Amfipoli News: Βελόνες ραψίματος 9.000 χρόνων βρέθηκαν στο Θιβέτ!

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Βελόνες ραψίματος 9.000 χρόνων βρέθηκαν στο Θιβέτ!

Του Γιώργου Λεκάκη

Έξι αντικείμενα, που ανακαλύφθηκαν το 2020 κοντά στην όχθη της λίμνης Xiada Co στο δυτικό Θιβέτ, αναγνωρίσθηκαν ως πέτρινες βελόνες ραπτικής από την κ. Y. Chen (του Πανεπιστημίου Sichuan) και τους συνεργάτες της.

Τα αντικείμενα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 9.000 χρόνων, με βάση την χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, θραυσμάτων άνθρακα και οστών ζώων, που βρέθηκαν μαζί τους, είναι αιχμηρά στο ένα άκρο και έχουν μια τρύπα στο άλλο.

Θεωρούνται ήδη οι αρχαιότερες πετρινες βελόνες σύγχρονου τύπου στον κόσμο!

Δύο από αυτά είναι άθικτα και οι οφθαλμοί / τρύπες, διατηρήθηκαν σε 4 από τις βελόνες, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από τρεμόλιθο, σερπεντίνη, ακτινόλιθο και τάλκη.

Η εξέταση με μικροσκόπιο εξαιρετικά βαθύ πεδίου και τρισδιάστατη μοντελοποίηση έδειξε ότι η βελόνα 1, η οποία είναι η μεγαλύτερη, η πιο πλατειά και η παχύτερη από τα αντικείμενα, έχει σημάδια χαρακτηριστικά απόξεσης σε όλο το μήκος της, σε όλες τις πλευρές.

Στην συνέχεια, πιθανότατα «τρίφτηκε» για να δημιουργηθεί η άκρη και ακονίσθηκε με λοξά σημάδια απόξεσης

Παρόμοια σχέδια βρέθηκαν και στα άλλα αντικείμενα.

Η κ. Chen και οι συνάδελφοί της χρειάστηκαν περίπου επτά φορές περισσότερο χρόνο για να αναπαραγάγουν τις πέτρινες βελόνες από ό,τι χρειάζεται η διαδικασία για την κατασκευή οστέινων βελονών.

Οι αρχαίοι Θιβετιανοί, σκέφτηκε η κ. Τσεν, μπορεί να έρραβαν πιο χοντρά υλικά, ίσως για να φτιάξουν κάτι σαν σκηνή.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι στην βελόνα 6 εντοπίσθηκαν ίχνη κόκκινης ώχρας.

Άλλοι πιστεύουν ότι τα αντικείμενα μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως στολίδια, αναφέροντας την παρουσία της ώχρας και την χρήση μαλακού ταλκ ή για την ύφανση διχτυών ψαρέματος.

ΠΗΓΗ: «World’s oldest stone needles unearthed on Tibetan Plateau - Objects may have been used for sewing tough fabrics—or possibly as ornaments, Science Magazine, 21.6.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου