Βασιλόπιττα Αγιάσου
Της Μαρίας Κουρβανιού, από την Αγιάσο Λέσβου
Υλικά για την ζύμη:
2 κ. αλεύρι
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι πορτοκάλι
1 κουταλιά σόδα
1 φακελλάκι ρακομυρωδιά (γλυκάνισο), που το βράζουν σε 1 λίτρο νερό και το σουρώνουν
1 φλυτζάνι ζάχαρη
Αλάτι λίγο
1 κουταλάκι γλυκού πιπερόριζα τριμμένη
½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου τριμμένη.
Υλικά για την γέμιση:
1 κεφαλάκι μυζήθρα ξερή τριμμένη
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλλα
½ κουταλιά γαρύφαλλο
λίγο μοσχοκάρυδο
Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων.
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ανακατεύουν τα υλικά για τη γέμιση.
Προσθέτουν λίγο λίγο το νερό από το γλυκάνισο.
Σε άλλη λεκάνη ανακατεύουν τα υλικά για τη ζύμη.
Πλάθουν τη ζύμη, ώστε να μην κολλάει.
Ανοίγουν 20-25 φύλλα.
Τοποθετούν τα φύλλα βουτυρωμένα (μισό λάδι μισό βούτυρο), προσθέτοντας τη γέμιση σε κάθε φύλλο (φύλλο-γέμιση-φύλλο-γέμιση κ.ο.κ.). Το πρώτο και το τελευταίο φύλλα πρέπει να είναι μεγαλύτερα και πιο χοντρά ώστε να καλύπτουν τα υπόλοιπα.
Αλείφουν το τελευταίο φύλλο με βούτυρο και αυγό.
Προαιρετικά πασπαλίζουν με αμύγδαλο.
Ψήνουν την βασιλόπιττα στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα και στους 180οC σκεπασμένη.
Θέλει προσοχή στο ψήσιμο.
Μόλις βγει από τον φούρνο πρέπει να βγει από το ταψί για να μην κολλήσει.
Καλό είναι να μείνει αναποδογυρισμένη για λίγο για να δέσουν τα αρώματα.
Την κόβουν την Πρωτοχρονιά, αφού κρύψουν μέσα τους ένα "φλουρί".
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.12.2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου