Amfipoli News: 22.000 ευρώ επωλήθη μοναδικό αρχαίο ελληνικό τετράδραχμο με τον κόμβο του Ηρακλέους και το αινιγματικό σίλφιο!

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

22.000 ευρώ επωλήθη μοναδικό αρχαίο ελληνικό τετράδραχμο με τον κόμβο του Ηρακλέους και το αινιγματικό σίλφιο!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα μοναδικό ασημένιο τετράδραχμο (του 550 - 500 π.Χ.) της αρχαίας ελληνικής πόλεως Κυρήνης, πρωτεύουσας της ΚΥΡΗΝΑΪΚΗΣ Λιβύης, ξεπουλήθηκε από την δημοπρασία της Nomos στην Ζυρίχη της Ελβετίας, για 22.000 ελβ. φράγκα. Προερχόταν από την «Συλλογή Battos»!

Προφανώς αδημοσίευτο νόμισμα! Φαινομενικά μοναδικό!

Εικονίζει σταυροειδές σχέδιο, με βραχίονες κατασκευασμένους από δύο παράλληλες γραμμές, με έναν κόμπο του Ηρακλή στην διασταύρωση. Οι κάθετοι βραχίονες τελειώνουν σε μια ενιαία οριζόντια γραμμή. Οι οριζόντιοι βραχίονες τελειώνουν με ένα σίλφιο / silphium. Σε κάθε ένα από τα τέταρτα, υπάρχει επίσης από ένα silphium. Στην άλλη όψη, δύο παράλληλα έγκοιλα ορθογώνια, το καθ’ ένα με ακανόνιστες επιφάνειες.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό νόμισμα, με ένα από τα πιο ασυνήθιστα γεωμετρικά σχέδια.

Αυτό το σχέδιο, ως τύπος νομίσματος, είναι πολύ απροσδόκητο. Ίσως σχετίζεται με αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπως τα «κουτιά» της οροφής κτηρίου στα τρίδραχμα των Δελφών, ή με το σχέδιο ενός πολυτελούς υφάσματος; Ή, αν υποθέσουμε ότι φαίνεται από ψηλά, ίσως είναι μια κίστη, που περιέχει τέσσερα σίλφια, δεμένα σε μια κορδέλλα με έναν ηράκλειο κόμπο.

Όπως και να έχει το νόμισμα μαρτυρά, πως οι Κυρηναίοι Έλληνες ήταν υπερήφανοι που ο Ηρακλής επέρασε από τα μέρη τους, της Βόρειας Αφρικής, έκανε δεσμούς με κοπέλλες τους, και όλο αυτό το διατράνωναν και στα νομίσματά τους.

Έχει διάμετρο 21 χλστ., και βάρος 16,70 γραμμ.

ΠΗΓΗ: Nomos, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου