Το όνομα Ιδομενεύς είναι σύνθετο από την ονομασία του ιερού βουνού της Κρήτης, την πολυτραγουδισμένη Ίδη και το ρήμα μένω. Το όνομά του απαντάται σήμερα στην Κρήτη σαν βαφτιστικό πολλών ανθρώπων και σαν όνομα δρόμων και πλατειών. Συχνά έχει γίνει εμπνευστική πηγή πολλών συγγραφέων Κρητικών αλλά και μη Κρητικών.
Ο Ιδομενέας τότε ορκίστηκε στο θεό Ποσειδώνα ότι αν έφτανε ζωντανός στην πατρίδα, θα θυσίαζε στο θεό όποιο ζωντανό ον αντίκρυζε πρώτο. Όταν γύρισε όμως, ο πρώτος που αντίκρισε ήταν ο γιος του. Αρνούμενος να τον θυσιάσει, προκάλεσε την οργή των θεών, που έστειλαν λοιμό στη χώρα κι έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να τον εξορίσουν.
Ο Ιδομενέας ως μορφή της Ομήρου Ιλιάδος
Ο Όμηρος, που τον επαινεί συχνά, τον ονομάζει «δουρικλυτόν» (=ξακουστό στο δόρυ). Ο Ιδομενέας μαζί με τον Μηριόνη, μετείχαν με 80 πλοία στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας. Μετά τη λήξη του πολέμου, σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Ιδομενέας, αντιμετωπίζοντας φοβερή τρικυμία, ορκίστηκε στους Θεούς ότι θα θυσιάσει τον πρώτον άνθρωπο που θα συναντήσει, αν με το καλό φθάσει στην Κρήτη.
Δυστυχώς, ο πρώτος που συνάντησε ήταν ο γιος του και, πιστός στον όρκο του, τον θυσίασε. Ἀλλ’ επειδή στην Κρήτη έπεσε λοιμός, οι Κρήτες θεώρησαν σαν αιτία του κακού τον βασιλιά τους και τον έδιωξαν από το νησί τους. Ο Ιδομενέας αρχικά κατέφυγε στην Καλαβρία και έπειτα στον Κολοφώνα, όπου και πέθανε. Θάφτηκε στο όρος Κέρκαφος. Πάντως οι Κρήτες έδειχναν τον τάφο του στην Κνωσό και του απένειμαν τιμές ήρωα.
Ο αστεροειδής 2759 Ιδομενεύς (2759 Idomeneus), που ανακαλύφθηκε το 1980 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό βασιλιά.
Βιβλιογραφία:
- Lorenzo Rocci (1956). Vocabolario Greco-Italiano. Società Ed. Dante Alighieri srl. σελίδες 905, 907. (Ιταλικά)
- Ι. Καργάκος, Σαράντος (18 Απριλίου 2017). «Ὁ Ἰδομενέας». kontranews.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2017.
Πηγή εικόνας : Από Léna - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY 3.0
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου