Amfipoli News: Πλατσέντα: Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Μυτιλήνης

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Πλατσέντα: Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Μυτιλήνης

 


Πλατσέντα: Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Μυτιλήνης! Η Πλατσέντα είναι παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Μυτιλήνης που οι άνθρωποι στην Μυτιλήνη συνηθίζουν να τρώνε τα Χριστούγεννα αλλά και σε όλες τις εορταστικές περιστάσεις του νησιού. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που σίγουρα θα το λατρέψετε.

Υλικά

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κ.γ αλατι 

2 κ.σ ξύδι 

5 κ. σ ελαιολαδο 

1/2 κούπα περίπου χλιαρό νερό 

Για το ζεμάτισμα

1 κούπα ελαιολαδο 

Για το άνοιγμα των φύλλων

Κορν Φλαουρ κατά βούληση

Για την γέμιση

300 γρ τριμμένο καρυδια 

3 κ.σ τριμμένη φρυγανιά 

Για το σιρόπι

1.5 κούπα νερό 

1 κούπα ζαχαρη 

1 κούπα μελι 

1 ξύλο κανελα 

1 φλούδα από λεμονι 

Για το πασπάλισμα

Λίγο ανθόνερο 

Καρυδια τριμμένο κατά βούληση 

Με τραγανό φύλλο και υπέροχο σιρόπι που θα σας ξετρελάνει. Η πλατσέντα, είναι το γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε. Μυρωδάτο, τραγανό και πολύ νόστιμο είμαστε σίγουροι ότι θα απογειώσει το τραπέζι σας. 

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το λεμόνι. Τα βράζουμε για 7 με 8 λεπτά από το σημείο βρασμού και στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για την γέμιση

Βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Αφού αναμειχθεί το μείγμα μας, το βάζουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για την πλατσέντα

Βάζουμε αρχικά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι σε μία μικρή λεκάνη μαζί με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Τρίβουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα και στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ. Με τον ψιλό πλάστη, ανοίγουμε ένα φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Το πασπαλίζουμε με την γέμιση, το τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από την μέση.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και όπως είναι το γλυκό το ρίχνουμε από πάνω. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Μόλις βγει το ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο, το κόβουμε, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και έτοιμο. Στην συνέχεια το πασπαλίζουμε και από πάνω με λίγο τριμμένο καρύδι.

Tips για την πλατσέντα

Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. και οι δόσεις μετρήθηκαν με κούπα 200 ml.

Πλατσέντα_Συνταγη _Πλατσέντα_αψητη_Συνταγή_ για _Πλατσέντα_Πλατσέντα Παραδοσιακό σιροπιαστό_ γλυκό Μυτιλήνης_

Αλεξάνδρα Κυριάκη - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου