Amfipoli News: Κάνθαρος με γραφή 2.700 χρόνων («του Ευμάχου») από την αρχαία Άντισσα Λέσβου: Το αλφαβητικό γράμμα σίγμα, γράφεται με 3 παύλες ενώ στην Μήθυμνα με 4

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κάνθαρος με γραφή 2.700 χρόνων («του Ευμάχου») από την αρχαία Άντισσα Λέσβου: Το αλφαβητικό γράμμα σίγμα, γράφεται με 3 παύλες ενώ στην Μήθυμνα με 4


Πήλινο αγγείο από τεφρόχρωμο πηλό, συμπληρωμένο και συγκολλημένο για να εμφανίζεται όπως ήταν στην αρχική του μορφή.

Το αγγείο στηρίζεται και έχει επίπεδη βάση, σφαιρικό σώμα με ελλειπτικό στόμιο, από τα οξεία σημεία στο ελλειπτικό στόμιο ξεκινούν οι λαβές οι οποίες φτάνουν μέχρι σχεδόν το μέσον του σφαιρικού σώματος του αγγείου και χαρακτηρίζονται “ταινιωτές”.

Το αγγείο φέρει παράλληλες εγχάρακτες γραμμές σε ζεύγη, το πρώτο πάνω από την βάση των λαβών στο σφαιρικό σώμα και το δεύτερο εκεί που αρχίζει να σχηματίζεται ο λαιμός του αγγείου, μεταξύ των οποίων είναι ευδιάκριτη η εγχάρακτη επιγραφή “ΕVMAXOS” (που μάλλον πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του αγγείου κατά την άποψη της Lamb), στην βάση του λαιμού και εκατοστά πάνω από το όνομα “ΕVMAXOS” το αγγείο φέρει διάκοσμο σε σχήμα σταυρού από ζευγάρι εγχάρακτων γραμμών. 

Το τεφρόχρωμο αγγείο χρονολογήθηκε από την ίδια την ανασκαφέα W. Lamb στον 6ο αι. π.Χ., βασισμένη πάνω στην χάραξη του γράμματος “S” - σίγμα, που εδώ εμφανίζεται με τρεις παύλες-γραμμές (τεθλασμένη γραμμή), συγκρινόμενο με το σίγμα “Σ” που εμφανίζεται με τέσσερις παύλες σε νόμισμα από την γειτονική Μήθυμνα του 480 π.Χ. [σ.σ.: Το γράμμα Χ γράφεται με σταυρό].

Ο “Κάνθαρος” αποκαλύφθηκε στην δοκιμαστική τομή “Ρ” στην αρχαία Άντισσα το 1931, όπου η Αγγλίδα αρχαιολόγος W. Lamb την περίοδο από το 1931 έως και το 1932 πραγματοποίησε αρκετές δοκιμαστικές τομές στην περιοχή της αρχαίας Άντισσας.

 Τα συνοπτικά συμπεράσματα από τις δοκιμαστικές τομές/ανασκαφές της W. Lamb είναι ότι η Αρχαία Άντισσα κατοικήθηκε από την ύστερη εποχή του Χαλκού έως και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους.

Διαστάσεις: δε δίδονται λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ: Μετάφραση, διαμόρφωση κειμένου και διασταύρωση από αγγλικά κείμενα, με πληροφορίες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης από τον Ν. ΜαμούδηΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου