Amfipoli News: Τυρόπιτα-Κουρελόπιτα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Τυρόπιτα-Κουρελόπιτα

 


Υλικά

-μισό κιλό φύλλα κρούστας
-4 αυγά και 1 ασπράδι ακόμα
-μισό κουταλάκι αλάτι
-200 γραμμάρια απλό γιαούρτι
-300 γραμμάρια γάλα εβαπορέ
-2 κοφτές κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-τριμμένο τυρί
-τριμμένη μυζήθρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την συνταγή, βάζοντας σε ένα μπωλ τα 4 αυγά και το 1 ασπράδι, μισό κουταλάκι αλάτι, 200 γραμμάρια απλό γιαούρτι και 300 γραμμάρια γάλα εβαπορέ.

Χτυπάμε αυτά τα υλικά με το μίξερ καλά έως ότου αφρατέψουν.

Ρίχνουμε κατόπιν, τις 2 κουταλιές της σούπας κοφτές σιμιγδάλι και τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο.

Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ ώστε να δέσουν όλα τα υλικά ομοιόμορφα.

Σε μία λαμαρίνα ψησίματος περίπου 35 εκατοστών την οποία έχουμε αλείψει με λάδι, βάζουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και το απλώνουμε.

Ρίχνουμε στο φύλλο, ποσότητα από το τριμμένο τυρί και την τριμμένη μυζήθρα.

Τραβάμε προς την μία πλευρά της λαμαρίνας το φύλλο όπως είναι, χωρίς δηλαδή να το διπλώσουμε.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα, κρατώντας όμως ένα φύλλο για το τέλος.

Αφού η λαμαρίνα έχει γεμίσει με τα φύλλα, αδειάζουμε με μία κουτάλα το μίγμα με τα αυγά ομοιόμορφα επάνω από όλα τα φύλλα. Κρατάμε δύο κουταλιές από αυτό το μίγμα με τα αυγά σε ένα μικρό μπωλ και προσθέτουμε και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε για λίγο.

Στρώνουμε τώρα το τελευταίο φύλλο κρούστας που κρατήσαμε επάνω από τη λαμαρίνα καλύπτοντας έτσι την πίτα. Το στρώνουμε καλά και κόβουμε τα περιττά περιθώρια που μένουν έξω από τη λαμαρίνα.

Με ένα πινέλο αλείφουμε τώρα με το υλικό που κρατήσαμε στο μικρό μπωλ με το μίγμα από τα αυγά και τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου.

Αφήνουμε την πίτα για περίπου 10 λεπτά ώστε τα υλικά να δέσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και βάζουμε τη λαμαρίνα στους 190 βαθμούς έως ότου να ροδίσει καλά.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Μετά και από αυτό το βήμα, η συνταγή μας είναι έτοιμη.


Διαβάστε επίσης:



    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου