Amfipoli News: Παραδοσιακή πλατσέντα Λέσβου

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Παραδοσιακή πλατσέντα Λέσβου



  Υλικά

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο χονδρό 550γρ.
250 γρ. καρύδια τριμμένα
90 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων
1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
1/4 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κουτ. σούπας γαρύφαλλο σκόνη
λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη (προαιρετικά)
2,5 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ελαιόλαδο καυτό

για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
470 γρ. νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
1/4 μαστίχα Χίου τριμμένη

για τη διακόσμηση
100 γρ. καρύδια τριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού ανακατέψουμε το καρύδι, τη ζάχαρι και τα μυρωδικά, κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες.
Λαδώνουμε το ταψί διαστάσεων 36Χ25 εκατοστών.

Παίρνουμε 2 λωρίδες φύλλου και τις βάζουμε την μία επάνω στην άλλη αφού τις λαδώσουμε. Με ένα κουτάλι βάζουμε ποσότητα από το μίγμα στην άκρη των λωρίδων φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, τα οποία βάζουμε στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη τη γέμιση.

Οταν το ταψί γεμίσει με τα ρολό, ρίχνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί καυτό ελαιόλαδο.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 έως 35 λεπτά.

Οσο ψήνετε το γλυκό, ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά μετά το βρασμό σε μέτρια φωτιά.
Σιροπιάζουμε με ζεστό και το γλυκό και το σιρόπι. Αφού κρυώσει το σιρόπι, σκεπάζουμε με πετσέτα το ταψί.

Σερβίρεται κρύο αφού πασπαλίσουμε με τριμμένο καρύδι.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.
Μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο κανάλι..

YouTube video player

 Bake iT

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου