Του Γιώργου Λεκάκη
Στις 16.8.2024, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στον αρχαιολογικό χώρο, στο ΝΔ. τμήμα του χωριού Tangcun, στην Longhu στην Huangpu του Guangzhou(*), για να ανακοινωθούν οι σημαντικές νέες ανακαλύψεις από την β΄ φάση της ανασκαφής στην Gancaoling.
Πρόκειται για μια νεολιθική τοποθεσία, που χρονολογείται μεταξύ 4.600 και 4.300 χρόνων πριν από σήμερα, και ανακαλύφθηκε στην Gancaoling της νότιας Κίνας.
Ο κ. Q. Zhang [του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Guangzhou(*)] είπε ότι 143 τάφοι, 140 τεφροδόχοι ή αποθηκευτικά αγγεία, 125 αντικείμενα με οπές και περισσότερα από 340 τεχνουργήματα έχουν ανακαλυφθεί στην τοποθεσία.
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ίσως υπήρχαν πασσαλόπηκτες οικίες στην περιοχή Lingnan. - όπως υπήρχαν στο Δισπηλιό Καστοριάς Μακεδονίας, από την 6η χιλιετία π.Χ.
«Αυτό παρέχει σημαντικά υλικά για την κατανόηση της αρχαιολογικής πολιτιστικής καταγωγής από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο έως την πρώιμη Δυτική Δυναστεία Χαν (202 π.Χ – 25 μ.Χ. ) στο Γκουανγκζού και ακόμη και στην περιοχή Δέλτα του ποταμού Περλ», εξήγησε ο κ. Ζανγκ.
ΠΗΓΗ: «Large-scale late Neolithic Age site found in south China», Xinhua, 16.8.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.8.2024.
(*) Η «πόλη της γνώσης» Guangzhou / Kwangchow, κτίσθηκε γύρω από το αρχαίο Panyu[1] / Punyü (μνήμη της εκστρατείας του στρατηγού θεού Πάνα των Αρκάδων;)[2], στον 23ο παράλληλο [23°07′48″N 113°15′36″E] και είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ στην νότια Κίνα. Ευρίσκεται στην Α. όχθη του ποταμού Περλ, 120 χλμ. Β.-ΒΔ. του Χονγκ Κονγκ και 145 χλμ. Β. του Μακάο. Ήταν ένα σημαντικό τέρμα του «Δρόμου του Μεταξιού». Σε αυτήν ευρίσκεται η τοποθεσία Gancaoling, κείται στην κοιλάδα μεταξύ του ποταμού Liuxi και του ποταμού Zengjiang. Είναι μια από τις πρώτες θέσεις ανθρώπινης δραστηριότητας στο Guangzhou, με πλούσια υπόγεια τεχνουργήματα, ειδικά από την προ-Κιν περίοδο.
Οι κάτοικοι του Πανιού έκαναν εμπορικές αποστολές.[3] Το Πανιού ήταν η έδρα της διοίκησης Nanhai της Αυτοκρατορίας Qin και βάση για την πρώτη εισβολή στα εδάφη Baiyue στην νότια Κίνα. Οι θρύλοι λένε ότι οι στρατιώτες του Πανιού ήταν τόσο πολεμικοί, που δεν έβγαλαν την πανοπλία τους για τρία χρόνια! Μετά την πτώση του Τσιν , ο στρατηγός Ζάο Τουό ίδρυσε το βασίλειο του Νανιούε και έκανε την Πανιού πρωτεύουσα το 204 π.Χ. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το Panyu ήταν ένα εκτεταμένο εμπορικό κέντρο. Εκτός από αντικείμενα από την κεντρική Κίνα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν λείψανα που προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία, ακόμη και την Αφρική! Ο βουδιστής ιεραπόστολος μοναχός Bodhidharma λέγεται ότι επισκέφθηκε το Πανιού, κατά την διάρκεια της Δυναστείας Liu Song ή Liang (5ος - 6ος αι.). Μετά την κατάρρευση της Δυναστείας των Τανγκ, ο μεταγενέστερος κυβερνήτης Liang Liu Yan χρησιμοποίησε ως βάση το Panyu, ίνα ιδρύσει μια αυτοκρατορία, την Μεγαλη Yue ή Νότια Han (917 – 971 μ.Χ).
Επισήμως η Guangzhou ιδρύθηκε το 214 π.Χ.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Δημοτικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας του Guangzhou διεξήγαγε εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της «Πόλης της Γνώσης». Έχουν αποκαλύψει πολλές σημαντικές πρώιμες τοποθεσίες όπως το Lanyuanling, το Beitouling, το Chaling, το Shaling, το Matouzhuang, το Zhuyuanling και το Huogaidingling. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν αρχαίους τάφους, λάκκους στάχτης και πιθάρια από την ύστερη νεολιθική έως το βασίλειο Nanyue της Δυναστείας των Δυτικών Χαν, καθώς και μεγάλο αριθμό αντικειμένων, όπως αγγεία και αντικείμενα από νεφρίτη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Gray J. H. «Walks in the City of Canton», εκδ. De Souza & Co., Χονγκ Κονγκ, 1875.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] όνομα που εξακολουθεί να φέρει μια από τις συνοικίες του Guangzhou!
[2] Ας μην ξεχνάμε, πως ο Παν και η Αθηνά υπάρχουν και λατρεύονται στο κινεζικό πάνθεον.
[3] ΠΗΓΗ: Σωζόμενα αρχεία από την Δυναστεία των Τανγκ. Τα αρχεία για τα πλοία εξωτερικού εμπορίου φτάνουν μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. – βλ. M. Sheridan «The Gate to China: A New History of the People's Republic and Hong Kong», εκδ. Oxford University Press, 2021.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου