Του Γιώργου Λεκάκη
Οι άνθρωποι έφτασαν για πρώτη φορά στο νησί Χονσού ή Akitsushima – το μεγαλύτερο της Ιαπωνίας - τουλάχιστον πριν από 37.000 χρόνια. Ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της Λίθινης Εποχής μάλλον από την Βορειοανατολική Ασία, πιθανότατα μετά την μετανάστευση της μεγαπανίδας της Εποχής των Παγετώνων. Τα σωζόμενα τεχνουργήματα αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν λεπτώς κατασκευασμένες πέτρινες λεπίδες, παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν στην Σιβηρία.
Τα απολιθώματα εποχής Μέσου Πλειστόκαινου, γνωστά ως “Ushikawa man” / «Άνθρωπος του χωριού Ushikawa» / Gyukawa, είναι ένα 20.000 χρόνων θραύσμα άξονα βραχιόνιου και μια κεφαλή μηρού, από το νησί Honshu στην κεντρική Ιαπωνία, που κάποτε θεωρούνταν τα αρχαιότερα γνωστά ανθρώπινα υπολείμματα στην Ιαπωνία. Οι H. Suzuki και F. Takai, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, θεώρησαν ότι αντιπροσωπεύουν σπάνια δείγματα ανθρώπινων υπολειμμάτων του Ύστερου Πλειστόκαινου στην περιοχή αυτή… Αλλά, είναι στην πραγματικότητα οστά… αρκούδας.
Αμφιβολίες ως προς την ανθρώπινη ταυτότητά τους έχουν εκφραστεί, ειδικώς από την δεκαετία του 1990, αν και χωρίς επίσημες επαναξιολογήσεις….
Ο παλαιοανθρωπολόγος G. Suwa (του Πανεπιστημιακού Μουσείου του Πανεπιστημίου του Τόκυο) και οι συνεργάτες του, μελέτησαν πρόσφατα τα οστά, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε ένα λατομείο στην πόλη Toyohashi[1] στον 34ο παράλληλο (34°46′9″N 137°23′29.5″E) το 1957 και το 1959. Οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι τα απολιθώματα ήταν τουλάχιστον 20.000 χρόνων και στην συνέχεια συνέκριναν τα οστά 11 καφέ αρκούδων και 13 ασιατικών μαύρων αρκούδων (Ursus arctos και U. Thibetanus), χρησιμοποιώντας τομογραφία με υπολογιστές.
Η μελέτη δείχνει ότι τα απολιθώματα, πιθανότατα, προέρχονται από μια καφέ αρκούδα. «Ως οστά αρκούδας ηλικίας άνω των 20.000 χρόνων, έχουν επίσης μεγάλη αξία ως ιστορικό εύρημα», σχολίασε ο επιμελητής του Πανεπιστημιακού Μουσείου, N. Murakami. «Το επεξηγηματικό κείμενο των αντιγράφων τους, που εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης Toyohashi θα ενημερωθεί εν ευθέτω χρόνω, μετά από αυτήν την αναθεώρηση», κατέληξε ο κ. Μουρακάμι.
ΠΗΓΗ: G. Suwa «The Late Pleistocene “Ushikawa man” from central Japan: its identity and historical reflections», Anthropological Science (Japanese Series), DOI:10.1537/asj.240917, 3.12.2024. Και Mainichi. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.12.2024.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- «About Japan: A Teacher's Resource / Early Japan (50,000 BC - 710 AD), Japan Society».
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Η περιοχή γύρω από την νυν πόλη Toyohashi κατοικείται από ανθρώπους πάνω από 10.000 χρόνια. Έχουν χρονολογηθεί με άνθρακα. Μαζί έχουν βρεθεί και οστά ελεφάντων Naumann. Επίσης, έχουν βρεθεί πολλά υπολείμματα από την περίοδο Jomon, και ειδικά από τις περιόδους Yayoi και Kofun και πολλοί ταφικοί τύμβοι kofun. Κατά την διάρκεια της περιόδου Νάρα, η περιοχή ανήκε στις Ατσούμι, Χόι και Γιάνα της επαρχίας Μικάουα και ευημερούσε κατά τις επόμενες περιόδους ως ενδιάμεση πόλη σε ένα σημαντικό πέρασμα, του ποταμού του Tokaido, που συνδέει την πρωτεύουσα με τις ανατολικές επαρχίες.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου