Θραύσματα προσώπου και δακτύλων από αρχαία χάλκινα αγάλματα. [Credit: Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency] |
Μια ανασκαφή στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, αποκάλυψε περίπου 2.000 θραύσματα χάλκινων αγαλμάτων σε ένα χώρο που ισοδυναμεί με μάντρα σκραπ της ύστερης αρχαιότητας. Τα θραύσματα προέρχονταν από αγάλματα που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (3ος αιώνας π.Χ. - 4ος αιώνας μ.Χ.) και περιλαμβάνουν αναγνωρίσιμα μέρη - δάχτυλα, μάτια, παπούτσια - καθώς και σωρούς άγνωστων θραυσμάτων, τα οποία προορίζονταν για τήξη και ανακύκλωση.
Στοιχεία οικισμού στην περιοχή της Μητρόπολης χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή, ενώ τα υλικά κατάλοιπα της Εποχής του Χαλκού υποδεικνύουν την παρουσία Χετταίων στην περιοχή τον 14ο αιώνα π.Χ. και Μυκηναίων από τον 14ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. Τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης χρονολογείται στην Ελληνιστική εποχή (3ος αιώνας π.Χ.). Ευημερούσε από τη θέση της κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που συνέδεαν τις ακτές του Αιγαίου με την κεντρική Ανατολία και από την εύφορη γεωργική της γη (ο γεωγράφος Στράβων που γράφει τον 1ο αιώνα π.Χ. επαινεί το κρασί της) και συνέχισε να ακμάζει κατά τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και Αυτοκρατορία.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μητρόπολης. [Credit: Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency] |
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα χάλκινα θραύσματα συλλέχθηκαν κατά την ύστερη αυτοκρατορική περίοδο, καθώς ο χριστιανισμός έγινε η κυρίαρχη πίστη και τα εμβλήματα και οι ναοί των πολυθεϊστικών θρησκειών τέθηκαν στο στόχαστρο για καταστροφή. Ο χαλκός ήταν ακριβός και τα θραύσματα αγαλμάτων μπορούσαν να μετατραπούν κυριολεκτικά σε μετρητά μόνο με το λιώσιμο τους και τη χρήση του μετάλλου για την κατασκευή νομισμάτων, για να μην αναφέρουμε αγάλματα χωρίς παγανιστικές συνδέσεις.
Θραύσματα χάλκινου αγάλματος. [Credit: Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency] |
Θραύσματα χάλκινου αγάλματος, φωτογραφία σανδαλωτού ποδιού για σύγκριση με θραύσματα σανδαλιού. [Credit: Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency] |
Θραύσματα χάλκινων αγαλμάτων που συλλέχθηκαν για παλιοσίδερα. [Credit: Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency] |
Θραύσματα χάλκινων αγαλμάτων που συλλέχθηκαν για παλιοσίδερα. [Credit: Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency] |
Ο διευθυντής της ανασκαφής καθηγητής Aybek δήλωσε ότι οι τετράγωνες και ορθογώνιες χάλκινες πλάκες υποδεικνύουν την κατασκευή ή την επισκευή αγαλμάτων στη Μητρόπολη και σημείωσε τα εξής:
«Οι τετράγωνες και ορθογώνιες χάλκινες πλάκες που βρήκαμε δίπλα στα κομμάτια των αγαλμάτων είναι πολύ σημαντικές γιατί υποδεικνύουν την παραγωγή. Υπάρχουν τετράγωνα κενά σε ορισμένα σώματα αγαλμάτων. Αυτά τα κενά χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τις τρύπες που δημιουργούνται από τους σιδερένιους πείρους που συγκρατούν τον εσωτερικό πυρήνα κατά το στάδιο του καλουπιού, το οποίο είναι ένα από τα στάδια παραγωγής του αγάλματος. Οι πλάκες δείχνουν ότι υπήρχε μια δραστηριότητα με στόχο την παραγωγή ή την επισκευή χάλκινων αγαλμάτων στη Μητρόπολη».
Πηγή: The History Blog, anaskafi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου