Του Γιώργου Λεκάκη
Ένα τμήμα μιας πυραμίδας στην Αρχαιολογική Ζώνη του Ihuatzio, η οποία βρίσκεται στο δυτικό Μεξικό, κοντά στην ΝΑ. όχθη της λίμνης Pátzcuaro, κατέρρευσε κατά την διάρκεια έντονης βροχοπτώσεως.
Το Ihuatzio (= Γη των κογιότ, hihuatsi = κογιότ), στον 19ο παράλληλο [19°33′58″N 101°37′03″W] ευρίσκεται στην πολιτεία Michoacán. Ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του βασιλείου Purépecha. Ο αρχαιολογικός χώρος που ευρίσκεται στις νότιες πλαγιές του "Cerro Tarhiata K'eri" (βόρεια της πόλης Ihuatzio, στον δήμο Tzintzuntzan, 7 χλμ. ΝΑ. του Tzintzuntzan), με ανθρώπινη κατοίκηση από το 900 μ.Χ.
Η πυραμίδα κατασκευάσθηκε σε μια πλατφόρμα από τους προγόνους του σύγχρονου λαού Purépecha, πριν από περίπου 1.100 χρόνια και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για ανθρωποθυσίες στον θεό Curicaueri[1].
Ο πολιτισμός Purépecha αναπτύχθηκε μεταξύ 1200 και 1530 μ.Χ.
Ερευνητές από το Κέντρο Michoacan του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) εδήλωσαν ότι το νερό διέρρευσε σε ρωγμές της πυραμίδας που προκλήθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένες ξηρασίες. Η συνακόλουθη κατάρρευση προκάλεσε ζημιές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της κατασκευής.
Οι αξιωματούχοι της INAH συνεχίζουν να αξιολογούν τις ζημιές και σχεδιάζουν να επισκευάσουν την πυραμίδα.
Το Ihuatzio ήταν αστρονομικό παρατηρητήριο και τελετουργικό κέντρο. Είχε δυο τουλάχιστον αξιοσημείωτες πυραμίδες, αφιερωμένες στους θεούς Curicaueri και Xaratanga[2]. Βρέθηκε ένα γλυπτό chac-mool[3], καθώς και μια σειρά από δρόμους, τοίχους, κ.ά.
Η πολιτεία Michoacán κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Η Michoacán αναφέρεται και ως Nahuatl, Cuyacan ή Cuyuacan (Coyoacan) ο πολιτισμός της ξεκινά από το 1500 π.Χ.
Η πρώτη αναφορά ύπαρξης αρχαιολογικών υπολειμμάτων σε αυτό το μέρος ανάγεται στο 1799 από τον Br. Ugarte.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Enciclopedia de los Municipios de México Michoacán, έκδ. Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal, Μεξικό, 2009.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Κύρια θεότητα «πέτρα που λέγεται ότι είναι ο Θεός Κουρικαουέρι»: Θεός της Μεγάλης Φωτιάς (γι’ αυτό ταυτίστηκε με τον ήλιο και την νίκη), με μαύρο βαμμένο σώμα και μακριά μαύρα μαλλιά, τα οποία είχαν την ικανότητα να ανάβουν φωτιά! Το κάτω μέρος του προσώπου, καθώς και τα πόδια, τα νύχια και τα χέρια ήταν βαμμένα με κίτρινο χρώμα. Φορούσε ένα λευκό δέρμα στην κεφαλή και ένα στολίδι από φτερό ερωδιού στην πλάτη του. Οι καζόντσι, οι ιερείς και οι αρχηγοί βάφονταν μαύρα και άφηναν μακριά τα μαλλιά τους σαν του προστάτη θεού τους. Απεικονίζεται ως λευκός αετός με ένα μεγάλο κονδύλωμα στο μέτωπο. Ήταν καλυμμένος με σκόνη από κάρβουνο (Entiznado) με λευκά φτερά ερωδιού στο κεφάλι και την πλάτη του. - ΠΗΓΗ: Relacion de Michoacan, Arqueologia Michocan Mexico.
[2] Μια από τις κύριες θεές του πανθέου των Ταρασκών, αν και αρχικώς δεν ήταν θεά. Σημαίνει «Αυτός που φαίνεται από επάνω» ή «αυτός που φωτίζει ή λάμπει». Θεά της Σελήνης, και της συντήρησης. Αυτή έκανε τα φυτά να φυτρώνουν και φρόντιζε τους ανθρώπους και τα ζώα. Όπως και άλλες θεές, που συνδέονται με το φεγγάρι στους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς, ένα από τα χαρακτηριστικά της ήταν η σχέση της με την αγάπη, τον έρωτα και το octli (pulque), ιερό αλκοολούχο ποτό ή κρασί αγαύης, που παρασκευάζεται από τον ζυμωμένο χυμό του φυτού maguey (agave / αγαύη, είδος αλόης).
[3] Γλυπτό, χαρακτηριστικό του πολιτισμού των Τολτέκων, που απεικονίζει μια ξαπλωμένη φιγούρα, με το κεφάλι στραμμένο 90ο, να στηρίζεται στους αγκώνες του και να κρατά ένα αγγείο ή έναν δίσκο στο στομάχι του. Πιθανώς συμβόλιζαν σκοτωμένους πολεμιστές, που μετέφεραν προσφορές στους θεούς.
ΠΗΓΗ: «Ancient Pyramid in Mexico Damaged After Heavy Downpours - The pyramid, built by one of the largest Meso-American states, was more than 1,100 years old», Artnet News, 12.8.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.8.2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου