Amfipoli News: Τι συνέβη στην Αμφίπολη στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τι συνέβη στην Αμφίπολη στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα

Στο αιματοκύλισμα που προκάλεσαν οι πόλεμοι των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου δεν υπάρχουν «καλοί» ή «κακοί». Ολοι ήταν ικανοί για όλα, ακόμη και για μια μνημειώδη κατασκευή, όπως στον λόφο Καστά...
Στο αιματοκύλισμα που προκάλεσαν οι πόλεμοι των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου δεν υπάρχουν «καλοί» ή «κακοί». Ολοι ήταν ικανοί για όλα, ακόμη και για μια μνημειώδη κατασκευή, όπως στον λόφο Καστά...
Ο Κάσσανδρος, γνωστός σήμερα από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης και της Κασσάνδρειας, τότε ήταν πρωταγωνιστής στους χωρίς αρχές και φραγμούς πολέμους των διαδόχων. Πατέρας και γιος, μαζί με τον στρατηγό Πολυπέρχοντα, σφράγισαν την ιστορία της περιοχής αυτή την περίοδο. Ακόμη κι αν το μνημείο ανήκει σε κάποιο στρατηγό ή ναύαρχο του Μ. Αλεξάνδρου ή αποδειχθεί πολλαπλός τάφος είτε πολυάνδριο, πάλι θα παραπέμπει σ΄ αυτούς.
Αμέσως μετά τον θάνατο του Αντίπατρου, αντιβασιλιά της Μακεδονίας στα χρόνια της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου και κατοπινά «στρατηγού αυτοκράτορα της Ευρώπης», ο Κάσσανδρος καταφέρνει να επιβληθεί στην αναπτυγμένη και στρατηγική περιοχή.
Αρχικώς εξουδετερώνει τον Πολυπέρχοντα, στρατηγό του Αλεξάνδρου και σύμμαχο της μητέρας του στρατηλάτη Ολυμπιάδας. Η τελευταία είναι αφιερωμένη αυτή την περίοδο στην εξασφάλιση της διαδοχής για τον εγγονό της, Αλέξανδρο Δ'.
Τι συνέβη στην Αμφίπολη στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα
Ο Πολυπέρχων είχε οριστεί από τον Αντίπατρο ως «επίτροπος» της Μακεδονίας. Είναι δυσδιάκριτο ποιες ακριβώς αρμοδιότητες είχε, οπωσδήποτε, όμως, σήμαινε ότι αποκτούσε δικαίωμα στη διαδοχή. Ο Κάσσανδρος περιορίστηκε στο αξίωμα του χιλίαρχου του ιππικού.
Αυτή ήταν η έναρξη ενός κύκλου αίματος μέσα στις ευρύτερες, πολυετείς και πολύνεκρες συγκρούσεις των διαδόχων, των εταίρων και των επιγόνων. Επίδικο μεταξύ Κάσσανδρου και Πολυπέρχοντα η κυριαρχία τόσο στη Μακεδονία, όσο και τις ελληνικές πόλεις.
Σε όλη τη διαδρομή του ο Κάσσανδρος συμπεριφέρεται ως ένας αντι-Αλέξανδρος.
Σε όλη τη διαδρομή του ο Κάσσανδρος συμπεριφέρεται ως ένας αντι-Αλέξανδρος.
Η κυριαρχία στη Μακεδονία προϋπόθετε, κατά κάποιο τρόπο, τον διαμοιρασμό της αυτοκρατορίας. Τυχόν επανένωσή της έθετε τον Κάσσανδρο -και όχι μόνο- στο βασιλικό περιθώριο. Οι δύο αυτοί στόχοι αποτελούν και τον πυρήνα της δράσης του. Εξηγούν τις περίτεχνες και πολύπλοκες συμμαχίες του, τις πολλαπλές εχθρότητες που αναπτύσσει ή προκαλεί.
Ο Κάσσανδρος εξουδετέρωσε, τελικά, τον άμεσο αντίπαλό του. Τον ανάγκασε σε φυγή από τη Μακεδονία, να μεταβεί στην Ηπειρο και εν συνέχεια στην Πελοπόννησο μέχρι τον θάνατό του στις συγκρούσεις που συνεχίζονταν (303). Οπως εξουδετέρωσε ή εξόντωσε και κάθε άλλο πρόσωπο, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να εγείρει διεκδικήσεις διαδοχής από την οικογένεια του Αλεξάνδρου.
Τυραννικός και αδίστακτος
Για τον τρόπο της δράσης του ο Κάσσανδρος παρουσιάζεται συνήθως στις αρχαίες πηγές με μελανά χρώματα. Κρίνεται ως σκληρός, αδίστακτος, τυραννικός. Κυρίως για τις δολοφονίες μελών της βασιλικής οικογένειας. Εκτός των άλλων σκότωσε και την Κλεοπάτρα (ομόμητρη αδελφή του Αλεξάνδρου), ενώ αντιθέτως επέλεξε για σύζυγο την αδελφή του, Θεσσαλονίκη (από άλλη μητέρα). Η ίδια εικόνα διατηρήθηκε και σε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, όπως σε νεότερους και σύγχρονους.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση για αποκατάσταση της υστεροφημίας του. Επανεκτιμάται ο ρόλος του στις εξελίξεις μετά το 319 π.Χ.
Σύμφωνα με την τάση αυτή «η φιλοδοξία και η έλλειψη ηθικών αναστολών που τον διέκριναν ήταν κοινή στους διαδόχους, επομένως δεν ήταν ούτε καλύτερος αλλά ούτε και χειρότερος από εκείνους. Παράλληλα, προβάλλονται οι πολιτικές και διπλωματικές του ικανότητες και υπογραμμίζεται η στρατηγική του ιδιοφυΐα, με την οποία συσπείρωνε τους άλλους διαδόχους σε συνασπισμούς εναντίον του εκάστοτε αντιπάλου του, αντισταθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη δικού του στρατού» (Από την Ιστορία του Μείζονος Ελληνισμού).
Στο ίδιο πλαίσιο επαναξιολογείται και η στάση του απέναντι στις ελληνικές πόλεις-κράτη. Αν και υποστήριξε κατά κανόνα ολιγαρχικά καθεστώτα, σε αντίθεση με τον Πολυπέρχοντα και άλλους αντιπάλους του στους πολέμους της εποχής, διακήρυσσε ότι αναγνωρίζει την αυτονομία τους.
Στο αιματοκύλισμα που προκάλεσαν οι πόλεμοι των διαδόχων δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί». Ολοι είναι ικανοί για όλα. Ακόμη και για μνημειώδεις κατασκευές, όπως στον λόφο Καστά...
Ενας αντι-Αλέξανδρος
Δεν είναι σαφές αν ο Κάσσανδρος πήρε ή όχι μέρος στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά το 324 - 323 π.Χ. βρίσκεται στη Βαβυλώνα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με φήμες, οι οποίες παρατίθενται σε κάποιες πηγές και διανθίζονται με «καβγάδες» μεταξύ των δύο Μακεδόνων, μαζί με τον αδελφό του Ιόλαο, δηλητηρίασαν τον Αλέξανδρο.
Ανεξαρτήτως της φήμης, σε όλη τη διαδρομή του μοιάζει σαν ένας αντι-Αλέξανδρος. Εξοντώνει ό,τι σχετίζεται με τον στρατηλάτη και ειδικά με τη μητέρα του Ολυμπιάδα.
Κατέστρεψε εκείνος τη Θήβα, την ξανάκτισε αυτός!
Τελευταίο θύμα η Θεσσαλονίκη
Η οικογένεια του Αντίπατρου (ο Κάσσανδρος ήταν ο μεγαλύτερος από τα δώδεκα αδέλφια του) συνδέθηκε συγγενικά με πολλούς στρατηγούς και διαδόχους. Κόρες του ήταν γυναίκες του Κρατερού, του Πτολεμαίου, του Περδίκκα, του Δημήτριου του Πολιορκητή.
Μετά τον θάνατο του Κάσσανδρου (298/7) θα βασιλέψουν για μικρά διαστήματα στη Μακεδονία άλλοι τέσσερις Αντιπατρίδες (Φίλιππος Γ', Αντίπατρος Α', Αλέξανδρος Ε', Αντίπατρος Β').
Στη διαμάχη των δύο πρώτων δολοφονείται και η μητέρα τους Θεσσαλονίκη. Ηταν η τελευταία επιζώσα από την οικογένεια του Αλέξανδρου.
323 - 298/7 π.Χ.
Θέατρο συγκρούσεων χωρίς φραγμούς
• 323: Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου. Πρώτος πόλεμος των διαδόχων.
• 323-322: Λαμιακός πόλεμος. Ανεπιτυχείς απόπειρες της Αθήνας και νοτιοελληνικών πόλεων να ελευθερωθούν από τη Μακεδονία.
• 323-320: Ο Περδίκκας, αντιβασιλιάς (επιμελητής βασιλείας), προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα της αυτοκρατορίας, αλλά δολοφονείται.
• 321: Θάνατος του στρατηγού Κρατερού («προστάτης» των διαδόχων Φίλιππου Αριδαίου και Αλέξανδρου Δ'). Διανομή της αυτοκρατορίας.
• 319: Θάνατος του Αντιπάτρου (πατέρας του Κάσσανδρου).
• 319-315: Δεύτερος πόλεμος των διαδόχων.
• 318: Ο στρατηγός Πολυπέρχων (είχε οριστεί από τον Αντίπατρο επίτροπος - «διάδοχος» στη Μακεδονία) ηττήθηκε στον Βόσπορο από τον Κάσσανδρο.
• 317: Ο Κάσσανδρος, «επιμελητής βασιλείας» και αρχηγός του μακεδονικού στρατού. Η Ολυμπιάδα, συμμαχώντας με τους αντιπάλους του, εισβάλλει στη Μακεδονία και δολοφονεί τον Φίλιππο Αριδαίο (ετεροθαλής αδελφός και διάδοχος του Μ. Αλεξάνδρου) και τη γυναίκα του Ευρυδίκη.
• 316: Η Ολυμπιάδα πολιορκείται στην Πύδνα, παραδίδεται και εκτελείται από τον Κάσσανδρο. Η Ρωξάνη, με τον γιο της Αλέξανδρο Δ', στην Αμφίπολη υπό περιορισμό.
• 317-307: Ο Δημήτριος ο Φαληρεύς ορίζεται από τον Κάσσανδρο διοικητής της Αθήνας.
• 314-311: Τέταρτος πόλεμος των διαδόχων.
• 312: Ο Σέλευκος καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα. Αρχή της κυριαρχίας των Σελευκιδών.
• 311: Ειρήνη μεταξύ των διαδόχων, αναγνωρίζεται η διαίρεση της επικράτειας: η Ασία στον Αντίγονο Μονόφθαλμο, η Μακεδονία/Ελλάδα στον Κάσσανδρο η Θράκη στον Λυσίμαχο, η Αίγυπτος στον Πτολεμαίο και οι ανατολικές σατραπείες στον Σέλευκο.
• 310: Δολοφονία Ρωξάνης και Αλέξανδρου Δ κατ΄ εντολή του Κάσσανδρου.
• 307: Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, γιος του Αντίγονου, απελευθερώνει την Αθήνα και περιορίζει τον Κάσσανδρο στη Μακεδονία.
• 304: Ο Κάσσανδρος παίρνει τον τίτλο του βασιλιά της Μακεδονίας.
• 302-301: Τέταρτος πόλεμος των διαδόχων.
• 301: Μάχη στην Ιψό. Καταστροφή των στρατευμάτων του Αντίγονου και του Δημήτριου. Θάνατος του Αντίγονου. Ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας παίρνει την οριστική μορφή του.
• 298-297: Θάνατος του Κάσσανδρου.

Τ. Κατσιμάρδος
katsimar@yahoo.gr
Πηγή: Έθνος
Διαβάστε επίσης:



2 σχόλια :

  1. Σε στρατηγό του Αλέξανδρου; Πολυάνδριο; Με 500 μέτρα περίβολο, καρυάτιδες, ψηφιδωτά και χλιδή; Το μεγαλύτερο ελληνικό μνημείο; Διπλάσιο και βάλε από τον Παρθενώνα; Παιδιά, έλεος. Είναι αυτοκρατορικό μνημείο της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου, τάφος ή όπως έγραψαν και κάποιοι, ναός που μπορεί να εξυπηρετούσε πολλαπλές ανάγκες. Τάφος και λατρευτικός χώρος, επισκέψιμος κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΥΛΛΗΣΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ!!! Δεν χρειαζόμαστε καμμιά Dorothy και κανέναν Chung να μας πεί τι ενδεχομένως κρύβεται στον λόφο Καστά. Έχουμε στην Ελλάδα αρκετούς ανθρώπους που έχουν διαβάσει ιστορία και μπορούν να κάνουν εικασίες. Και φυσικά η Αρχαιολογία δεν στηρίζεται σε εικασίες αλλά σε ευρήματα. Πολλές φορές όμως οι εικασίες κάνουν τον άνθρωπο να ονειρεύεται και τα όμορφα όνειρα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο! Ο νέος Εφιάλτης της Ελληνικής Ιστορίας μετά τον γνωστό Εφιάλτη των Θερμοπυλών, ο θλιβερός Κάσσανδρος, αποδεκάτησε ολόκληρη την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πιθανόν να δηλητηρίασε και τον ίδιο με την βοήθεια του αδελφού του Ιόλαου που ήταν αρχιοινοχόος του Αλεξάνδρου. Αυτός κατέστρεψε με τις πράξεις του το Ελληνικό Όραμα για ένα μεγάλο Ελληνικό κράτος. Εάν η διαδοχή γινότανε φυσιολογικά με τον Αλέξανδρο τον Δ΄ πιθανόν η σημερινή Ελλάδα θα είχε διαφορετική μοίρα. Ενδεχομένως να ένωνε τους διαδόχους. Να μην είμασταν σήμερα ένα μικρό κράτος. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με υποθέσεις, γράφεται με πράξεις και στις πράξεις αυτές έπαιξε μεγάλο ρόλο κατά παράδοξο τρόπο ο μικρότερος και χειρότερος Έλληνας, ο Κάσσανδρος. Είχε όμως ένα μεγάλο προσόν που τον βοήθησε σε αυτές του τις πράξεις. Το προσόν του αυτό ήταν ότι δεν τηρούσε ποτέ τον λόγο του. Ξεγελούσε τους αντιπάλους του με υποσχέσεις και μετά έβαζε άλλους να τους δολοφονούν. Με τον τρόπο αυτό σκότωσε την Ολυμπιάδα αφού της υπεσχέθη προστασία, το ίδιο έπραξε και με τον πιστό στην Ολυμπιάδα βασιλιά της Αμφίπολης Αριστόνουν, ο οποίος παρέδωσε την Αμφίπολη στον Κάσσανδρο μετά από προτροπή της Ολυμπιάδας αφού είχε κάνει συμφωνία με τον Κάσσανδρο. Ταυτοχρόνως φρόντιζε να δολοφονεί και τους δολοφόνους που ο ίδιος έβαζε για να τους κλείσει το στόμα! Αφού δολοφόνησε όλη την οικογένεια του Αλεξάνδρου, στο τέλος κατέστρεψε και τον τάφο, τον οποίο σήμερα ανασκάπτει η αξιολογοτάτη αρχαιολόγος κ Αικατερίνη Περιστέρη και που πιθανόν να ανήκε στον Αλέξανδρο. Αυτός μάλλον έβγαλε τα κεφάλια των σφιγγών που ήτανε ένθετα και τα πήγε προς τα ενδότερα του τάφου, για να μην φανεί η βέβηλη πράξη του, αυτός σύλησε τον τάφο, πήρε τα πάντα από μέσα, όλα τα χρυσά κτερίσματα, τα πάντα, δεν άφησε τίποτα όρθιο. Και για να κρύψει το ανοσιούργημά του το σκέπασε μέχρι επάνω με άμμο, δήθεν για να το προστατέψει από τυμβωρύχους. Πιθανόν να έβαλε δικούς του ανθρώπους ως τυμβωρύχους να συλήσουν τον τάφο. Θα τολμήσω να κάνω μια δική μου εικασία με βάση τα πεπραγμένα της τακτικής που ακολουθούσε ο Κάσσανδρος. Ότι δηλαδή ο Κάσσανδρος αφού οι δικοί του άνθρωποι σύλησαν τον τάφο και του έφεραν μυστικά όλα τα κτερίσματα, ακόμη και τον βασιλικό θρόνο και την χρυσή λάρνακα που ασφαλώς υπήρχε μέσα, προφανώς σκότωσε τους δράστες και προσποιούμενος ότι επανατοποθέτησε όλα τα κτερίσματα στη θέση τους, βρήκε αφορμή να γεμίσει με άμμο τον τάφο για να τον προστατέψει από δήθεν άλλους τυμβωρύχους. Σκεπάζοντας τον τάφο του Αλεξάνδρου με άμμο δεν μπορούσε πλέον κανείς να δεί ότι μέσα δεν υπήρχε τίποτα. Σκέπασε με αυτόν τον τρόπο την βέβηλη πράξη του! Αυτή η υπόθεση εργασίας έχει πολλές πιθανότητες να είναι αληθηνή, διότι συνάδει με τον χαρακτήρα του Κάσσανδρου. Εύχομαι η αρχαιολογική σκαπάνη να διαψεύσει τους φόβους μου. Εύχομαι μιά μέρα να πάω στην Αμφίπολη και να αντικρύσουν τα μάτια μου στον λόφο Καστά ένα μουσείο όπως αυτό που είδα στην Βεργίνα κι ακόμα καλύτερο. Να δακρύσω ξανά από συγκίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή