology με τίτλο ‘Genomic analyses of hair from Ludwig van Beethoven’ και μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ..
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου