Απερίγραπτα απολαυστικό! Ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Φτιάχτε το και θα με θυμηθείτε!! Συνταγή αμερικάνικη (Κing Arthur) που έχει κάνει θραύση διεθνώς. Η δόση που δίνω είναι αρκετή για ένα μικρούλι κέικ ( διαστάσεις φόρμας ψωμιού 19Χ9 εκατοστά). Μπορείτε να τη διπλασιάσετε ή και τριπλασιάσετε για μεγαλύτερη φόρμα.
ΥΛΙΚΑ
100 γρ αλεύρι γοχ
10 γρ κακάο
80 γρ μαύρη ζάχαρη (γίνεται και με άσπρη αλλά η μαύρη το κάνει πιό πλούσιο και ζουμερό)
190 γρ πολτός μπανάνας (περίπου 2 μικρές μπανάνες)
95 γρ γιαούρτι στραγγιστό (έβαλα πλήρες 10% )
40 γρ αυγού ( 1 μικρό αυγό)
100-150 γρ σταγόνες σοκολάτας ( 1 συσκευασία ή και περισσότερο)
1 κουταλιά λικέρ κακάο ή σοκολάτα (προαιρετικό, έβαλα Καλούα)
¾ κτγ σόδα
½ κτγ κανέλα
1 κάψουλα βανίλια ή ½ κτγ υγρή
1 τσιμπιά αλάτι
Βάζω το αυγό για λίγο σε ζεστό νερό. Το χτυπάω και αφαιρώ 1-2 κουταλιές ώστε να έχω 40 γρ αυγού.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνω ελαφρά και ντύνω με αντικολλητικό χαρτί τη φόρμα.
Σε μικρό μπολάκι ανακατεύω τις σταγόνες σοκολάτας με 1 κοφτή κουταλιά από το αλεύρι.
Σε δεύτερο μπολάκι ανακατεύω αλεύρι, κακάο, σόδα.
Σε μεγαλύτερο μπολ χτυπάω 5 λεπτά με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτω χτυπώντας αυγό, αλάτι, βανίλια, κανέλα, λικέρ, γιαούρτι. Λιώνω με πηρούνι τις μπανάνες και τις προσθέτω.
Ανακατεύω στο μίγμα -με ένα κουτάλι- το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το με ένα μικρό σουρωτήρι.Ρίχνω τέλος μέσα τις σταγόνες σοκολάτας.
Ψήνω περίπου 50 λεπτά. Μια δοκιμαστική βελόνα ή οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.
Ξεφορμάρω και αφήνω 10 λεπτά να χλιαρύνει. Το τυλίγω με μεμβράνη όσο είναι ακόμη χλιαρό ώστε κρυώνοντας να διατηρήσει την υγρασία του.
Όταν θέλετε να το ρίξετε έξω, ζεστένετε μερέντα στα μικροκύματα και περιχύνετε τη φέτα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου