Μια βελτιωμένη άποψη που δείχνει μερικά από τα έργα βραχογραφίας που βρέθηκαν στη Βενεζουέλα. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Αρχαιολόγοι στη Βενεζουέλα ανακάλυψαν 20 χώρους με βραχογραφίες ηλικίας χιλιάδων ετών στο Εθνικό Πάρκο Canaima, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μέχρι τώρα άγνωστου πολιτισμού.
Αν και παρόμοιες βραχογραφίες έχουν βρεθεί και αλλού στη Νότια Αμερική, αυτά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν «μια νέα κουλτούρα που προηγουμένως ήταν άγνωστη» δήλωσε στο Live Science ο Χοσέ Μιγκέλ Πέρεζ Γκόμεζ, αρχαιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολιβάρα στο Καράκας, που ηγείται της ομάδας.
Κάποια από αυτά τα σχέδια, που οι ερευνητές αποκαλούν πικτογράμματα, ήταν κόκκινα και απεικόνιζαν γεωμετρικά μοτίβα, όπως σειρές από κουκκίδες, από Χ, αστρόσχημα μοτίβα και ευθείες γραμμές που συνδέονταν μεταξύ τους για να σχηματίζουν διάφορα σχέδια. Επίσης, υπάρχουν απλές απεικονίσεις φύλλων και ανθρώπων, ενώ κάποιες εικόνες (πετρογλυφικά) ήταν χαραγμένες πάνω σε βράχους και επίσης δείχνουν γεωμετρικά σχήματα.
Μια περιοχή όπου βρέθηκαν βραχογραφίες στη Βενεζουέλα. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Η θέα από έναν από τους χώρους με τις βραχογραφίες. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Μέρος του τοπίου της περιοχής όπου βρέθηκαν οι βραχογραφίες. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Είναι άγνωστο το γιατί τα δημιούργησαν: «Είναι σχεδόν αδύνατον να μπεις στο μυαλό ανθρώπων που έζησαν τόσες χιλιάδες χρόνια πριν» είπε ο Πέρεζ Γκόμεζ, μα «σίγουρα αυτά τα σύμβολα είχαν τελετουργική σημασία». Για παράδειγμα, οι διαφορετικές εικόνες μπορεί να σχετίζονται με γέννηση, ασθένειες, την ανανέωση της φύσης ή ένα καλό κυνήγι. Τα μέρη όπου δημιουργήθηκαν οι βραχογραφίες «πιθανότατα είχαν κάποιο νόημα και μια σημασία στην περιοχή, ακριβώς όπως οι εκκλησίες έχουν σημασία για τους ανθρώπους σήμερα» πρόσθεσε ο Πέρεζ Γκόμεζ.
Δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια πόσο παλιές είναι οι βραχογραφίες, ωστόσο παρόμοιες στη Βραζιλία είναι 4.000 ετών- με τον Πέρεζ Γκόμεζ να θεωρεί ότι αυτές στη Βενεζουέλα ίσως να είναι ακόμα αρχαιότερες.
Μια βελτιωμένη φωτογραφία που δείχνει από κοντά ορισμένες από τις βραχογραφίες. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Περισσότερα παραδείγματα νεοαποκαλυφθείσας βραχογραφίας. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Μια βελτιωμένη άποψη που δείχνει μερικά από τα βραχογραφήματα. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Αυτή η εικόνα δείχνει μερικά από τα πετρογλυφικά. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Τμήμα μίας βραχογραφίας. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Μερικά από τα πρόσφατα ευρήματα της βραχογραφίας. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Αυτή η βελτιωμένη φωτογραφία δείχνει μερικά από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα έργα τέχνης στον βράχο. [Credit: José Miguel Pérez-Gómez] |
Το Εθνικό Πάρκο Canaima είναι τεράστιο- μεγέθους αντίστοιχου του Βελγίου- και περιλαμβάνει δάση και βουνά. Θεωρείται ότι ίσως ήταν το «σημείο μηδέν» για την εμφάνιση αυτής της αινιγματικής κουλτούρας, πριν διαχυθεί σε μακρινά μέρη, όπως ο Αμαζόνιος, οι Γουϊάνες και ακόμα και η νότια Κολοβία, που έχουν παρόμοιες βραχογραφίες.
Στους 20 χώρους βρέθηκαν επίσης απομεινάρια κεραμικών και λίθινων εργαλείων που ίσως χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς που δημιούργησαν τις βραχογραφίες. Επιπλέον, αναμένεται ο εντοπισμός επιπλέον χώρων με βραχογραφίες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.
«Υπολείμματα κεραμικών και λίθινων εργαλείων βρέθηκαν επίσης στις 20 τοποθεσίες με τις βραχογραφίες και μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους που δημιούργησαν την βραχογραφία, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να το πούμε με βεβαιότητα», δήλωσε ο Pérez-Gómez. «Επιπλέον, είναι πιθανό να βρεθούν περισσότερες θέσεις με βραχογραφίες στο Εθνικό Πάρκο Canaima καθώς η έρευνα συνεχίζεται», σημείωσε.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο προϊστορικό αρχαιολογικό συνέδριο "New Worlds New Ideas" που πραγματοποιήθηκε στη Βαλκαμόνικα της Ιταλίας από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου. Μια δημοσίευση που αφορούσε έναν από τους χώρους βραχογραφίας δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο περιοδικό Rock Art Research.
Πηγή: The Huffington Post, Live Science, anaskafi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου