Amfipoli News: Βρέθηκαν μαγειρεμένα σαλιγκάρια 7.750 χρόνων! Ίδια τα φτιάχνουν και σήμερα!

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Βρέθηκαν μαγειρεμένα σαλιγκάρια 7.750 χρόνων! Ίδια τα φτιάχνουν και σήμερα!


Του Γιώργου Λεκάκη

Τα χερσαία σαλιγκάρια, που συγκεντρώνονται για κατανάλωση, ευρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε θέσεις Καψιανής και Νεολιθικής εποχής στην Τυνησία. 41 μαγειρεμένα κογχύλια σαλιγκαριού, με ασβεστοποιημένα επιφράγματα, έχουν βρεθεί ανάμεσα σε περισσότερα από 35.000 κογχύλια Sphincterochila candidissima, σε ένα rammadiya της Άνω Καψίας / Καψιανής εποχής (7.710 ± 40 χρόνια πριν από σήμερα) χρόνων, ή ανάχωμα από κογχύλια, στην τοποθεσία Kef Ezzahi στην βόρεια Τυνησία.

Ο κ. I. Saafi (του Πανεπιστημίου Aix-Marseille) εξήγησε ότι ορισμένα σαλιγκάρια της ξηράς σχηματίζουν ένα επίφραγμα, μια προσωρινή μεμβράνη που σφραγίζει το κέλυφος, για να το προστατεύσει από την απώλεια νερού, όταν ο καιρός ζεσταίνει. Πρόσθεσε ότι τα 41 μαγειρεμένα κογχύλια είναι τα πρώτα στοιχεία για την ανθρώπινη κατανάλωση σαλιγκαριών με επιφράγματα που βρέθηκαν στην βόρεια Αφρική.
Για να κατανοήσει την μαγειρική πρακτική, ο κ. Saafi μελέτησε έναν σύγχρονο πληθυσμό που συλλέγει Cantareus apertus, ένα 
σαλιγκάρι το οποίο παράγει επίσης ένα επίφραγμα, στην βόρειο Τυνησία. Είδε ότι οικογένειες και ομάδες μάζευαν σαλιγκάρια με βάση το μέγεθος και την γεύση τους, και τα μάζευαν μόνον το καλοκαίρι (Απρίλιο - Ιούλιο), όταν δημιουργούν ένα επίφραγμα. Τα ζωντανά σαλιγκάρια τοποθετούνταν στην συνέχεια σε ένα δοχείο με στάχτη ή πριονίδι για να διατηρηθεί το επίφραγμα, μέχρι να έρθει η ώρα να καταναλωθούν. Τα σαλιγκάρια που έριχναν τα επιφράγματά τους τα πέταγαν.

«Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την αρχαιότητα και την συνέχεια ορισμένων πρακτικών, που συνδέονται με μαγειρικές και διατροφικές / πολιτιστικές παραδόσεις στην εκμετάλλευση σαλιγκαριών της γης, όπως η εξαγωγή των σωμάτων των μαλακίων, μετά την διάτρηση του κελύφους», είπε ο κ. Saafi. «Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν μια καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των χερσαίων σαλιγκαριών μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων πληθυσμών», κατέληξε.

Μια γαστρονομική παράδοση στην Τυνησία, που συνεχίζει για 7.500 χρόνια, δηλαδή…

ΠΗΓΗ: I. Saafi «Shells with epiphragms in an Upper Capsian rammadiya at Kef Ezzahi (Central Tunisia): a local food tradition?», Volume 16, article number 169, (2024) Journal Archaeological and Anthropological Sciences, 24.9.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.9.2024. «Tunisian snail remains provide insights on a possible 7700-year-old local food tradition», Phys.org, 8.10.2024.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου