Amfipoli News: Κολοκυθοτυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025

Κολοκυθοτυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

 


Συνταγή για κολοκυθοτυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο. Με κίτρινη κολοκύθα, τυρί φέτα και χειροποίητο χωριάτικο φύλλο από τον Γιώργο Ζώλη.

Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Χυμό από μισό λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλατι 
50 ml ελαιολαδο 
220 ml χλιαρό νερό 

Για την γέμιση
1200 γραμμάρια τριμμένη κ0ολοκύθα 
1 ψιλοκομμένο κ0ρεμμυδι 
3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
70 ml ελαιολαδο 
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαιντανό
400 γραμμάρια φέτα 
Αλατι κ,ατά βούληση
Πιπέρι κατά βούληση
 

Κολοκυθοτυρόπιτα-με-χωριάτικο φύλλο-συνταγή-

Μερίδες 18 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα
Θερμίδες 272kcal

Συνολικός χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Εκτέλεση για την ζύμη

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το χυμό λεμονιού, το νερό (χλιαρό), το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Εκτέλεση για την γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί λίγο.

Προσθέτουμε στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι. 3 λεπτά πριν κατεβάσουμε τη γέμιση από τη φωτιά προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ.

Εκτέλεση για την κολοκυθοτυρόπιτα

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε και το στρώνουμε σε ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών, αφού πρώτα το έχουμε πασπαλίσει με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο το φύλλο, ανοίγουμε το δεύτερο ζυμάρι και το απλώνουμε κι αυτό στο ταψί.

Προσθέτουμε τη μισή από τη γέμιση, την απλώνουμε και προσθέτουμε από πάνω τη μισή από τη φέτα, σπασμένη με τα χέρια μας, να πάει παντού. Ανοίγουμε και απλώνουμε ένα ακόμη φύλλο. Πασπαλίζουμε το φύλλο με ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση και την απλώνουμε. Από πάνω ρίχνουμε και την υπόλοιπη φέτα. Ανοίγουμε και τα δύο τελευταία φύλλα ζύμης και τα απλώνουμε στο ταψί, πασπαλίζοντάς τα με ελαιόλαδο. Κλείνουμε και σφραγίζουμε τις άκρες της ζύμης. 

Πασπαλίζουμε ελαιόλαδο, κόβουμε τη πίτα σε κομμάτια και τη ψεκάζουμε με λίγο νερό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου μία ώρα.

Δείτε την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:

 daddy-cool.gr 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου