Amfipoli News: Στην Αμερική, άνθρωποι πριν από 13.000 χρόνια, έτρωγαν λαγό, καριμπού, ελάφι, χοίρο και μοσχάρι

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Στην Αμερική, άνθρωποι πριν από 13.000 χρόνια, έτρωγαν λαγό, καριμπού, ελάφι, χοίρο και μοσχάρι

Του Γιώργου Λεκάκη

Η τοποθεσία Belson βρίσκεται σε μια πεδιάδα, που αποστραγγίζει το Early Algonquin των κεντρικών Μεγάλων Λιμνών (που συμπίπτει με την περίοδο Older Dryas, περίπου 14.000 χρόνια πριν από σήμερα), νοτιοδυτικά και κατά μήκος του Lower Michigan, στους παραπόταμους του Οχάιο. Μέχρι τα 13.000 χρόνια πριν από σήμερα, ο ποταμός St. Joseph είχε χαράξει πολλαπλά κανάλια σε αυτήν την πεδιάδα.

Οι άνθρωποι Clovis, πριν από περίπου 13.000 χρόνια, πιστεύεται ότι επέστρεφαν σε έναν εποχικό καταυλισμό τους, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στο νοτιοδυτικό Μίσιγκαν, για 3- 5 έτη, όπου έφτιαχναν και ακόνιζαν τα διακριτικά πέτρινα εργαλεία τους (λεπίδες, ξύστρες, κ.ά.).

Ο κ. Br. Nash (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν) είπε ότι η ανάλυση των ιχνών πρωτεΐνης στα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν, στην τοποθεσία Μπέλσον, δείχνει ότι οι Clovis κατανάλωναν μια μεγάλη ποικιλία από μεγάλα και μικρά ζώα, όπως λαγό, καριμπού, ελάφι, χοίρο και μοσχάρι. Στρατηγική επιβίωσης ευρέος φάσματος.
Ο ανεξάρτητος ερευνητής 
T. Talbot (που έκανε λεπτομερή επιφανειακή μελέτη (2005 – 2018) έφερε στο φως αρκετές συστάδες λεπίδων) διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα εργαλεία είχαν γίνει από το πέτρα «τσέρτο Paoli» από το βορειοανατολικό Κεντάκι, περίπου 400 μίλια μακριά!!! Άλλα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία Belson είχαν κατασκευασθεί από πέτρα «τσέρτο Αττικής» (όπως λέγεται) από την δυτική Ιντιάνα και το ανατολικό Ιλινόις, δηλ. περίπου 120 μίλια μακριά. Όλα έγιναν με το «τεχνολογικό πρότυπο των Clovis».

Ο κ. Nash πιστεύει ότι ορισμένοι από τους «ταξειδιώτες» των Clovis μπορεί να ξεχειμώνιαζαν στην κεντρική Ιντιάνα και να ξεκαλοκαίριαζαν στην τοποθεσία Belson του Μίσιγκαν, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μεταναστεύσει μεταξύ του δυτικού Κεντάκι και της κεντρικής Ιντιάνα.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι σχημάτιζαν «κρίκους σε μια αλυσίδα» με ετήσιες διαδρομές[*], που πιθανώς συνέδεαν ολόκληρη την ήπειρο, από το Μίσιγκαν έως το Μεξικό», είπε ο κ. Nash. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία από την περίοδο Clovis είναι τόσο παρόμοια σε όλο και το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής», εξήγησε.

ΠΗΓΗBr, Nash, κ.ά. "Clovis organizational dynamics at a Late Glacial campsite in the central Great Lakes: Belson site excavations 2020 - 2021", https://doi.org/10.1371/journal.pone.0302255, PLOS ONE, 29.5.2024. «Prehistoric Native American Tools Reveal What They Ate at Great Lakes Camp», Newsweek, 13.9.2024.

[*] Ετήσιες διαδρομές στην Ελλάδα, ακολουθούν οι βλάχοι και οι σαρακατσάνοι!

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου