Amfipoli News: Κατάστημα αρωμάτων του 3ου αιώνα, ανακαλύφθηκε στην Ισπανία Η αρχαιότερη αρωματοποιία ευρέθη στην Κύπρο και είναι 4.000 χρόνων!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατάστημα αρωμάτων του 3ου αιώνα, ανακαλύφθηκε στην Ισπανία Η αρχαιότερη αρωματοποιία ευρέθη στην Κύπρο και είναι 4.000 χρόνων!


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα ρωμαϊκών χρόνων κατάστημα αρωμάτων, κ.ά. απεκαλύφθησαν στην Ισπανία.

Οι πέτρινες δομικές κατασκευές είναι του 3ου αι. Απεκαλύφθησαν αρκετές μικρές υάλινες φιάλες, γεγονός που δείχνει ότι το κτήριο ήταν κάποτε ένα κατάστημα αρωματικών ειδών - αν και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να επιβεβαιωθεί αυτό. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν αρώματα για προσφορές στους θεούς και ως μέρος τελετουργιών κηδείας. Τα αρώματα τότε παρασκευάζονταν από ελαιόλαδο και λουλούδια, καθιστώντας τα πολύ πιο «παχειά» από τα σύγχρονα.
Ο τοίχος είναι κατασκευασμένος με την αρχαία τεχνική της ρωμαϊκής εποχής 
opus vittatum (παράλληλα οριζόντια μπλοκ, που εναλλάσσονται με τούβλα). Το πάτωμα ήταν κατασκευασμένο με opus signinum (που χρησιμοποιείτο και στην αρχαία Ρώμη) από κεραμίδια, που χωρίστηκαν σε πολύ μικρά κομμάτια, αναμεμειγμένα με κονίαμα.

Οι ανασκαφείς βρήκαν επίσης ρωμαϊκών χρόνων στεγασμένες δεξαμενές στην περιοχή, που χρησιμοποιούνταν ως αγωγοί αποστραγγίσεως. Βρέθηκαν θραύσματα τοιχοποιίας και τοιχογραφιών.

Βρήκαν επίσης και τον σκελετό μιας γυναίκας (250-750 μ.Χ.). Αλλά δεν είναι γνωστό ακόμη, εάν πρόκειται μια μεμονωμένη ταφή ή μέρος ενός ευρύτερου συστήματος τάφων.

Το ιστορικό εύρημα ευρέθη κατά τις σωστικές ανασκαφές στην Plaza de Manises στην Βαλένθια, για την εγκατάσταση ανελκυστήρα σε ένα νέο-ανεγειρόμενο ξενοδοχείο. Υπεύθυνος αρχαιολόγος για το έργο είναι η κ.M.L.Serrano Marcos και ανθρωπολόγος ο κ.Ll.Al.Martin, που επιβλέπουν υπό την εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου της Βαλένθια. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα, εδήλωσαν.

Μιλώντας για την αρωματοποιία, η κ.Marcos είπε ότι «το σημείο στο οποίο ευρίσκεται, δίπλα στο φόρουμ, στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλεως, μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι αρωματοποιία». Πρόσθεσε ότι μόνον άλλες δυο αρωματοποιίες ρωμαϊκών χρόνων  έχουν τεκμηριωθεί στην Ισπανία: Στην Βαρκελώνη και στην Ελίκη (> Elche).

(*) Θυμίζω ότι το αρχαιότερο αρωματοποιείο στον κόσμο, είναι του 2000 π.Χ. Ευρέθη από μια ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ρώμης, με επί κεφαλής την κ.M.Rosario Belgiorno, που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην Κύπρο, στην θέση Μαυρορράχη, στην περιοχή του χωριού Πύργος στην Λεμεσό, το 2016. Στην Μεγαλόνησο ένα ελαιοπιεστήριο, ένα εργαστήριο παραγωγής κρασιού και ένα σύστημα εκκαμίνευσης του χαλκού, παρήγαγαν 14 διαφορετικά αρώματα, με απόσταγμα δάφνης, κανέλλας, γλυκάνισου, περγαμόντο και μυρτιάς, αναμεμειγμένα με λάδι, πριν από…4.000 χρόνια! 

ΠΗΓΗ: Las Provincias, Daily Mail, 7.12.2017. Εφημ. "Kontra-News", 20.12.2017. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου