Νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πέτρες του Stonehenge μεταφέρθηκαν από τη Δυτική Ουαλία μέσω παγετώνα, προέκυψαν, αφού ένας “χαμένος” ογκόλιθος ανακαλύφθηκε σε ένα κουτί στο Μουσείο του Σάλσμπερι.
Τα αποδεικτικά στοιχεία αποδεικνύουν επίσης ότι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του Stonehenge – η ιστορία της μεταφοράς 80 πετρών από ηρωικούς νεολιθικούς φυλετικούς άνδρες – θα πρέπει να ξεχαστεί.
Η ιστορία του χαμένου ογκόλιθου
Η ανακάλυψη και η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα, περιγράφει τα χαρακτηριστικά του ογκόλιθου, τα οποία υποδηλώνουν ότι είχε μια πολύπλοκη ιστορία. Η ιστορία του ογκόλιθου αρχίζει με την παγετώδη εισχώρηση στο Βόρειο Πέμπροκσαϊρ και τελειώνει στο Stonehenge με τις ανθρώπινες ζημιές τόσο κατά τη νεολιθική όσο και κατά τη σύγχρονη εποχή.
Ο Δρ Brian John, συγγραφέας της εργασίας, μελετά εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της παγετώδους ακανόνιστης μεταφοράς. Αλλά όταν ένας μικρός ογκόλιθος από ηφαιστειακό πέτρωμα ανακαλύφθηκε εκ νέου στο Μουσείο του Salisbury το 2022, η έρευνα του Dr John έλαβε μια απροσδόκητη ώθηση.
Ο ογκόλιθος «αγνοούνταν» για 46 χρόνια, αφού αρχικά είχε βρεθεί σε μια ανασκαφή στο Stonehenge το 1924, και θεωρήθηκε ασήμαντος. Έτσι, ο αρχαιολόγος RS Newall τον φύλαξε στη σοφίτα του μέχρι που πέρασε στο Μουσείο του Salisbury το 1976.
Υπήρξε μια σύντομη περίοδος ενδιαφέροντος το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην αποθήκη για άλλα 46 χρόνια.
Αυτό συνέβη μέχρι που ο Δρ Brian John βρήκε μια αναφορά στον ογκόλιθο το 2022 και ρώτησε τον διευθυντή του μουσείου αν ήταν ακόμη στην αποθήκη. Όταν ανακαλύφθηκε ότι ήταν, του δόθηκε η άδεια να τον εξετάσει.
Ο ογκόλιθος έχει περίπου το μέγεθος ενός ανθρώπινου κρανίου και έχει πολλαπλά χαρακτηριστικά μεταφοράς μέσω παγετώνα.
Ωστόσο, έχει επίσης “φρέσκες” επιφανειακές φθορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βρέθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο και να θεωρήθηκε ως πιθανή πηγή για την κατασκευή εργαλείων πριν απορριφθεί ως ακατάλληλο.
«Αυτός ο ογκόλιθος είχε μια συναρπαστική ιστορία, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι μεταφέρθηκε στην περιοχή του Stonehenge μέσω παγετώνα. Ο τύπος του πετρώματος υποδηλώνει προέλευση από το Πεμπροκσάιρ. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό» τόνισε ο Dr Brian John.
«Η μεγάλη πλειονότητα των ογκόλιθων του Stonehenge δεν είναι πυλώνες, παρά τα όσα πιστεύουν όλοι. Πρόκειται για εξομαλυμένους και βαθιά αποσαθρωμένους παγετώδεις ακανόνιστους ογκόλιθους, παρόμοιους σε σχήμα και εμφάνιση με σχεδόν οποιαδήποτε συνάθροιση ογκόλιθων που μπορεί να βρεθεί κοντά σε οποιοδήποτε σημερινό στόμιο παγετώνα» κατέληξε.
foxreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου