Υλικά για την πρώτη κρέμα patisserie:
2 λίτρα γάλα εβαπορέ η φρέσκο
200 γραμ. κορν φλάουρ
300 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια + 4 κουτ. σούπας χυμό τους στυμμένο & σουρωμένο
1 κουτ. γλ. κουρκουμά
1 κουτ. γλ. υγρή βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ λiμοντσέλο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας βούτυρο κρύο από το ψυγείο
Μεμβράνη φαγητού
Υλικά για την δεύτερη κρέμα lemon curd:
1 λίτρο χυμό λεμόνι τύπου Amita από sm
Από τον οποίο θα χρειαστούμε:
1 ½ κούπα για την κρέμα και τον υπόλοιπο για να βρέξουμε τα μπισκότα.
2 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη άχνη
4 κουτ. σούπας γεμάτες νισεστέ η κόρν φλάουρ
2 κουτ. γλ. κουρκουμά – για το χρώμα
1 κουτ. σούπας λικέρ λiμοντσέλο
1 κουτ. σούπας βούτυρο κρύο από το ψυγείο
1αυγό + 1 κρόκο
Υλικά για την βάση:
2 ½ πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ έτοιμα εμπορίου από sm
Τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι τύπου Amita
1 σφηνάκι λικέρ λiμοντσέλο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την πρώτη κρέμα:
Παίρνουμε το ξύσμα των λεμονιών επάνω σε λίγη ζάχαρη, και το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού για να μην ξεραθεί.
Κρατάμε 5 κουτ. σούπας από τον χυμό τους, σουρωμένο κατά προτίμηση.
Μετράμε και κρατάμε 2 κούπες από το αραιωμένο εβαπορέ.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, μαζί με όλη την κρυσταλλική ζάχαρη, σε κατσαρόλα ευρύχωρη, με χοντρό πάτο, σε χαμηλή θερμοκρασία, -5 με μέγιστη το 9- να ζεσταίνεται χωρίς να κάψει ανακατεύουμε, να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το γάλα που κρατήσαμε, όλο το κορν φλάουρ, την άχνη ζάχαρη, την βανίλια, τον κουρκουμά, το λικέρ, τον χυμό λεμόνι, και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα, και ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι, το βούτυρο, και ανακατεύομε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Περιμένουμε κατέβει η θερμοκρασία της κρέμας, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα ανακατεύοντας γρήγορα, και διαρκώς ώστε να ενωθούν.
Βρέχουμε τα σαβαγιάρ, ένα- ένα, μέσα στον χυμό λεμονιού, και τα στρώνουμε στο πάτο του ταψιού σε μία στρώση, με την πλευρά της ζάχαρης επάνω.
Με κουτάλι, καλύπτουμε τα μπισκότα με την κρέμα, την στρώνουμε, με το πίσω μέρος του κουταλιού, και συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση σαβαγιάρ – κρέμας.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την δεύτερη κρέμα επικάλυψης λεμόνι:
Μετράμε και κρατάμε 1/2κούπα από τον χυμό λεμονιού, και διαλύουμε μέσα ανακατεύοντας το νισεστέ, την άχνη ζάχαρη, τον κουρκουμά, και το λικέρ.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τον υπόλοιπο χυμό μαζί με, το μείγμα του νισεστέ, και ανακατεύουμε στην φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο, περιμένουμε λίγο, να κατέβει η θερμοκρασία της κρέμας, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας γρήγορα, και διαρκώς, μέχρι να απορροφηθούν.
Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα λεμόνι, και την στρώνουμε, με το πίσω μέρος του κουταλιού. Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, για 4 – 5 ώρες, να πήξει και να σταθεροποιηθεί, μετά κόβουμε σε κομμάτια, και απολαμβάνουμε.
Σημείωση: Η δόση αυτή βγάζει 1 μεγάλο ταψί 40 εκ. η 2 μικρά των 20 εκ.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου