Amfipoli News: Ψεύτικος μουσακάς

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ψεύτικος μουσακάς

Υλικά συνταγής

2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι (κρατάμε 3-4 κουταλιές για την κρούστα) 
4 αβγά 
2 φλ. γάλα 
1 φλ. γιαούρτι 
λίγο μοσχοκάρυδο 
2 ντομάτες ώριμες 
1 μεγάλη συσκευασία ψωμί του τοστ 
ελαιόλαδο για το ταψί 
Για τη σάλτσα κιμά με μελιτζάνες 
700 γρ. κιμά 
1/4 φλ. ελαιόλαδο 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
2 σκ. σκόρδο 
1 καρότο τριμμένο 
1 κ.σ. πελτέ 
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες 
1 σπιτικό ζωμό 
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε καρέ 
2 κολοκύθια κομμένα σε καρέ

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και αφήνουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε την κατσαρόλα να ψηθεί για 1'. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη, τον σπιτικό ζωμό βοδινού και λίγο νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30'. Τα τελευταία 10' του βρασμού προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στη σάλτσα κιμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά, κολοκύθι και μελιτζάνα για λίγα λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
Λαδώνουμε πυρίμαχο σκεύος μακρόστενο. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και στρώνουμε φέτες στο ταψί. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα κιμά λαχανικών στο ψωμί. Κάνουμε μια στρώση ντομάτα. Πασπαλίζουμε με 1/2 φλ. τυρί, επαναλαμβάνουμε στρώση με ψωμί, τον υπόλοιπο κιμά τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και 1/2 φλ τυρί. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί.
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι, το γιαούρτι ,το γάλα και το υπόλοιπο τυρί. Περιχύνουμε το μουσακά με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40' περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε το μουσακά να σταθεί για λίγο κι έπειτα κόβουμε.

Πηγή: argiro.gr



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου