Παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
ΥΛΙΚΑ:
1,5 κιλό φύλλο έτοιμο
1,5 κιλό σουσάμι,
μισό κιλό ψίχα καρυδιού,
κανέλα τριμμένη,
γαρύφαλλο τριμμένο,
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
μισό κιλό σαμόλαδο.
Για το σιρόπι
1,5 κιλό ζάχαρη,
5 ποτήρια νερό,
1 κομμάτι κανέλα,
ολόκληρα γαρύφαλλα.
Κοσκινίσουμε το σουσάμι και το πλένουμε για να φύγει το χώμα και άλλα σκουπιδάκια. Αφού στεγνώσει το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ξανθύνει. Το σουσάμι αν παραψηθεί πικρίζει. Στη συνέχεια κι ενώ το σουσάμι είναι ζεστό το στουμπίζουμε. Στουμπίζουμε επίσης ξεχωριστά και την καρυδόψιχα. Βάζουμε το σουσάμι σε ένα βαθύ σκεύος και το ανακατώνουμε τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος βάζουμε τη στουμπισμένη καρυδόψιχα και την ανακατώνουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε τρία φύλλα που τα έχουμε λαδώσει μεταξύ τους με το σαμόλαδο. Πάνω στο τρίτο φύλλο βάζουμε μια στρώση από το μείγμα του σουσαμιού. Πάνω από τη στρώση του σουσαμιού τοποθετούμε ένα άλλο φύλλο το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδόψιχας. Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας τα φύλλα εναλλάξ με μείγμα σουσαμιού και καρυδόψιχας. Κάθε φορά που τοποθετούμε ένα φύλλο το λαδώνουμε.
Στο τέλος σκεπάζουμε πάλι με τρία φύλλα μαζί. Την κόβουμε κοφτερό μαχαίρι και στη μέση κάθε κομματιού καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο.
Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Προσέχουμε να δέσει πολύ. Ρίχνουμε το σιρόπι χλιαρό πάνω στη ζεστή σουσαμόπιτα και το αφήνουμε να ρουφήξει καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου