Amfipoli News: Χταπόδι στιφάδο με φάβα

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Χταπόδι στιφάδο με φάβα



  Συνταγή για στιφάδο με χταπόδι μαλακό και καλοβρασμένο με θρεπτική και πεντανόστιμη φάβα. Ένα χορταστικό νηστίσιμο μεσημεριανό για τη Σαρακοστή και κάθε περίοδο νηστείας

Υλικά

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

1 ½ κιλό χταποδι 

6 κόκκινα κρεμμύδια (μέτρια)

3 σκελίδες σκόρδο 

2 φύλλα δάφνη 

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασι 

Αλατι κατά βούληση

Πιπέρι κατά βούληση

5-6 κόκκους μπαχάρι 

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο 

Πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας

Κανελά 1 ξυλάκι

Σάλτσα ντομάτας 150 ml περίπου

Νερό 1 ποτήρι του νερού

Για τη φάβα

Νερό 1 λίτρο καυτό

Φάβα 200 γραμ.

καρότο 

Κρεμμυδι 1

Αλατι κατά βούληση

Πιπέρι κατά βούληση

Κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό

Ελαιολαδο 4-5 κουταλιές της σούπας

Η Σαρακοστή είναι εδώ και γι’ αυτό σήμερα θα φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο σαρακοστιανό μεσημεριανό με χταπόδι στιφάδο, σκέτο γλύκισμα, συνοδευόμενο με θρεπτική φάβα. Ένα ιδανικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους, για κάθε περίοδο νηστείας και όχι μόνο, που μοσχοβολάει θάλασσα.

Εκτέλεση 

Αρχικά γεμίζουμε μία κατσαρόλα με λίγο νερό και προσθέτουμε μέσα το χταπόδι, τη μισή από τη ποσότητα του λευκού κρασιού, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, μέχρι να μαλακώσει λίγο το χταπόδι και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.

Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, τον πελτέ ντομάτας, το ξύλο κανέλας και τη σάλτσα ντομάτας. Συμπληρώνουμε με το νερό και βράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. 

Έπειτα πλένουμε και βάζουμε να βράσει η φάβα, μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι και το λευκό κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και με μία τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τον αφρό που θα βγάζει το φαγητό όσο βράζει.0

Ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κολλήσει. Όταν βράσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και περνάμε το φαγητό όπως είναι από το μπλέντερ. Έτοιμη.

Natasa Cuka. - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Διαβάστε επίσης:



    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου