Amfipoli News: Βρέθηκε πινακίδα 3.500 χρόνων στην Αλαλάκη, που καταγράφει πωλητές και αγοραστές μεγάλης ποσότητας ξύλινων επίπλων (καρεκλών, τραπεζιών και σκαμπώ)…

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Βρέθηκε πινακίδα 3.500 χρόνων στην Αλαλάκη, που καταγράφει πωλητές και αγοραστές μεγάλης ποσότητας ξύλινων επίπλων (καρεκλών, τραπεζιών και σκαμπώ)…


Του Γιώργου Λεκάκη

Το Tell Atchana (ίσως Αθάνα / Αθήνα), στην Αλαλάκη (παρακάτω φωτογραφία) είναι η πρωτεύουσα του, από καιρό, ξεχασμένου βασιλείου του Μουκίς, που ξεκινά το 2050 π.Χ. ακμάζει την 2η χιλιετία π.Χ., και που βρίσκεται στην κοιλάδα Amuq του Hatay, κοντά στην σημερινή Αντιόχεια στον 36ο παράλληλο [36°14′16″N 36°23′05″E]. Μαζί με τη γειτονική τοποθεσία Tell Tayinat, είναι μέρος μιας πολυεπίπεδης μεγαλούπολης, που διαμορφώνεται από τον ποταμό Ορόντη. Αναφέρεται ως Alakhtum, στις πινακίδες του Μαρί Συρίας του 18ου αι. π.Χ. - η τελευταία, με την σειρά της, είχε εμπορικές επαφές με την Κρήτη.

Τώρα, μια σφηνοειδής πλάκα (παρακάτω φωτογραφία), που ανακαλύφθηκε στον Τύμβο Aççana στο νυν λεγόμενο Eski Alalah, στην έκταση που κατέχει νυν η νότια Τουρκία, καταγράφει την αγορά μεγάλης ποσότητας ξύλινων επίπλων.

Το κείμενο, γραμμένο στα ακκαδικά, χρονολογείται πριν από περίπου 3.500 χρόνια.

Ο γραφέας κατέγραψε πληροφορίες για τους πωλητές και τους αγοραστές, είπε ο κ. M. Ersoy, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εκτός από την περιγραφή της αγοράς καρεκλών, τραπεζιών και σκαμπώ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πινακίδιο θα προσφέρει μια νέα προοπτική όσον αφορά την κατανόηση της οικονομικής δομής και του κρατικού συστήματος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού», είπε ο κ. Ersoy.

Θυμίζω, άλλο πινακίδιο που ευρέθη στον ίδιο τόπο περιέχει την Συνθήκη για τους φυγάδες σκλάβους μεταξύ του βασιλιά Ιδρίμη της Αλαλάκης και της Πυλίας της Κιλικίας (Kizzuwatna). Είναι του 1480 π.Χ. και ευρίσκεται στην αίθουσα 54, του… Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο (αρ. 131447).

Τέλος, το 2018, οι ερευνητές βρήκαν ένα παρόμοιο πήλινο δισκίο, με ένα παράπονο από έναν δυσαρεστημένο πελάτη, με την ποιότητα του χαλκού που είχε αγοράσει…

ΠΗΓΗ: «3,500-Year-Old Cuneiform Tablet Contains Ancient Shopping Receipt», IFL Science, 24.7.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου